Søg
Close this search box.

Brandmand kæmpede sig tilbage i dragten efter kræftforløb

23. februar 2018

Fredag den 8. september 2017 er en dato, som Kristian Madsen aldrig vil glemme. Igennem længere tid havde lægerne mistænkt, at han havde problemer med blæren, men en kikkertundersøgelse gav i stedet mistanke om kræft. Og i begyndelsen af september fik Kristian Madsen så besked om, at han havde prostatakræft.

For den 55-årige værkfører fra Engesvang, der i 10 år har været deltidsbrand på byens brandstation, stod verden for et øjeblik helt stille.

”Jeg var meget chokeret og havde slet ikke tænkt i de baner. Sådan noget sker jo altid for naboen – aldrig for en selv – så jeg havde ikke engang taget min kone med til lægesamtalen. Det første, jeg tænkte, var, at det havde jeg slet ikke tid til. Men jeg blev jo nødt til at stoppe op og acceptere, at der skulle gøres noget ved det,” siger Kristian Madsen.

Spildte ikke tiden

De sidste 10 år har arbejdet som deltidsbrandmand fyldt en stor del i Kristian Madsens liv. Det lå ellers ikke i kortene, at han skulle arbejde i beredskabet, men en ven blev ved med at lokke ham, og til sidst indvilligede han i at møde op til et arrangement på brandstationen. En time senere havde han underskrevet en kontrakt som deltidsbrandmand.

”Allerede fra første udrykning kunne jeg mærke, at det her var noget for mig. Sammenholdet med de andre på brandstationen var rigtig godt, og jeg fik rigtig meget ud af at komme ud og gøre en forskel for andre,” siger han.

Derfor var det også en mavepuster af rang at få stillet diagnosen prostatakræft. For Kristian Madsen betød det nemlig, at han for en periode var nødt til at stemple ud fra brandstationen og alene koncentrere sig om at blive rask.

Få uger efter samtalen med lægen blev Kristian Madsen opereret. De første dage efter operationen var han, som han selv beskriver det, helt ude af drift. Men der gik ikke længe, før den viljestærke deltidsbrandmand rejste sig fra sygesengen og begyndte at gå ture.

”Jeg gik de 6-700 meter fra vores hjem og over på brandstationen. De første gange tog det enormt lang tid at gå ruten, men lige så stille blev jeg hurtigere og hurtigere. Når jeg kom over på brandstationen, fejede jeg garagen, ordnede bilerne og sikrede mig, at alt fungerede. Jeg tror ikke, der er den ting på stationen, som jeg ikke har haft fat i og tjekket efter. Det var vigtigt for mig at komme ud og i gang så hurtigt som overhovedet muligt,” siger han.

 Opmærksom på hygiejnen

Et par måneder efter operationen var Kristian Madsen i så god fysisk form, at han kunne køre som deltidsbrandmand igen. Han var ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at han skulle tilbage til arbejdet i beredskabet.

”Det er mit kald at være brandmand, og derfor kunne jeg slet ikke forestille mig at stoppe. Jeg tror heller ikke, min familie kunne forestille sig, at jeg ikke skulle være deltidsbrandmand. Det er så stor en del af mig,” siger han og fortsætter:

”Lægerne tror heller ikke, at kræften er opstået på grund af mit arbejde som brandmand. Det er nok mere sandsynligt, at det er noget arveligt.”

Men kræftdiagnosen har alligevel sat nogle tanker i gang hos Kristian Madsen. For selv om det ikke kan påvises, at prostatakræften er opstået som følge af hans arbejde som brandmand, har han taget sine forholdsregler i omgangen med røg og sod.

Jeg synes egentlig altid, jeg har været god til at holde en god hygiejne i forbindelse med min branddragt og mit udstyr, men jeg er da helt klart blevet mere opmærksom på, hvor vigtigt det er at gøre alting rent. Derfor er jeg også med i en arbejdsgruppe, der skal udarbejde en billedguide til, hvordan man ordner sig selv og sit udstyr efter udrykningerne,” siger han.

Også kollegerne er blevet mere opmærksomme på at indarbejde gode rutiner omkring hygiejnen efter udrykninger, fortæller Kristian Madsen.

”Jeg har været meget åben om mit forløb, og det har helt sikkert været med til at gøre mine kolleger mere bevidste om de rutiner, vi har, og hvor vigtigt det er, at vi husker hinanden på at overholde dem.”

Træner til stor konkurrence

Under sit sygdomsforløb mailede Kristian Madsen en del med sin fætter, der bor i Canada og også er brandmand. Fætteren fortalte, at der i foråret bliver afholdt en konference i Canada med fokus på kræftramte brandmænd. Under konferencen dyster deltagerne blandt andet i konkurrencen Stair Climb, hvor brandmændene skal løbe op ad trapper til 55. etage i fuld uniform og med røgdykkerudstyr på.

”Jeg blev ret nysgerrig, da jeg hørte om konferencen og ikke mindst konkurrencen. Min fætter havde fortalt, at der kun kom deltagere fra Canada og USA, så det var selvfølgelig lidt et skud i tågen, da jeg spurgte, om jeg også måtte deltage. Jeg fik dog hurtigt svar tilbage om, at det måtte jeg meget gerne,” siger Kristian Madsen.

Derfor er han lige nu i fuld gang med at træne sig op til konkurrencen, der løber af stablen i april måned. En af kollegerne på brandstationen har udarbejdet et træningsprogram til ham, som han træner efter tre gange om ugen. Det foregår i fitnesscentret på crosstraineren med al brandmandsudstyret på.

”Der skal helt sikkert nok være nogen, der synes, jeg er skør, men jeg har kun mødt opbakning fra mine kolleger og min familie. De synes, det er sejt, at jeg tager udfordringen op,” siger han.

I dag er Kristian Madsen kræftfri, og han går løbende til kontrol på sygehuset.

Relaterede nyheder

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Få nyhedsbrev i indbakken