Søg
Close this search box.

22 procent af redningsberedskabet er i risikogruppen for at udvikle PTSD

16. april 2024

En undersøgelse, som FOA Brand & Redning har gennemført, viser, at 22 procent af medarbejderne i brand- og redningsberedskabet er i risikogruppen for at udvikle PTSD.

Man behøver nemlig ikke selv at være den direkte berørte for at blive traumatiseret af en voldsom hændelse. Man kan også blive ramt som vidne, og når man som brandmand har andres død og ulykke tæt inde på livet til hverdag, så kan de daglige oplevelser hobe sig op og på sigt udvikle sig til en belastningsreaktion eller ligefrem PTSD.

Heldigvis er der større og større fokus på denne problemstilling, og dette kom ikke mindst til udtryk, da Danske Beredskaber mandag den 15. april gennemførte årets Brand- og Redningskonference for blandt andre arbejdsmiljørepræsentanterne i de danske beredskaber.

Nyt forskningsprojekt
Konferencen fandt sted på Comwell i Middelfart, hvor tidligere overlæge og professor Jens Peter Bonde lagde ud med at definere, hvad PTSD egentlig er. Han fortalte blandt andet, at forskning har vist, at en fjerdedel af dem, der får konstateret PTSD, får det forsinket. I nogle eksempler helt op til 40 år efter, at den oprindelige, traumatiske hændelse fandt sted.

Ledende psykolog på Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på OUH, Jesper Pihl Thingvad, fortalte videre om et forskningsprojekt, som netop er blevet indledt blandt brandfolk og vagtcentralmedarbejdere. Projektet vil undersøge arbejdsrelateret PTSD, som ikke tidligere i Danmark er blevet undersøgt hos denne gruppe.

-Udenlandske studier viser, at er der en højere forekomst af forsinkede traumer blandt brandfolk, end hos gennemsnitsbefolkningen,  forklarede Jesper Pihl-Thingvad og uddybede, at hvor en normal dansker oplever 1 til 4 traumatiske hændelser på et helt liv, oplever en brandmand 3 til 4 traumatiske hændelser hvert eneste år.

-Man kan som trænet være i en svær situation uden at blive overbelastet nu og her, men oplevelserne kan ligge og simre. Senere kan der være en risiko for, at hændelsen ikke længere kan holdes i ave, og mange hændelser bærer brænde til den endelige reaktion, forklarede forskeren om det, der defineres som en akkumuleret belastning.

Rundt om i de danske beredskaber er John Wayne-mentaliteten heldigvis efterhånden en sjældenhed. Selv erfarne brandfolk er blevet trænet til at tale de voldsomme hændelser igennem, som de netop har været ude for. Det sker igennem initiativer som fx TRIM.

Men Jesper Pihl-Thingvad anbefalede i sit oplæg, at man også har fokus på en længerevarende monitorering af de udsatte medarbejdere, og at man bliver mere bevidst om, at reaktioner her og nu kan skyldes ”gamle” hændelser.

Forskningsprojektet vil også kaste lys på, hvordan man ellers kan forebygge, spotte og behandle arbejdsrelateret PTSD.

Endelig gav socialpædagog Ronny Højgaard Larsen gode råd til, hvordan man gør sig langtidsholdbar på jobbet, mens entertainer Finn Nørbygaard kom med sit varme og personlige bud på, hvordan humor blandt beredskabets medarbejdere kan blive mere inkluderende, så alle oplever, at de kan være med på jargonen.

Artiklen er skrevet af Marie Søgaard, Trekantsområdets Brandvæsen

Relaterede nyheder

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne. Bilnøglen er blevet væk, og dit lille […]

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Få nyhedsbrev i indbakken