Danske brandfolk ydede stor indsats under naturbrand i Vestgrønland

5. september 2019

Mandag aften den 12. august modtog Mikael Krogh en sms. I sms’en blev han spurgt, om han dagen efter kunne tage to uger til Vestgrønland for at hjælpe med at slukke den naturbrand, der i mere end en måned havde hærget et naturområde nordøst for Sisimiut.

For Mikael Krogh, der er frivillig brandmand i Østsjællands Beredskab, krævede det ikke megen betænkningstid. Han var med det samme klar til at tage turen nordpå for at hjælpe sine grønlandske kolleger.

”Det var meget naturligt for mig at sige ja, nu hvor jeg havde muligheden for at hjælpe. Jeg var også udsendt i forbindelse med skovbrandene i Sverige sidste sommer, så jeg havde en meget god fornemmelse af, hvad det var for en opgave, jeg skulle på,” siger Mikael Krogh.

Og han var bestemt ikke den eneste, der sagde ja. For på trods af den korte betænkningstid og begrænsede mulighed for både at få fri hos arbejdsgivere, aflyse aftaler og sige på gensyn til familien, havde hele fem brandfolk fra de kommunale beredskaber sagt ja til at tage af sted. Heraf blev to udvalgt og bedt om at møde op på Beredskabsstyrelsens center i Herning til orientering allerede morgenen efter.

”Vi blev briefet om situationen deroppe – både om brandens omfang, vores rolle i brandslukningen, og hvad vi kunne forvente at komme op til. Der blev ikke lagt skjul på, at forholdene ude i fjeldet, hvor vi skulle bo, ville være meget primitive,” siger Mikael Krogh.

En stor mundfuld

Naturbranden fandt sted i et 15 kvadratkilometer stort, ubeboet område, der ligger 140 kilometer nordøst for Grønlands næststørste by, Sisimiut. I mere end en måned havde grønlandske brandfolk selv forsøgt at nedkæmpe naturbranden, og flere gange troede det lokale beredskab, at branden var slukket. Men ilden viste sig at være mere end almindeligt svær at bekæmpe, fordi den ulmede i tørv, der med blot en smule vind pludselig blussede op igen.

Efter 35 dage med stort pres på de lokale brandfolk måtte det grønlandske selvstyre bede om hjælp fra Danmark i håbet om at få branden under kontrol. Tirsdag eftermiddag den 13. august blev gruppen på 38 danske brandfolk sendt af sted på den lange tur fra Karup i Midtjylland til fjeldet i Vestgrønland i et af Forsvarets Hercules-fly. Foruden de to brandfolk fra kommunale beredskaber bestod de udsendte af 16 værnepligtige, 14 af Beredskabsstyrelsens fastansatte folk og seks andre frivillige.

Vel fremme ved brandfolkenes lejr blev danskerne delt op i tre hold; Alfa, Bravo og Charlie. Hold Charlie, som Mikael Krogh var en del af, blev sendt ud i indsatsområdet med det samme efter ankomsten, selv om brandfolkene efterhånden havde været på farten i mere end et døgn på det tidspunkt.

”De første par dage var præget af den uundgåelige kaosfase. Selv om vi forsøgte at indføre treholdsskift, tog det noget tid at indarbejde, fordi folk var trætte, og der var brug for meget hvile. Derfor endte min første arbejdsdag også med at vare 30 timer. Efter et par dage kom der mere struktur på, og vi fandt ind i en god rytme,” siger Mikael Krogh.

Indsats under primitive forhold

På grund af vindforholdene i området bredte ilden sig med hastige skridt mod et område med en række hytter. Danskernes vigtigste opgave i det vestgrønlandske var derfor at få etableret en standsningslinje i forsøget på at inddæmme branden og undgå, at den spredte sig yderligere.

