Høstperioden nærmer sig, og her er det ekstra vigtigt at være opmærksom på risikoen for markbrande. Hvert år tilkaldes brandvæsenet til at slukke markbrande over 300 gange i snit. I den rekordtørre sommer i 2018 skete det knap 800 gange.
Landbrugets rådgivningscenter SEGES, de danske beredskabers organisation Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen har derfor i samarbejde skabt en række gode råd til landmanden, så man undgår, at høsten går op i røg. De simple forholdsregler er:
Før høstarbejdet:
Under høstarbejdet:
Hvis uheldet alligevel er ude:
Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke kun er mejetærskeren, der kan være ”synderen”, men også halmpresseren.
Følg risikoen for brand på Brandfare.dk
Organisationerne opfordrer også landmænd – og andre – til løbende at følge med i udviklingen af brandfaren i Danmark. På Brandfare.dk findes et brandfareindeks, der kan bruges til at vurdere risikoen for, at der opstår markbrande. Risikoen for brand stiger, når det er tørt, varmt og blæsende.
– Når brandfareindekset er oppe i de orange og røde nuancer, skal man overveje at vente med høstarbejdet – eller i hvert fald være ekstra opmærksom på at undgå, at der opstår brand, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.
Brande på marker og i maskiner er dyre, tidskrævende og farlige for mennesker og dyr.
– Vi ser hvert år mange brande i løbet af høstmånederne. En af de hyppigste årsager til brandene er, at maskiner laver gnister, som antænder markerne, eller at maskinerne bliver for varme og derfor antænder støv eller andet tørt materiale, siger Kenneth Poulsen, der er byggechef i SEGES. Han opfordrer derfor til, at man jævnligt husker at rengøre og tjekke sin mejetærsker.
Det nytter noget at træffe sine forholdsregler.
Det siger Daniel Weinreich, der er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber og indsatsleder ved bl.a. markbrande.
– Når først ilden får fat, så er tiden knap, og man kan virkelig gøre en stor forskel, hvis man er godt forberedt. Vi har set, at vandet fra marksprøjten eller et brandbælte, man kan lave med stubharven, kan redde afgrøder og maskiner. Men du skal ikke tage chancer, hvis ilden har fået fat – få dig selv og andre på afstand og ring efter brandvæsenet på 1-1-2.