• Beredskabsdirektør roser: Værdifuldt samarbejde under oversvømmelser

    08. januar 2016
    Mellem jul og nytår gav de massive regnmængder store problemer i Syd- og Sønderjylland, hvor flere steder blev oversvømmet. Beredskabet i det syd- og sønderjyske fik assistance fra fem sjællandske beredskabsenheder, og den hjælp havde stor betydning for den akutte indsats, lyder det fra beredskabsdirektøren i Sønderjylland.

    Regn, regn og atter regn. Mellem jul og nytår var det den melding, syd- og sønderjyderne fik, uanset om de så vejrudsigten eller kiggede ud af vinduet. Flere steder betød de store mængder regn, at kloakkerne gav op, veje stod under vand, og åerne løb over deres bredder.

    For beredskabet i det syd- og sønderjyske var det derfor nogle travle dage mellem jul og nytår, hvor vandmasserne skulle pumpes væk. Faktisk var der så travlt i de forskellige beredskabsenheder, at man fra ledelsens side besluttede at tilkalde assistance. Først fra Beredskabsstyrelsen og siden fra fem sjællandske enheder.

    Læs også: Danske Beredskaber kæmper sammen mod vandet i Sønderjylland

    ”2. juledag om aftenen kunne vi godt se, at vi havde brug for hjælp. Vi startede derfor med at tilkalde Beredskabsstyrelsen, som efter noget tid ikke havde flere ressourcer at trække på, og så blev vi enige med beredskabet i Sønderborg om, at vi skulle lave en fælles anmodning til Sjælland om at komme med assistance,” siger beredskabsdirektør i Sønderjylland, Jarl Vagn Hansen, der også er bestyrelsesmedlem i Danske Beredskaber.

    Hjælpen kom hurtigt

    Allerede morgenen efter satte de sjællandske beredskabsenheder kursen mod Sønderjylland med bilerne fyldt af pumpeudstyr og ekstra mandskab. Kort inden afgang den 27. december fortalte beredskabsdirektør i Beredskab Øst, Rasmus Storgaard, om vigtigheden af at stå sammen i det danske beredskab.

    ”I sådan en situation er det netop vigtigt, at vi i Danmark har et samlet beredskab, der er klar til at bakke op, når situationen kræver det.”

    Vel fremme i det sønderjyske fortsatte arbejdet med at pumpe vand væk. Assistancen fra Sjælland gjorde en stor forskel i den regnvåde landsdel, fortæller beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen.

    ”Vi havde nogle områder, hvor det virkelig kneb med kapaciteten, og hvor vi havde behov for at få hjælp udefra, fordi vi kun har en enkelt pumpeenhed selv. De steder, hvor skaden allerede var sket, kunne vi godt have klaret os med mindre, fordi det de steder kun er et spørgsmål om, hvor længe du pumper, før problemet er løst. Men i akutfasen havde vi uden tvivl et stort behov for assistance,” siger han og fortsætter:

    ”Med hjælpen fra Sjælland kunne vi jo lige pludselig sætte ekstra pumper ind og dermed begynde at pumpe et sted mere, hvor regnen havde skabt problemer. Man kan sige, at hele vores kapacitet fik et løft, og det betød, at vi kunne blive hurtigere færdige.”

    For beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen er det betryggende at vide, at beredskabsenhederne bakker op om hinanden, når der opstår ekstraordinære situationer.

    ”Det er meget værdifuldt at have sådan en aftale om at yde hinanden vederlagsfri assistance, for det sikrer, at vi kan få løst problemerne hurtigst muligt. Vi gør os selvfølgelig tanker om, hvornår det er os, der skal hjælpe andre beredskabsenheder, og hvordan vi kan løse sådan en opgave bedst, og vi er klar, hvis der bliver brug for vores assistance,” siger han.

    Aabenraa hårdt ramt af vand

    Oversvømmelserne ramte bredt ud over hele Syd- og Sønderjylland. Dog var det særligt slemt i og omkring Aabenraa by, der er udpeget som en af de ti områder i Danmark med høj risiko for oversvømmelse, forklarer Jarl Vagn Hansen. Her er indsatsen og genopbygningsarbejdet fortsat i gang.

    Læs også: Vi pumper videre – og det går fremad

    ”Vi har en hovedlandevej mellem Aabenraa og Sønderborg, der er gravet op, efter den blev undermineret af vandmasserne. Al sandet og gruset blev revet væk under vejen, så den er spærret i denne uge, hvor vi er i gang med at lave nye vejkasser, ny kloak og lægge nyt asfalt på en strækning på 10-20 meter.”

    Når hovedlandevejen mellem Aabenraa og Sønderborg igen er åben, går beredskabet i Syd- og Sønderjylland i gang med at evaluere indsatsen under oversvømmelserne mellem jul og nytår.

    ”Én ting er den akutte situation, hvor vandet skal pumpes væk, men det næste er jo så samspillet med klimaberedskabsplanen og de strukturelle ændringer, man laver i infrastrukturen med større kloakker, diger og så videre. På evalueringsmødet deltager blandt andre miljøvagten, vores forsyningsselskab, vores kommunikative indsats og Drift og Anlæg, som har ansvaret for vejene, så vi kommer hele vejen rundt,” siger Jarl Vagn Hansen.