Søg
Close this search box.

Beredskab uden grænser

7. januar 2016

Fra 1. januar 2016 har beredskabets Danmarkskort ændret sig drastisk. De knap 90 tidligere enheder rundt i landet er blevet lagt sammen til 24, og det har givet nye muligheder for at samarbejde på kryds og tværs.

På et fællesmøde i december vedtog beredskabsenhedernes direktører derfor en aftale om fri disponering mellem de 24 nye enheder. Aftalen betyder, at når en hændelse sker, kører den nærmeste relevante og egnede enhed af sted – også selv om hændelsen er sket i et andet område end der, hvor den nærmeste enhed befinder sig.

Hos Danske Beredskaber er sekretariatschef, Bjarne Nigaard, meget tilfreds med den nye aftale, som både er til gavn for borgerne, og som sikrer et godt samarbejde på tværs af de 24 nye beredskabsenheder.

”Efter vi har fået de nye, store enheder, har det været en reel ambition fra vores side at gøre tingene mere ensartede og i fællesskab. Og med den tilgang har det været helt naturligt at give hinanden håndslag på, at selvfølgelig skal det være den station, der er relevant og nærmest, som sender folk af sted, uanset om grænsedragningen har betydet, at hændelsen ligger et par hundrede meter inde på den næste enheds område,” siger han.

Hverdagen fortsætter som hidtil

For dem, der løser opgaverne, får den nye aftale ingen konsekvenser, understreger Bjarne Nigaard. Men der bliver formentlig lidt mere arbejde til administrationerne rundt i landet.

”En hændelse er en hændelse, og den kører man selvfølgelig ud og løser professionelt og ordentligt, som man hele tiden har gjort. Der, hvor der kan være nogle udfordringer, er for administrationerne i enhederne, for der skal man selvfølgelig være opmærksom på, hvordan man lige håndterer den nye aftale i praksis,” siger han.

For borgerne skulle den nye aftale gerne være endnu et skridt på vejen til at sikre, at hjælpen kommer frem hurtigst muligt.

”Hvis man skal se på servicen generelt, altså den ydelse, vi leverer, nemlig tryghed, så skulle det jo gerne betyde, at den leveres endnu bedre, end hvis vi ikke havde denne aftale og derfor skulle søge længere væk for at finde de nødvendige ressourcer – så selvfølgelig skal det her optimalt set betyde, at borgeren føler sig endnu mere tryg ved, at vi kommer hurtigt, og at vi løser opgaven ordentligt og professionelt,” siger sekretariatschef Bjarne Nigaard og fortsætter:

”Helt overordnet vil vi gerne sende det signal, at den primære opgave for os er at sikre tryghed for den enkelte borger tættest muligt på borgerens eget hjem. Den målsætning forfølger vi hele tiden, og jeg synes, vi kommer endnu tættere på ved at gøre det på den her måde.”

Danske Beredskaber har på vegne af de 24 enheder orienteret Beredskabsstyrelsen om aftalen om fri disponering. Læs orienteringen her.

Relaterede nyheder

Beretning om foreningens virksomhed i beretningsåret 2023-2024 afgivet af formand i Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen i Aalborg den 12. september 2024. Kære alle Velkommen til den årlige generalforsamling i Danske Beredskaber. Den seneste generalforsamling blev afholdt i Odense, hvorefter bestyrelsen fik følgende sammensætning: -Formand Jarl V. Hansen -Næstformand Lars Robétjé -Sekretær Claus Bo Nielsen […]

Selvom ministeriet kun er to uger gammelt, så er det et område og nogle tanker, som har været undervejs længe. Det er et ministerie, der er kommet til efter et ganske stort og grundigt forarbejde af dygtige og indsigtsfulde folk. Folk som har analyseret udfordringer og behov, og som har haft visionerne for, hvordan vi […]

Sikkerhedssituationen har på kort tid ændret sig markant, og i Danmark skal vi forholde os til, at hybride angreb forekommer, og det har også konsekvenser for det civile beredskab. Alle taler om hybride trusler. Men hvad dækker begrebet egentlig over? Hvilke konkrete hybride trusler er mest sandsynlige i en dansk kontekst? Og kommer truslen udelukkende […]

Få nyhedsbrev i indbakken