Arbejdet blev dog besværliggjort af, at selve indsatsområdet befandt sig en time til fods fra beredskabets lejr. På grund af det ufremkommelige terræn i fjeldet var det udelukkende muligt at køre ATV i indsatsområdet, og derfor måtte brandfolkene gå frem og tilbage med oppakning. Søværnets støtteskib Absalon var, af andre årsager, i området og hjalp beredskabet med at ”airlifte” pumper ud i indsatsområdet med helikopter.

Samtidig var der ingen mobildækning i området, hvilket betød, at brandfolkene var helt afskåret fra familie, venner og de løbende nyhedsopdateringer.

”Det var en stor omvæltning for mange af os, at vores telefoner var helt døde. Det er man jo ikke vant til hjemmefra. Vi boede i det hele taget meget primitivt, og hvis man skulle på toilet, måtte man enten benytte en af Beredskabsstyrelsens toilettelte eller grave et hul i jorden,” siger Mikael Krogh.

Slukket før tid

Beredskabsstyrelsen havde berammet indsatsen i Grønland til at vare to uger. Fra start blev der indsat med stor styrke, og de danske brandfolk tog mosespyd i brug, så der kunne pumpes vand ned i tørvelagene. Det viste sig at være utrolig effektivt til at begrænse branden, og allerede efter den første uge var der sket så store fremskridt, at indsatsen kunne afsluttes.

”Vi havde ikke fantasi til at forestille os, at vi kunne slukke branden på så kort tid. For os var det en succes, hvis vi fik afgrænset branden, så de grønlandske brandfolk igen havde kontrol over den. Så at det lykkedes helt at slukke den var en meget positiv overraskelse,” siger Mikael Krogh og tilføjer:

”De grønlandske brandfolk ydede en kæmpe indsats, både inden vores ankomst, og mens vi var der, og det var i høj grad på grund af det gode samarbejde med dem, at vi fik slukket branden i fællesskab.”

De 38 brandfolk blev sejlet ind til Sisimiut, hvor de tilbragte en uges tid, mens materiellet fra indsatsen blev samlet sammen og ligeledes sejlet til Sisimiut. Ventetiden blev blandt andet brugt på at hjælpe det lokale beredskab med forefaldende opgaver og faglig sparring.

Lørdag den 24. august landede gruppen af udsendte brandfolk i Aalborg. Ved ankomsten fik de danske brandfolk overrakt en pris fra det grønlandske selvstyre for deres indsats.

”Det har været en utrolig stor oplevelse at være af sted, hvor vi endnu en gang oplevede et fantastisk samarbejde og sammenhold på tværs af de statslige, kommunale og lokale aktører. Grønlænderne er meget venlige og gæstfrie, og Sisimiut er et virkelig smukt sted. Det var en interessant tur, fordi vi fik så mange naturoplevelser og samtidig skulle få tingene til at fungere under meget primitive forhold,” siger Mikael Krogh, der ikke håber, det er sidste gang, han får tilbuddet om at blive udsendt:

”Jeg vil helt klart sige ja, hvis jeg får chancen igen.”

Hvis du, ligesom Mikael Krogh, ønsker at blive udsendt internationalt, kan du læse mere her.

Relaterede nyheder

Der er ifølge Danske Beredskaber et klart forbedringspotentiale når det kommer til at brandsikre vores fælles kulturarv, for vi er langt efter vores nordiske naboer i Norge og Sverige. Den 16. april er det ét år siden at Hovedstadens Beredskab gik forrest for at redde Danmarks første fredede bygning, Børsen. En bygning, hvis grundsten blev […]

Danmark står ifølge Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab overfor “det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede siden anden verdenskrig”, det var konklusionen efter præsentationen af Nationalt Risikobillede 2025, men hvordan der skal dæmmes op for truslerne ude hos borgerne, gav ministeren og et hyrdebrev til kommunerne ikke svar på. Nationalt Risikobillede 2025 (NRB […]

Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), har 23. april indkaldt Folketingets partier til en drøftelse af afgangstidskravets endeligt og indførelsen af lokale vurderinger som et formaliseret krav. Nu er det snart fem minutter i lukketid for afgangstidskravet på fem minutter, for i et Folketingssvar til Mike Villa Fonseca skriver Torsten Schack Pedersen […]

Brande forårsaget af ukrudtsbrændere var sidste år årsag til over 400 udrykninger. Vær opmærksom og følg tre råd, når du bruger ukrudtsbrænderen. Sidste år rykkede brandvæsenet ud til 402 brande forårsaget af ukrudtsbrændere, hvilket er det højeste antal i fem år. I maj måned toppede antallet med over tre brande om dagen i gennemsnit. – […]

Østjyllands Brandvæsen og Slagelse Brand og Redning rykker ud til brandslukning på skibe til søs i dansk territorialfarvand og tilgrænsende farvande, og det kræver store kapaciteter til vands, til lands og i luften. Beredskabsstyrelsen har indgået en aftale om brandslukning på skibe til søs for de kommende otte år, og opgaven skal som de foregående […]

Danske Beredskabers Netværk Ledelse var i uge 13 samlet i Fredericia til temaseminar, hvor netværksstrukturen fik et servicetjek ligesom også de strategiske sigtepunkter blev opdateret. Der skal ifølge Aftale om beredskabsområdet 2025-2026 iværksættes en “analyse af samspillet mellem det statslige og de kommunale redningsberedskaber for at understøtte fremtidige behov i lyset af de ændrede udfordringer”, […]

’Mød os i uniform’ samlede 29. marts tusinder af voksne og børn på havnen i Kalundborg, da brandvæsenet, politiet, forsvaret, hjemmeværnet og ambulancetjenesten viste, hvem der passer på os.   Vestsjællands Brandvæsen var rigt repræsenteret på arrangementet ’Mød os i uniform’ den 29. marts på havnen i Kalundborg, hvor Forsvar & Beredskab havde samlet repræsentanter […]

Brandfaren er relativt høj over det meste af landet, for selvom det har været koldt i længere tid, så har 178 brande i den knastørre vegetation sat brandvæsenet på hårdt arbejde i marts måned.   Hvis man har planer om at tage ud i naturen de kommende dage, skal man være opmærksom på, at åben […]

Mere præcise vejrvarslinger fra DMI gør det lettere for beredskaberne at prioritere, hvor udstyr og mandskab kan gøre den største forskel for at sikre borgerne og vigtig infrastruktur. Danmarks Metrologiske Institut har udviklet en ny Ai-vejrmodel, som kan blive banebrydende for vores vejrudsigter, for det har stor betydning for beredskabet, at vejrprognoserne er retvisende, så indsatsen […]

Beredskabskommissionen for Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune har ansat Morten Enevoldsen Lykkeberg som ny direktør for Lolland-Falster Brandvæsen, og direktøren har en plan klar for udviklingen af beredskabet. Morten Enevoldsen Lykkeberg bliver pr. 1. april 2025 direktør i det fælles brandvæsen på tværs af Guldborgsund og Lolland kommuner efter at have været konstitueret i stillingen […]

Prisen som Årets Forebygger i Danske Beredskaber 2025 blev den 6. marts uddelt til Lars Bønding fra Sydøstjyllands Brandvæsen, og den beskedne prisvinder dedikerede straks prisen til sin kolleger landet over. Årets Forebygger i Danske Beredskaber blev torsdag under Forebyggelseskonferencen på Hotel Munkebjerg hyldet for igennem 20 år at have dedikeret sit professionelle liv til […]

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen gik på Forebyggelseskonferencen sammen på scenen, og fra styrelsen lød det, at der er en stor del praktisk erfaring i det kommunale beredskab, som staten skal trække med ind i arbejdet, når det civile beredskab skal udvikles. Forebyggelseskonferencen i Danske Beredskaber 2025 trak den 6. marts fulde huse på Hotel Munkebjerg […]

