Danske Beredskaber savner udspil fra nationale myndigheder

29. maj 2024

To timer eller syv døgn? Der er stor forskel på om beredskabet i en krise skal kunne tage hånd om en befolkning, der er forberedt på at skulle tage vare på sig selv, eller ikke er forberedt.

Hvordan vil du og dine nærmeste klare jer, hvis strømmen forsvinder i en længere periode? Hvad gør du, hvis vandet forsvinder? Hvad hvis du ikke kan handle i en uge? I Norge har myndighederne sidst i maj stillet ovenstående spørgsmål til nordmændene og opfordret til, at borgerne skal ruste sig til at kunne tage vare på sig selv i syv døgn.

Med udmeldingen følger en tjekliste med 17 punkter, hvor myndighederne beskriver, hvordan man som borger kan bidrage til Norges beredskab i en krisesituation. En sådan udmelding er tidligere også udgået fra de svenske myndigheder, hvor man nu beder den svenske befolkning om at berede sig på, at kunne holde sig selv med vand, mad og andre nødvendigheder i op til 10 døgn.

I Danmark savner man i Danske Beredskaber en udmelding fra myndighederne, for ud fra et planlægningsmæssigt og krisestyringsmæssigt synspunkt, er der himmelvid forskel på, om man skal planlægge ud fra om befolkningen kan klare sig selv i de første to timer eller syv døgn af en krise.

Udfordringerne gælder både for den enkelte borger – men i særdeleshed også for beredskabet, siger Bjarne Nigaard, som håber at myndighederne i Danmark lader sig inspirere af nabolandenes myndigheder.

-Vores nordiske naboer tager ansvaret for at melde ud via de relevante nationale myndigheder om de forventninger, der er til folk, hvis en krise opstår. Så er der mulighed for den enkelte borger og for de enkelte sektorer for at agere ud fra ensartede faglige vurderinger. Det mangler vi i Danmark, siger Bjarne Nigaard.

Understøtter beredskabet

Målet med at opfordre et lands borgere til at kunne tage hånd om sig selv de første dage af en større krise handler ikke kun om hensynet til den enkelte borger, for ved at hjælpe befolkningen til selvhjælp bidrager man til hele landets beredskab, så det giver ifølge Danske Beredskaber god mening, når de norske myndigheder skriver: Sådan bidrager du til Norges beredskab, på sin hjemmeside, Sikkerhverdag.no.

Den 15. maj afholdt Folketingets forsvarsudvalg en høring om beredskabet, og her fortalte forsvarsminister Troelse Lund Poulsen (V), at regeringen forudser, at vi kommer til at opleve flere og større kriser end tidligere, og at vi i Danmark derfor løbende skal tage ved lære af egne og andres erfaringer.

Her påpegede ministeren blandt andet, at han gerne ser, at vi i Danmark laver et ’nabotjek” i forhold til håndteringen af beredskabet i f.eks. Sverige, hvor man har lavet store ændringer i sammensætningen af samfundsberedskabet ovenpå Ruslands annektering af Krim, og invasionen i Ukraine.

-Vi skal se udover grænserne; lære af andres initiativer. Skal vi være bedre til at informere borgerne i forhold til det, jeg kalder hybrid krigsførelse? Skal staten udgive en ny folder? Jeg tror ikke nødvendigvis en ny folder kan gøre forskellen, men vi kommer til at kommunikere, så befolkningen er godt oplyst, lød det under høringen fra Troels Lund Poulsen.

I Danske Beredskaber ser man frem til, at det bebudede nabotjek bliver gennemført omkring hjemmeberedskab, for med de norske myndigheders udmelding om at nordmændene skal forberede sig på at kunne klare sig selv i en uge, og en svensk udmelding om at svenskerne snart skal kunne klare sig i 10 dage på egen hånd, efterlades både den danske befolkning og det danske beredskab i et beredskabsfagligt tomrum i forhold til vores nabolande.


Den norske udmelding:

SLIK BIDRAR DU TIL NORGES BEREDSKAP

DSB anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i en uke. Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise.

