Søg
Close this search box.

Fælles nordisk røgalarmdag skyder december i gang

30. november 2017

På denne tid af året er det særlig vigtigt at tænke sig godt om i forhold til brandsikkerhed og forebyggelse. For vinteren – og især julen – er højtid for levende lys.

Det betyder, at risikoen for brand i hjemmet er stærkt forøget i de kommende måneder. Alene i december 2016 omkom otte personer i brand, viser en opgørelse fra Beredskabsstyrelsen. I hele 2016 omkom 52 personer.

De mange dødsbrande kunne ofte have været undgået ved, at der havde været installeret en røgalarm i hjemmet. På trods af, at cirka 70 procent af Danmarks boliger har en røgalarm installeret, findes der kun røgalarmer i 15 procent af de hjem, hvor personer omkommer i brand. Det viser tal fra rapporten ’Brandsikkert Danmark’ fra 2014, som Danske Beredskaber er medforfatter af.

”Vi ved, at røgalarmer redder liv. Mange dødsbrande sker om natten, fordi folk ikke vågner i tide og kan nå at reagere på, at det brænder. Det er især i de situationer, at røgalarmer har en altafgørende funktion, fordi de advarer beboerne i hjemmet om brand, før det er for sent,” siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Test din røgalarm

Det er typisk unge mellem 18 og 34 år og folk, der bor i lejlighed, som ikke har en røgalarm installeret. Derudover er der en overrepræsentation af manglende røgalarmer i hovedstadsregionen. Det viser rapporten ’Brandsikkerhed 2014’, som Trygfonden, Energistyrelsen og Beredskabsstyrelsen står bag.

Den fælles nordiske røgalarmdag afholdes 1. december i hele Norden. Dagen sætter fokus på at forbedre brandsikkerheden i hjemmet ved at anskaffe en røgalarm, sætte den op og løbende teste, at den også virker. I mange hjem sidder der nemlig røgalarmer i loftet, som ikke har virket i årevis.

”Hvis man allerede har røgalarmer installeret i hjemmet, er det vigtigt, at man løbende tjekker, at de stadig virker. Hvis man har en røgalarm siddende i loftet, som i virkeligheden ikke virker, så giver det selvsagt en falsk tryghed for beboerne i hjemmet. For røgalarmen advarer kun om brand, når den har strøm,” siger Bjarne Nigaard.

I november har spejderkorps og beredskabsfaglige medarbejdere fra syv kommuner deltaget i Trygfonden og BrandBevægelsens initiativ ’RøgalarmPatruljen’. Patruljerne har stemt dørklokker i boligområder og tilbudt at tjekke beboernes nuværende røgalarmer eller sætte en ny røgalarm op. På landsplan blev i alt 2000 boliger besøgt, 1000 nye røgalarmer opsat og 500 batterier skiftet i eksisterende røgalarmer.

Relaterede nyheder

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Claus Bo Nielsen, Beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen har været hårdt ramt af afgangstidskravet på fem minutter. 18. juni forklarede han Folketingets forsvarsudvalg, hvorfor en afskaffelse af kravet kan medvirke til at bevare de vigtige lokale stationer rundt i landet. Hos Danske Beredskaber ser man afskaffelsen af afgangstidskravet som en levetidsforlængelse af deltidsmodellen, og i bestyrelsen […]

Få nyhedsbrev i indbakken