Søg
Close this search box.

Danske Beredskaber forventer at det kommunale beredskabs udfordringer bliver håndteret

31. maj 2024

Med indgåelsen af en ny økonomisk ramme for kommunerne er der lagt op til en styrkelse af og et øget fokus på beredskabet. Nu ser man i Danske Beredskaber frem til, at de kommunale beredskabers udfordringer bliver håndteret, som regeringen nu har forpligtet sig til.

Et styrket og sammenhængende beredskab

Danmark står overfor et komplekst trusselsbillede, der har skiftet karakter. Trusler fra nye områder er taget til, for eksempel inden for cyber- og hybridskrigsførelse og afledte konsekvenser fra klimakrisen.

Det stiller nye og større krav til redningsberedskaberne. Det er vigtigt for regeringen og KL, at det danske beredskab er godt rustet til at modstå de nye trusler for at understøtte et trygt og sikkert samfund.

KL noterer sig, at aftalepartierne i forsvarsforliget har aftalt, at der hurtigst muligt i 2024 skal indgås en aftale, der styrker det danske beredskab. Regeringen vil i forhandlingerne om en aftale på beredskabsområdet være opmærksomme på sammenhængen mellem det statslige og kommunale beredskab.

Teksten herover stammer direkte fra den aftale om de fremtidige rammer for kommunernes økonomi, der af finansminister Nicolai Wammen, aftaleparter fra Regeringen og borgmestre fra KL blev præsenteret den 31. maj klokken 11.00 i København.

Hos Danske Beredskaber noterer man sig med tilfredshed, at der nu fra en bred politisk kant er lagt op til, at beredskabet – både det kommunale og det statslige – nu skal have et grundigt eftersyn og opdatering i forbindelse med et kommende forlig på beredskabsområdet.

-Jeg forventer, at det kommunale beredskabs udfordringer nu bliver håndteret. Det har regeringen forpligtet sig på, lyder kommentaren fra formand i Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen efter den nye aftale blev præsenteret på Finansministeriets hjemmeside.

I Danske Beredskaber mener man, at rammen for det videre forløb rammer rigtigt, fordi aftalen adresserer, hvad det er for en virkelighed beredskabet befinder sig, hvor både det kommunale og det statslige beredskab skal ses i sammenhæng.

-Skal man have et sammenhængende beredskab, skal det løses i en samlet aftale. Der skal være sammenhæng mellem det statslige og det kommunale beredskab; det er en ordentlig måde at gøre det på. Nu skal vi have styrket beredskabsplanlægingen, krisestyringen og i forhold til øvelser, for der er altså behov for et generelt løft for at vi kan få lukket det kompetencegab, der blandt andet er opstået i forbindelse med den grønne omstilling og de afledte nye risici, siger Jarl Vagn Hansen.

Læs hele “Aftale om kommunernes økonomi for 2025” 

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber satte på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dahlberg fra Forsvarsakademiet faciliterede oplægget på skibet Hjortø i Allinge Havn imens vejret udviklede sig på planspilstavlen. I videoen her kan du følge debatten på marinehjemmeværnsskibet Hjortø fredag den […]

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Få nyhedsbrev i indbakken