Vi lever i en stadig mer urolig verden – blant annet som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. Selv om det meste fungerer som det skal i Norge, må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasje og i verste fall krigshandlinger kan ramme oss.

Er du forberedt? 

Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Hva gjør du hvis vannet forsvinner? Hva hvis du ikke får handlet på en uke?

Strømbrudd kan føre til at vannet i springen, kloakksystemet, medisinsk utstyr, lading av elbil, betalingsløsninger, internett, mobiltelefon, radio, kjøleskap og mulighet for matlaging ikke fungerer som normalt.

Egenberedskap handler om å være forberedt på slike situasjoner.

Styrk din egenberedskap! 

God egenberedskap er en investering i trygghet for deg og dine nærmeste. I tillegg bidrar du til at myndighetene kan prioritere dem som trenger mest hjelp.

Ved å være forberedt i en uke blir du bedre i stand til å håndtere alt fra små forstyrrelser i hverdagen til større kriser. I tillegg har du bedre tid til å planlegge veien videre om krisen skulle bli langvarig.

Husk at noen forberedelser er mye bedre enn ingenting!

Egenberedskap for en uke

Her kommer eksempler på ting som er lurt å ha hjemme. Du bør gå gjennom dine behov, og vurdere hvilke løsninger som er mulig der du bor. Husk at familie, venner og naboer kan samarbeide om egenberedskap. Sjekk ditt lager med jevne mellomrom.

Gå til den norske hjemmeside: Sikkerhverdag.no

Fakta:

Ifølge Beredskabsloven skal beredskabet i Danmark ”forebygge, begrænse og afhjælpe skader på personer, ejendom og miljøet ved ulykker og katastrofer, herunder terror- og krigshandlinger eller overhængende fare herfor«.

 

Af JTI

Relaterede nyheder

Det kommunale redningsberedskab kørte i 2024 ud på indsatser 38.516 gange, et lille fald i forhold til året før, i et år præget af få vejrhændelser og nedgang i antallet af brande. 595 gange assisterede de kommunale beredskaber hinanden, imens Beredskabsstyrelsen 212 gange blev tilkaldt som assistance af det kommunale beredskab eller andre kommunale rekvirenter. […]

Seges Innovation opfordrer til brug af automatiske brandslukningssystemer på mejetærskeren under høsten 2025 – og så skal hyppig rengøring af maskinerne gøres til en fast rutine. Mejetærskere omsluttet af flammer er ikke kun en stor udgift når materiellet skal erstattes, men er også hvert år skyld i en række markbrande i forbindelse med høstsæsonen, og nu […]

300 unge og frivillige prøver kræfter med opgaver som redningsdykning og røgdykning til Unge i Beredskabets Sommertræf i Tinglev. Beredskabsstyrelsens uddannelsescenter i Tinglev vil fra den 3. til den 6. juli være omdannet til et beredskabsmæssigt slaraffenland for brandkadetter i alderen 10 til 18 år, der på Unge i Beredskabets Sommertræf 2025 blandt andet skal […]

25. juni afholder et ekspertpanel nedsat af ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, sit første møde i København. En hovedopgave for panelet, der har to deltagere fra de kommunale beredskaber, bliver at komme med input til sammenspillet mellem det statslige og de kommunale redningsberedskaber.   Et ekspertpanel skal bruge resten af 2025 på […]

Sankthansaften er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som på en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til over dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. De […]

I kommunerne står man med en udfordring, man ikke kender omfanget af, så skal vi lykkes med at sikre borgerne til det aktuelle trusselsbillede, så er der ifølge KL brug for klare guidelines fra regeringen. På Folkemødet 2025 var Danske Beredskaber den 13. juni vært for en debat, hvor et panel bestående af minister for […]

Der blev kæmpet en brav kamp mellem Aksel fra Østjyllands Brandvæsen og Niels Oluf fra Hovedstadens Beredskab i finalen i single disciplinen for herrer i DM i FireFit under Danske Beredskabers Årsmøde 2025. Se hele finalen i videoen herunder samt medalje overrækkelsen.

