Foto: Kim Leland
Manglen på deltidsbrandmænd i de kommunale beredskaber vokser støt. På halvdelen af landets brandstationer mangler der lige nu folk, som vil trække i branddragten og rykke ud, når alarmen går.
Derfor sætter Danske Beredskaber og Beredskabsforbundet fokus på, hvordan vi løser udfordringen med at tiltrække deltidsbrandmænd til de kommunale beredskaber. Det sker under Folkemødet på Bornholm, hvor de to foreninger inviterer til debat på hjemmeværnsfartøjet Hjortø lørdag formiddag.
”Vi har hårdt brug for, at flere melder sig som deltidsbrandmænd. Deltidsbrandmændene er rygraden i beredskabet uden for de store byer i Danmark, og uden dem har vi ikke økonomisk mulighed for at have så finmasket et net af brandstationer i hele landet, der sikrer tryghed helt tæt på borgerne,” siger Jarl Vagn Hansen, der er formand i Danske Beredskaber og til daglig arbejder som beredskabsdirektør i Trekantområdets Brandvæsen.
Nuværende situation er uholdbar
I Danmark er der kun fuldtidsansatte brandmænd på stationerne i de større byer. I resten af landet består bemandingen af deltidsbrandmænd og frivillige brandfolk, der forlader arbejdspladsen, hjemmet eller supermarkedet, når alarmen går, og er klar til afgang fra brandstationen blot fem minutter senere.
I de senere år er det blevet vanskeligere at få folk til at løse denne samfundsvigtige opgave. Det betyder, at man mange steder – særligt i de små byer – må trække store veksler på de nuværende deltidsbrandmænd for at få vagtplanerne til at gå op. Og det er uholdbart i længden, fastslår Jarl Vagn Hansen.
”Vi bliver nødt til at diskutere, hvad alternativet til den nuværende situation skal være. Bør vi se mod Tyskland, hvor man tvangsudskriver borgere til at være brandfolk? Skal vi gå i dialog med private virksomheder og offentlige arbejdsgivere om at bakke mere op om, at deres ansatte kan arbejde som deltidsbrandmænd? Eller er vi ude i, at vi må betale, hvad det koster for at få fuldtidsfolk på alle stationer?”
En fælles opgave
Flere steder i landet har beredskaberne forsøgt sig med alternative rekrutteringsideer for at skaffe flere deltidsbrandmænd. I Midtjysk Brand & Redning har man blandt andet afholdt et fælles rekrutteringsarrangement med politiet i forsøget på at tiltrække ansøgere til de ubesatte stillinger. Her lykkedes det at få en lille håndfuld nye ansøgere.
”Det er rigtig positivt, at de enkelte beredskaber tænker ud af boksen og prøver nye ting af, for vi kan jo konstatere, at det, vi har gjort indtil videre, ikke har kastet nok af sig. Desværre tror jeg ikke, beredskaberne kan løse problemstillingen alene. Det er en stor samfundsopgave, vi står overfor, og den skal vi løse i fællesskab,” siger Jarl Vagn Hansen.
Til at styre slagets gang under debatten på Hjortø har Danske Beredskaber og Beredskabsforbundet igen i år inviteret Lisbeth Davidsen, der til daglig er journalist på TV 2 News.
Foruden Jarl Vagn Hansen fra Danske Beredskaber vil debatpanelet bestå af landschef i Beredskabsforbundet, Niels Bonde Jensen, Jacob Bjerregaard, der er formand for Kommunernes Landsforenings Miljø- og Forsyningsudvalg, Bjarne Laustsen, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, og direktør i IBM Danmark, Sanne Urbak Rasmussen. IBM Danmark er en af de danske virksomheder, der ser gode muligheder i at lade medarbejdere arbejde som deltidsbrandmænd.
Jarl Vagn Hansen ser frem til debatten.
”Jeg glæder mig til at debattere med de øvrige paneldeltagere og høre, hvilke tanker de gør sig. Forhåbentlig kommer der nye ideer på bordet, som vi kan arbejde videre med,” siger han.
Debatten på Hjortø i Allinge Havn finder sted lørdag d.15. juni klokken 10.30 til 11.45. Der er brunch fra klokken 10.30 til 11.00.