Det er ifølge et folketingssvar fra Torsten Schack Pedersen op til kommunerne selv at prioritere de kommunale opgaver, herunder redningsberedskabet, men det er ikke holdbart, lyder det fra Mike Villa Fonseca, som savner øremærkede midler til en robustgørelse af det civile beredskab. Mike Villa Fonseca, løsgænger i Folketinget, skrev den 27. januar et §20-spørgsmål til […]

Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe afholdt den 18. februar dialogmøde omkring udfordringerne ved moderne byggematerialer og byggeformer. Den 18. februar var der på DTU Byg i Lyngby indkaldt til møde mellem beredskaber under Danske Beredskaber og DTU Construct’s Brandgruppe for at højne fagligheden omkring konstruktioner og brand, og de udfordringer og farer emnet kan […]

Nordsjællands Brandskole er det eneste sted i Danmark, der uddanner redningsdykkere til de kommunale beredskaber, og efterspørgslen efter at få uddannet brandfolk til redningsdykkere stiger i takt med vandhændelserne ude i kommunerne. To redningsdykkerhold er blevet uddannet på Nordsjællands Brandskole i 2024, og interessen for uddannelsen er stigende. Det er op til beredskaberne selv om […]

Antallet af skorstensbrande er faldende, og det skyldes ifølge Skorstensfejerlauget primært, at vi er blevet bedre til at skrue op for blusset, til gavn for både varmen i husene og miljøet. 307 gange i 2023 rykkede brandvæsenet ud for at få kontrol over en skorstensbrand forårsaget af nogle af Danmarks cirka 700.000 brændeovne, og det […]

Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen drøfter på Danske Beredskabers årsmøde fremtiden for beredskabet med Johannes Lundsfryd, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, direktør i Beredskabsstyrelsen, Christine Engel og formand i Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.    Hvor godt rustet er det samlede beredskab til udfordringerne i 2025, og hvilken betydning har beredskabsaftalen for redningsberedskabet? De spørgsmål – og mange […]

Danske Beredskaber ser frem til samarbejdet med Styrelsen for Samfundssikkerhed og Beredskabsstyrelsen, der fremadrettet udgør myndighederne under Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab. Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab i SMV-regeringen annoncerede den 29. januar en ny organisering, hvor Beredskabsstyrelsens funktion styrkes og hvor der tilføjes en ny styrelse, der skal have fokus på specielt […]

FireFit 2025 Odense løber af stablen d. 3.-4. juni – i forbindelse med Danske Beredskabers Årsmøde2025. Til FireFit dyster brandfolk fra hele Europa om at være den hurtigste og den stærkeste. Ansatte i det danske redningsberedskab kan deltage i FireFit, både i de internationale konkurrencer og i det danske mesterskab. FireFit Championships er en international […]

Justitsminister Peter Hummelgaard støtter projektet Brandkadet Randers med 300.000 kr. i perioden 2025-2027. Målgruppen for projektet er børn og unge i 7.-9. klasse med særligt fokus på at tiltrække børn og unge i udsatte positioner. Formålet med Brandkadet Randers er at give børn og unge en brandkadetuddannelse, hvor de får lov at prøve kræfter med […]

Hos Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab, imens han imødeser at en faglig analyse skal danne grundlaget for udbygningen af fremtidens beredskab.  -Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for […]

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab holder doorstep om en ny aftale på beredskabsområdet onsdag d. 15. januar 2025 kl. 09.00. Præsentationen af beredskabsaftalen foregår som en såkaldt doorstep i Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i forbindelse med indgåelsen af politisk aftale på beredskabsområdet. Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen vil sammen med aftalepartierne […]

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Få nyhedsbrev i indbakken

Tilmeld dig Danske Beredskabers nyhedsbrev
0U2A0104