Ny analyse: Elcykler og elløbehjul brænder sjældent

14. oktober 2022

En ny analyse fra Beredskabsstyrelsen viser, at litiumionbatterier i f.eks. elcykler og elløbehjul sjældent brænder. Der er dog grund til at være opmærksom i forbindelse med opladning.

I takt med den stigende elektrificering i samfundet tages flere og flere produkter med litiumionbatterier i brug.

I en ny fokusanalyse har Beredskabsstyrelsen undersøgt brandrisikoen ved mindre produkter med litiumionbatterier f.eks. elcykler og elløbehjul. Analysen viser, at disse produkter sjældent brænder – særligt set i forhold til hvor mange af denne type af produkter der findes på gaden.

Analysen viser også, at risikoen for, at der opstår brand i et produkt med et litiumionbatteri, øges i forbindelse med opladning af batteriet. Opladningen sker ofte inde i en bolig.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan og hvor opladning af litiumionbatterierne foregår. Et godt råd er at have en fungerende røgalarm i det rum, hvor du oplader batterierne.

– Der kører over 300.000 elcykler rundt på de danske veje. I det lys går der heldigvis sjældent brand i produkterne. Men ikke mindst fordi flere oplader batterier om natten af hensyn til prisen på el, er det en rigtig god idé at have en røgalarm i det rum, hvor der oplades, siger analysechef i Beredskabsstyrelsen Frederik Prytz-Grønfeldt.

LÆS MERE OM SIKKER OPLADNING PÅ SIKKERHEDSSTYRELSENS HJEMMESIDE

Beredskabsstyrelsen monitorerer løbende udviklingen og arbejder på at styrke datakvaliteten på området.

FAKTA: Brande i mindre produkter med litiumionbatterier

Brande i litiumionbatterier kan udvikle sig voldsomt, hvis der opstår thermal runaway i batteriet.

I perioden 2018-2021 rykkede redningsberedskabet ud til 84 brande, der var startet i et mindre litiumion-produkt

Hver fjerde af brandene var i en elcykel eller batteriet til en elcykel

Næsten halvdelen (48 procent) af produkterne, der brød i brand i bygninger, var under opladning

Der var i 2021 minimum 340.000 elcykler i Danmark ifølge Danmarks Statistik.

Læs mere her

Relaterede nyheder

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Få nyhedsbrev i indbakken