Danske Beredskaber opfordrer til ansvarlig brug af ild i Pinsen

17. maj 2024

Sol og vind har gjort natur og byer knastørre over hele landet, og med et brandfareindekset på ”høj” mange steder opfordrer Danske Beredskaber til ekstra opmærksomhed, så brande kan undgås.

Foråret og sommeren er højsæson for naturbrande. Fra marts til september rykker de kommunale beredskaber i gennemsnit ud mere end 200 gange om måneden til brande i naturen. Det er over dobbelt så mange udrykninger til naturbrande som i årets øvrige fem måneder, og med et aktuelt brandfareindeks, der mange steder i landet er nået op på ”høj”, kan naturbrande antændes med mindre gløder eller flammer, og derfor går man hos Danske Beredskaber nu ud og opfordrer til at agere ansvarligt i tørken.

-Sol, tørvejr og en del vind har på ret kort tid gjort naturen tør rundt om i landet. Og i beredskabet er vi desværre allerede begyndt at køre til opgaver med naturbrande. Vi håber derfor, at alle vil være ekstra opmærksomme, når de færdes i naturen, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Brandfareindekset er en prognose, der viser den forventede risiko for, at naturbrande kan opstå og sprede sig dags dato og den følgende dag, og de blå blink har de seneste dage haft travlt med at slukke brande, der har spredt sig i tørken.

-Det er stadig de ’gamle travere’, der skaber udfordringerne. Det er henkastede cigaretskod, hvor en tilbageværende glød efter noget tid får fat i den tørre vegetation, og så har vi balladen. Og så er det havefolket, der fx gerne vil svitse ukrudtet i indkørslen med ukrudtsbrænderen, men kommer for tæt på træplankeværket eller cykelskuret, hvor så en glød sætter gang i en brand, siger Bjarne Nigaard, som har en venlig henstilling til de mange danskere, som ser frem til at grille i den forestående forlængede weekend.

-Hvis man regner med at finde grillen frem i Pinsen, så husk lige at holde afstand til den tørre vegetation, og husk at få aske og gløder ordentligt slukket bagefter.

Brandfare.dk

Hvis du gerne vil tænde bål i haven eller i naturen, så tjek altid brandfareindekset på Brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud. Forholdene kan variere fra dag til dag, så tjek altid hvad der gælder der, hvor du er.

Aktuelt brandfareindeks fra DMI

 

Gode råd fra Danske Beredskaber i tørkeperioder

  • -Brug dertil indrettede pladser, hvis du skal tænde bål eller grille i naturen
  • -Hold altid afstand til bevoksning
  • -Efterlad aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt
  • -Brug kun åben ild i stille vejr
  • -Hav altid vand i nærheden, når du bruger åben ild
  • -Brug tobak, maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – gnister kan starte en brand
  • -Lad ikke glas ligge fremme i solen i den tørre vegetation
  • -Parkér aldrig din bil i høj, tør vegetation
  • -Ring til 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude
     

Tjek de specifikke råd

På Brandsikkerbolig.dk har Beredskabsstyrelsen samlet råd og vejledninger for både kulgrill, gasgrill og bål. Det er en god idé at have styr på forholdsreglerne, inden du tænder op.

Brand eller tilskadekomst

Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, du ikke selv kan slukke. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.

 

Find dit lokale redningsberedskab (brandvæsen).

Relaterede nyheder

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Få nyhedsbrev i indbakken