Til Danske Beredskabers forebyggelseskonference på Hotel Munkebjerg i Vejle den 5. og 6. marts bliver det et lidt andet setup end hidtil set.
Denne gang er konferencen nemlig primært for ansatte i beredskaberne og Beredskabsstyrelsen. Det skyldes, at man i arrangørgruppen ønsker at bruge de to dage på at se indad og fokusere på at ensarte det tekniske arbejde i beredskaberne.
Det fortæller Lasse Clemensen, der er forebyggelseschef i Midtjysk Brand & Redning.
”Vi vil gerne sætte fokus på ensartethed. Vi oplever, at vi nogle gange får bemærkninger på brandsyn om, at reglerne bliver tolket forskelligt, og at der kan være forskel på, hvad de forskellige inspektører siger, når de kommer forbi. Det vil vi gerne forsøge at gøre op med, og vi mener, at den snak primært har relevans for os selv,” siger han.
Totalt udsolgt
Arrangørgruppen havde ventet, at deltagerantallet ville falde en smule som følge af beslutningen om at indsnævre deltagerkredsen. Men faktisk har det vist sig helt anderledes. Tilmeldingerne er strømmet ind, og i år er deltagerantallet helt oppe på 140.
Det glæder Lasse Clemensen, at så mange forebyggelsesmedarbejdere har fundet programmet interessant og ikke mindst kan se meningen i, at beredskaberne for en stund lukker sig om sig selv.
”Det er et virkelig flot deltagerantal, og det gør mig selvfølgelig utrolig glad, at vi kan trække så mange mennesker til konferencen. Jeg synes, det med al tydelighed viser, at der er behov for, vi kigger indad og får nogle gode snakke,” siger han.
Mellem workshops og praktiske øvelser bliver der som vanligt tid til oplæg udefra. Torsdag eftermiddag lægger en repræsentant fra Arbejdstilsynet vejen forbi forebyggelseskonferencen og giver de 140 deltagere inspiration til, hvordan man sikrer ensartethed på landsplan, når man går tilsyn efter samme regler på forskellige objekter.
”Jeg håber, deltagerne går hjem med en større horisont på fortolkning af regler og en ahaoplevelse i forhold til, hvordan vi kan gøre tingene mere ens. Oplægget fra Arbejdstilsynet kan forhåbentlig være med til at give deltagerne indsigt i, hvordan andre myndigheder griber arbejdet med ensartethed an og dermed også give nogle ideer til, hvordan vi selv kan gøre i fremtiden,” siger Lasse Clemensen.
Konference styrker netværk
Som noget nyt i år byder forebyggelseskonferencen på en paneldebat med deltagelse fra Danske Beredskabers formand, Jarl Vagn Hansen, Anders Brosbøl fra Nordjyllands Beredskab, Bo Andersen fra Lolland-Falster Brandvæsen og Allan Thomsen fra Beredskabsstyrelsen.
Paneldebatten vil tage udgangspunkt i, hvad fremtidens forebygger skal arbejde med – rettet mod det tekniske område som eksempelvis teknisk sagsbehandling, brandsyn, sammenhængen med det operative virke og registrering af operative bindinger.
Selvom forebyggelseskonferencen har det primære formål at skabe endnu bedre brandforebyggelse, er der også et sekundært sigte; et styrket netværk mellem de forskellige forebyggere rundt om i landets beredskaber.
Mellem workshops og oplæg får deltagerne på forebyggelseskonferencen gode muligheder for at udveksle erfaringer og netværke med kolleger fra hele landet, og det har en stor værdi, fortæller Lasse Clemensen.
”Man kan ikke nå at vende alt på to dage, men det fantastiske netværk, man får opbygget under forebyggelseskonferencen, betyder jo, at det bliver noget nemmere at gribe telefonen og ringe til en kollega i den anden ende af landet, næste gang man har brug for hjælp. Det er meget værdifuldt.”
I forbindelse med forebyggelseskonferencen afprøver Danske Beredskaber sin nye konferenceapp. Deltagerne får mulighed for at logge ind og se programmet, deltagerlisten og praktiske informationer direkte i appen, der kan downloades i App Store eller Google Play. Appen hedder Danske Beredskaber. Deltagerne på forebyggelseskonferencen vil få tilsendt en mail med mere information om login til appen.