Søg
Close this search box.

En brandbils liv efter den aktive tjeneste

24. november 2017

De kommunale beredskaber sætter en stor ære i at passe på deres brandbiler Men i enhver brandbils liv kommer et punkt, hvor tiden har taget så hårdt på den, at den må erstattes af nyt materiel.

Brandbilerne bliver dog sjældent skrottet. Mange beredskaber sælger de ældre vogne, mens andre beredskaber donerer eller udlåner dem til museer og andre udstillingsbegivenheder, når de har aftjent deres pligt i beredskaberne.

Stor succes med salg

Et af de steder, hvor man har god erfaring med at sælge brandbilerne efter endt tjeneste er i Midtjysk Brand & Redning. Det forklarer afdelingsleder for driften, Jesper Hesselberg:

”Når vi sætter en vogn til salg, så oplever vi en meget stor interesse. Vi har netop nu en Toyota Landcruiser HJ45 fra 1980 til salg, hvilket vi har annonceret på Facebook.”

Og netop annonceringen på Facebook har vist sig meget effektiv. Folk deler opslaget og tagger hinanden i opslaget.

”Vi har fået omkring 25 bud på vognen. Bud, der kommer fra private og erhvervsdrivende – og faktisk kommer der også bud fra andre lande end Danmark som eksempelvis Polen,” fortæller han.

Et økonomisk perspektiv

Og spurgt ind til, hvorfor man sælger en sådan vogn, er svaret ganske entydigt fra driftschef Jesper Hesselberg fra Midtjysk Brand & Redning:

”Der er et økonomisk perspektiv i det. En brandbil er typisk afskrevet efter mellem 10 og 15 år. Salget skaber derfor en merindtægt, som herefter kan indgå i vores drift.”

Derfor kan beredskaberne disponere over de penge, de får ind ved salget af det brugte materiel. Og ifølge Jesper Hesselberg er det også et fint køb for køretøjernes nye ejermænd, der får brandvogne i god stand, og som er passet godt på.

”Det er nogle fine vogne, der oftest har indgået i vores drift i en af omegnsbyerne helt indtil nu. Men for os giver det bedre mening miljømæssigt og især sikkerhedsmæssigt, at man har vogne, der har ABS-bremsere, airbags og sådan,” forklarer Jesper Hesselberg fra Midtjysk Brand & Redning, der ser salgene som en mulighed for fremtidige investeringer.

Herudover slipper beredskaberne for det vedligehold, der er på de ældre maskiner, hvilket hurtigt kan blive omkostningstungt, når det er så gamle modeller.

Brandbilerne skaber glæde

Mens nogen sælger vognene, er der andre, der donerer eller udlåner det aftjente materiel til museer eller andre udstillingsbegivenheder. Et af de steder, der har modtaget materiel fra beredskaberne, er Panser & Brandbilsmuseet i Oksbøl.

Det fortæller Hans Jørn Marcussen fra Panser & Brandbilsmuseet.

”Vi er naturligvis meget glade og tilfredse med, at der er beredskaber, der enten donerer eller udlåner deres materiel til os. Og så gør vi selvfølgelig alt, hvad vi kan for at passe på det.”

Relaterede nyheder

Tårnby Kommunes grønne ambitioner føres an af en eldrevet rød Mercedes, der lynhurtigt kan omdannes til et kommandostade for brandvæsen, politiet og sundhedsmyndighederne. Optrækket er ikke til at tage fejl af men brølet fra motoren mangler, når indsatsleder Ole Mebus svinger sin røde Mercedes ud fra Tårnby Brandstation i Kastrup for som første mand på […]

Når du ringer 112 for at få hjælp til brand eller redning, så er det brandfolk fra en af det kommunale beredskabs 29 enheder landet over, der tænder de blå blink og kommer til undsætning. Det viser den netop offentliggjorte rapport ”Redningsberedskabet i tal 2023” at det kommunale beredskab gjorde 39.921 gange i 2023. Til […]

Gnister fra mejetærskere og andre maskiner er blandt de hyppigste årsager til markbrande i høstmånederne. SEGES Innovation, Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber opfordrer til jævnlig rengøring af høstmaskinerne.  Mange markbrande startes af en gnist fra høstmaskinerne, eller når maskinerne bliver for varme og antænder støv eller andet tørt materiale. Med en ny høstsæson for døren opfordrer […]

Få nyhedsbrev i indbakken