Søg
Close this search box.

Forsvarsminister: Der skal findes en løsning på fyrværkeriangreb mod brandmænd

26. februar 2018

Den respektløse adfærd over for beredskabet skal stoppes. Sådan lød udmeldingen fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, der havde inviteret Danske Beredskaber, Beredskabsforbundet og Falck til møde om udfordringen med fyrværkeriangreb mod brandmænd og brandkøretøjer.

Det var med andre ord en både forstående og handlekraftig forsvarsminister, der mødte de tre organisationer under fredagens møde i Forsvarsministeriet. Det fortæller Danske Beredskabers formand, Jarl Vagn Hansen.

”Det var et rigtig godt møde. Vi fik vendt mulige løsninger, og ministeren var meget lydhør over for vores tanker og ønsker. Han er – ligesom os – meget optaget af, at befolkningen har respekt for det store stykke arbejde, som vores brandmænd udfører.”

Åbent brev med mulig løsning

En optælling foretaget af Danske Beredskaber viser, at der blev registreret 20 fyrværkeriangreb mod brandmænd og brandkøretøjer nytårsaften. Fyrværkeriangrebene var jævnt fordelt over hele landet, men værst stod det til hos Østjyllands Brandvæsen og Hovedstadens Beredskab, der hver oplevede syv angreb.

De mange fyrværkeriangreb fik Danske Beredskaber, Beredskabsforbundet og Falck til at sende et åbent brev til forsvarsministeren, socialministeren, justitsministeren samt medlemmerne af Folketingets Forsvarsudvalg, Folketingets Retsudvalg og Folketingets Socialudvalg med en anmodning om hjælp til at undgå fremtidige angreb.

I det åbne brev pegede de tre afsendere på, at det eksisterende projekt kaldet ’Brandkadetter i Danmark’ har vist sig uhyre effektivt til at inddrage udsatte unge i mere konstruktive fællesskaber. Projektet kører lige nu i 12 kommuner landet over og har siden 2015 uddannet flere end 500 unge i brand og redning.

”Vi tror på, at vi ved at bygge bro mellem de unge og beredskabet kan undgå mange af fyrværkeriangrebene i fremtiden. Der er masser af gode eksempler fra hele landet, hvor brandkadetprojektet er med til at sikre, at vores brandmænd kan færdes uden problemer i bestemte områder,” siger Jarl Vagn Hansen.

Brandkadetprojektet er lige nu finansieret af VELUX FONDEN og TrygFonden, men finansieringen udløber i 2018. Hverken Danske Beredskaber, der ejer projektet, eller Beredskabsforbundet og Falck, der sidder i projektets styregruppe, har økonomi til på egen hånd at fortsætte indsatsen.

Minister vil finde midler

Under fredagens møde mellem forsvarsministeren og de tre beredskabsaktører var brandkadetprojektet et væsentligt punkt på dagsordenen. Men også andre tiltag som eksempelvis kampagneaktiviteter, der genopretter respekten for brandmænd som autoritet, blev italesat.

”Over de senere år har vi set en tendens til, at der er mindre respekt over for autoriteterne i Danmark, og det er i øvrigt også en tendens, man ser i udlandet. Det skal vi skride hurtigt ind overfor, så det ikke udvikler sig, og det var ministeren meget enig i,” siger landschef i Beredskabsforbundet, Niels Bonde Jensen, der også deltog i mødet.

Undervejs gentog ministeren flere gange, at der skulle findes en løsning på problemet, fortæller Niels Bonde Jensen.

”Det var et meget positivt møde, og forsvarsministeren sagde helt konkret, at der skal findes en løsning, så projektet kan fortsætte. Når en minister siger sådan, forventer jeg, at han også sætter handling bag ordene.”

Også Danske Beredskabers formand, Jarl Vagn Hansen, har en god mavefornemmelse efter mødet med forsvarsministeren.

”Der er ingen tvivl om, at forsvarsministeren godt kunne se mulighederne i at lade brandkadetprojektet indgå som en del af løsningen på at undgå fyrværkeriangreb i fremtiden. Jeg glæder mig meget til at høre nærmere fra ministeren, når han har talt med sit bagland.”

Relaterede nyheder

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Claus Bo Nielsen, Beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen har været hårdt ramt af afgangstidskravet på fem minutter. 18. juni forklarede han Folketingets forsvarsudvalg, hvorfor en afskaffelse af kravet kan medvirke til at bevare de vigtige lokale stationer rundt i landet. Hos Danske Beredskaber ser man afskaffelsen af afgangstidskravet som en levetidsforlængelse af deltidsmodellen, og i bestyrelsen […]

Få nyhedsbrev i indbakken