Efter kraftig nedbør er væltet ned over Danmark opfordrer Danske Beredskaber til en opgradering af klima-beredskabet, for beredskabet kan ikke stå imod, hvis voldsommere vejr rammer.
Det er nødvendigt, at de kommunale redningsberedskaber får opgraderet sit klimamateriel i forhold til de lokale behov, men den økonomiske sikkerhed skal ligeledes oprustes hvis beredskabet skal kunne udføre og fortsætte med de store, ressourcekrævende indsatser som klimaændringerne er årsag til.
Samlet set blev der i 2023 registreret flere end 23.000 forsikringsskader pga. skybrud, hvilket er det højeste antal siden 2011, og for det civile beredskab bød 2023 også på masser af overarbejde, for data fra redningsberedskabets Online Dataregistrerings- og Indberetningssystem, viser, at mandetimeforbruget i forbindelse med vejrligshændelser i 2023 blev opgjort til 7.552, hvilket er 79 procent flere end året før og hele 421 gange kørte de kommunale beredskaber i 2023 ud for at håndtere vejrhændelser.
-De voldsomme regnmængder i Vejle og Esjbjerg, giver sammen med billeder vi har set fra flere steder i Europa den seneste uges tid grund til eftertanke hos os i det danske beredskab. 500 millimeter regn på få døgn er voldsomt – og hvis det skulle ske i Danmark, så må jeg desværre være ærlig og sige, at det danske beredskab ikke vil kunne dæmme fuldt ud op for konsekvenserne, fortæller Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.
I en ekstrem vejrsituation, som den der opleves i en lang række europæiske lande i disse uger, vil det ifølge Bjarne Nigaard for beredskabet handle om at prioritere menneskeliv, og dernæst væsentlige almene værdier, eksempelvis vigtig infrastruktur, og det betyder, at befolkningen mange steder skal klare sig selv mod vandet, når de store klimarelaterede vejrhændelser rammer.
-Det danske beredskab vil allerhelst være så effektivt som muligt og gøre en forskel overfor oversvømmelser og andre trusler – men vi kan kun gøre det i det omfang vi har mandskab, uddannelse og udstyr til det, siger Bjarne Nigaard og fortsætter.
-En så voldsom hændelse som den, der er indtruffet i Østeuropa, Italien og England vil over store områder sætte beredskabet skakmat. Vi har simpelthen ikke mulighed for at stå imod i det omfang så meget vand vil kræve. Og mange steder vil der ikke være plads til at pumpe vandet noget sted hen, fordi havet og vandløbene er overfyldte, og grundvandsspejlet ligger højt. Vi vil mange steder se en badekarseffekt af vand, der ikke kan komme nogle vegne, og bliver liggende hvor det er, også i industriområder og byområder, lyder den barske vurdering fra Bjarne Nigaard.
Voldsomme hændelser venter
Når det gælder mængden af nedbør, så har vi i Danmark siden 1980 på landsplan haft de ti vådeste år siden målingerne af nedbøren nationalt blev moniteret for første gang, og det med afstand vådeste år var 2023 med 976,7 millimeter nedbør.
Og ifølge DMI vil nedbøren i fremtiden falde mere opdelt, så når det regner, vil det regne kraftigere.
For at kunne sikre at de kommunale beredskaber kan være godt beredt til at kunne klare de klimamæssige udfordringer Europa lige nu oplever, opfordrer Bjarne Nigaard til, at klimaberedskabet opjusteres tæt på borgerne, for ingen ved hvor stormen eller regnen rammer danskerne næste gang.
-Hvis vi skal forbedre beredskabets muligheder for at stå imod tilsvarende klimahændelser, så skal vi for det første opgradere vores viden og uddannelse omkring oversvømmelser. Vi skal kunne analysere og simulere effekterne ved forskellige nye hændelsestyper og vejrforhold, og vi skal ud fra det kunne lægge de bedst tænkelige planer for at passe på almene værdier, kritisk infrastruktur og sårbare områder, siger Bjarne Nigaard som har været i kontakt med sine udfordrede europæiske kolleger.
-Vi har allerede rakt ud til vores kollegaer i de berørte lande, primært for at give dem støtte, hvis vi kan, men også for at få hjælp fra de erfaringer, som de får med en så voldsom klimahændelse, som vi har set udfolde sig de seneste uger. Der vil selvfølgelig være forskelle i fx geografi og topografi, men de generelle erfaringer håber vi kan være nyttige, så vi kan være så parate som muligt – også i Danmark.
En halv million danskeres ejendom er ifølge organisationen Forsikring og Pension i stigende grad truet af vandmasserne, og gøres der ikke mere for at sikre boliger i de dele af Danmark hvor risikoen er størst, så vil forsikring af eksempelvis huse i udsatte områder ikke længere være en mulighed.
Fakta:
Alle steder er det kommunernes redningsberedskaber, der etablerer førsteindsatsen, og har ansvaret for indsatsen, hele vejen gennem hændelsen. Det er de kommunale redningsberedskaber, der iværksætter den umiddelbare indsats ved ulykker og katastrofer, og varetager den tekniske ledelse af indsatsen på skadestedet under hele indsatsforløbet. Ud over de mange kommunale brand- og redningsfolk, og andre kommunalt ansatte, kan også fx hjemmeværnet og det statslige regionale beredskab bidrage med hjælpemandskab til en hændelse, når den kommunale indsatsleder skønner, at det kan være en hjælp.
Baggrund:
En halv million danskeres ejendom er ifølge organisationen Forsikring og Pension i stigende grad truet af vandmasserne, og gøres der ikke mere for at sikre boliger i de dele af Danmark hvor risikoen er størst, så vil forsikring af eksempelvis huse i udsatte områder ikke længere være en mulighed.
2.322 vandskaber har forsikringsselskaberne behandlet efter de tre skybrudshændelser i 2023 – og forsikringsselskaberne og Naturskaderådet anslår, at danskerne under de tre plager blev ramt af skader for 3. milliarder kroner. Til sammenligning har Folketinget afsat 1,3 milliarder kroner til at håndtere klimatilpasninger frem mod 2027, og i og med klimahændelser forudsiges af eksperterne at blive værre, hyppigere og kraftigere, så mener man i Danske Beredskaber ikke, at man bare kan regne med, at gårsdagens indsatstaktik og materiel kan håndtere fremtidens vejrhændelser.
Læs mere om det vilde vejr:
fogp.dk/tal-og-analyser/saadan-blev-danmark-ramt-af-vandskader-efter-skybrud-i-2023/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1462901115000891?via%3Dihub
https://www.dmi.dk/nyheder/2024/danmarks-naestaeldste-nedboerrekord-skyllet-ned
https://danskeberedskaber.dk/hyppigere-klimahaendelser-saetter-beredskabet-under-pres/