• Fælles nordisk røgalarmdag skyder december i gang

    30. november 2017
    Hver fjerde danske bolig har ikke en røgalarm. En fælles nordisk røgalarmdag sætter fokus på vigtigheden af at installere røgalarmer i hjemmet – og løbende tjekke, at de også virker.

    På denne tid af året er det særlig vigtigt at tænke sig godt om i forhold til brandsikkerhed og forebyggelse. For vinteren – og især julen – er højtid for levende lys.

    Det betyder, at risikoen for brand i hjemmet er stærkt forøget i de kommende måneder. Alene i december 2016 omkom otte personer i brand, viser en opgørelse fra Beredskabsstyrelsen. I hele 2016 omkom 52 personer.

    De mange dødsbrande kunne ofte have været undgået ved, at der havde været installeret en røgalarm i hjemmet. På trods af, at cirka 70 procent af Danmarks boliger har en røgalarm installeret, findes der kun røgalarmer i 15 procent af de hjem, hvor personer omkommer i brand. Det viser tal fra rapporten ’Brandsikkert Danmark’ fra 2014, som Danske Beredskaber er medforfatter af.

    ”Vi ved, at røgalarmer redder liv. Mange dødsbrande sker om natten, fordi folk ikke vågner i tide og kan nå at reagere på, at det brænder. Det er især i de situationer, at røgalarmer har en altafgørende funktion, fordi de advarer beboerne i hjemmet om brand, før det er for sent,” siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.

    Test din røgalarm

    Det er typisk unge mellem 18 og 34 år og folk, der bor i lejlighed, som ikke har en røgalarm installeret. Derudover er der en overrepræsentation af manglende røgalarmer i hovedstadsregionen. Det viser rapporten ’Brandsikkerhed 2014’, som Trygfonden, Energistyrelsen og Beredskabsstyrelsen står bag.

    Den fælles nordiske røgalarmdag afholdes 1. december i hele Norden. Dagen sætter fokus på at forbedre brandsikkerheden i hjemmet ved at anskaffe en røgalarm, sætte den op og løbende teste, at den også virker. I mange hjem sidder der nemlig røgalarmer i loftet, som ikke har virket i årevis.

    ”Hvis man allerede har røgalarmer installeret i hjemmet, er det vigtigt, at man løbende tjekker, at de stadig virker. Hvis man har en røgalarm siddende i loftet, som i virkeligheden ikke virker, så giver det selvsagt en falsk tryghed for beboerne i hjemmet. For røgalarmen advarer kun om brand, når den har strøm,” siger Bjarne Nigaard.

    I november har spejderkorps og beredskabsfaglige medarbejdere fra syv kommuner deltaget i Trygfonden og BrandBevægelsens initiativ ’RøgalarmPatruljen’. Patruljerne har stemt dørklokker i boligområder og tilbudt at tjekke beboernes nuværende røgalarmer eller sætte en ny røgalarm op. På landsplan blev i alt 2000 boliger besøgt, 1000 nye røgalarmer opsat og 500 batterier skiftet i eksisterende røgalarmer.