22 procent af redningsberedskabet er i risikogruppen for at udvikle PTSD

16. april 2024

En undersøgelse, som FOA Brand & Redning har gennemført, viser, at 22 procent af medarbejderne i brand- og redningsberedskabet er i risikogruppen for at udvikle PTSD.

Man behøver nemlig ikke selv at være den direkte berørte for at blive traumatiseret af en voldsom hændelse. Man kan også blive ramt som vidne, og når man som brandmand har andres død og ulykke tæt inde på livet til hverdag, så kan de daglige oplevelser hobe sig op og på sigt udvikle sig til en belastningsreaktion eller ligefrem PTSD.

Heldigvis er der større og større fokus på denne problemstilling, og dette kom ikke mindst til udtryk, da Danske Beredskaber mandag den 15. april gennemførte årets Brand- og Redningskonference for blandt andre arbejdsmiljørepræsentanterne i de danske beredskaber.

Nyt forskningsprojekt
Konferencen fandt sted på Comwell i Middelfart, hvor tidligere overlæge og professor Jens Peter Bonde lagde ud med at definere, hvad PTSD egentlig er. Han fortalte blandt andet, at forskning har vist, at en fjerdedel af dem, der får konstateret PTSD, får det forsinket. I nogle eksempler helt op til 40 år efter, at den oprindelige, traumatiske hændelse fandt sted.

Ledende psykolog på Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på OUH, Jesper Pihl Thingvad, fortalte videre om et forskningsprojekt, som netop er blevet indledt blandt brandfolk og vagtcentralmedarbejdere. Projektet vil undersøge arbejdsrelateret PTSD, som ikke tidligere i Danmark er blevet undersøgt hos denne gruppe.

-Udenlandske studier viser, at er der en højere forekomst af forsinkede traumer blandt brandfolk, end hos gennemsnitsbefolkningen,  forklarede Jesper Pihl-Thingvad og uddybede, at hvor en normal dansker oplever 1 til 4 traumatiske hændelser på et helt liv, oplever en brandmand 3 til 4 traumatiske hændelser hvert eneste år.

-Man kan som trænet være i en svær situation uden at blive overbelastet nu og her, men oplevelserne kan ligge og simre. Senere kan der være en risiko for, at hændelsen ikke længere kan holdes i ave, og mange hændelser bærer brænde til den endelige reaktion, forklarede forskeren om det, der defineres som en akkumuleret belastning.

Rundt om i de danske beredskaber er John Wayne-mentaliteten heldigvis efterhånden en sjældenhed. Selv erfarne brandfolk er blevet trænet til at tale de voldsomme hændelser igennem, som de netop har været ude for. Det sker igennem initiativer som fx TRIM.

Men Jesper Pihl-Thingvad anbefalede i sit oplæg, at man også har fokus på en længerevarende monitorering af de udsatte medarbejdere, og at man bliver mere bevidst om, at reaktioner her og nu kan skyldes ”gamle” hændelser.

Forskningsprojektet vil også kaste lys på, hvordan man ellers kan forebygge, spotte og behandle arbejdsrelateret PTSD.

Endelig gav socialpædagog Ronny Højgaard Larsen gode råd til, hvordan man gør sig langtidsholdbar på jobbet, mens entertainer Finn Nørbygaard kom med sit varme og personlige bud på, hvordan humor blandt beredskabets medarbejdere kan blive mere inkluderende, så alle oplever, at de kan være med på jargonen.

Artiklen er skrevet af Marie Søgaard, Trekantsområdets Brandvæsen

Relaterede nyheder

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Få nyhedsbrev i indbakken