Hos Danske Beredskaber er man efter årsmødet den 3. og 4. juni med stor tilslutning fra både deltagere, udstillere og udøvere nu klar med datoen for Årsmødet 2026. Efter to dage med fuld tryk på både udstillinger og scenerne på Årsmødet 2025, hvor blandt mange andre ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, KL, Beredskabsstyrelsen og Danske […]

Magt uden kontrol er nyttesløs. Det oplevede brandfolkene i det oversvømmede Valencia, da de i oktober 2024 kæmpede en næsten umulig kamp mod enorme regnmængder. Forestil dig, at der på én dag falder stort set al den nedbør, som ellers falder i løbet af et helt år. Det var situationen i den spanske region Valencia […]

En 13-årig pige fra Grenaa viste stort heltemod og handlekraft, da hun med en snarrådig indsats reddede sin far fra at blive klemt ihjel under en bil. På Årsmødet i Danske Beredskaber blev det hyldet med tildelingen af foreningens hæderslegat på 10.000 kroner. D. 17. august 2024 kl. 16:52 bliver Beredskab & Sikkerhed tilkaldt til […]

Beredskabet fylder mere i den offentlige debat, end den har gjort i mange år, og ved Danske Beredskabers årsmøde i Odense deltog beredskabsminister Torsten Schack Pedersen i en paneldebat, som især kom til at handle om uklarhederne i sektoransvaret. Formand for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen, efterlyste den 3. juni under en debat med topfolkene […]

Der var opsang på programmet, da beredskabsdirektør i Beredskab Øst, Rasmus Storgaard, tirsdag eftermiddag holdt oplæg om brand i parkeringsanlæg til Danske Beredskabers årsmøde. Opsangen var henvendt til lovgiverne, som efter Rasmus Storgaards mening slet ikke tager de risici alvorligt, som er forbundet med brande i p-huse og p-kældre. På trods af en grundig DBI-analyse […]

Målet helliger ikke nødvendigvis midlet – heller ikke i beredskabet. Når beredskaberne skal løse de samfundskritiske opgaver, vi er sat i verden for, har vi ofte travlt og handler hurtigt. Alligevel bør vi i høj grad være opmærksomme på de konsekvenser, vores arbejde har – ikke mindst når det gælder klimaet og vores CO₂-aftryk. I […]

Brandbiler, top-trænede brandfolk og politikere kæmper i Odense Congress Center om opmærksomeheden under Årsmødet i Danske Beredskaber, hvor arrangørerne forventer mere end 1000 deltagere den 3. og 4. juni. Rekordmange udstillere har meldt deres ankomst til Årsmødet i Danske Beredskaber, med nyeste viden, fineste teknologi, og innovation til beredskabets udvikling. Det bliver endnu en gang […]

Man er i redningsberedskabet ikke godt nok rustet til mange af de opgaver, beredskabet står overfor, og udviklingen går lige nu stærkere end beredskaber kan følge med til, lød det i Jarl Vagn Hansens beretning under Danske Beredskabers generalforsamling den 2. juni i Odense. Det har været et helt vildt år, og det bliver endnu […]

Formandens beretning om foreningens virksomhed i beretningsåret 2024-2025 Kære alle Velkommen til den årlige generalforsamling i Danske Beredskaber. Den seneste generalforsamling blev afholdt i Aalborg i september måned, hvorefter bestyrelsen fik følgende sammensætning: Formand Jarl V. Hansen Næstformand Lars Robétjé Sekretær Claus Bo Nielsen Kasserer Diana Sørensen Bestyrelsesmedlem Jakob Vedsted Andersen Bestyrelsessuppleant Kim Wemmelund Tak […]

Danske Beredskaber går konstruktivt til opgaven med styrke samfundssikkerheden tæt på danskerne efter en ny økonomiaftale mellem KL og regeringen blev indgået natten til den 27. maj. De kommunale beredskaber må vente til begyndelsen af 2026 med at få vished for, hvordan regeringen vil styrke det civile beredskab i Danmark, for først skal en analyse […]

Den 3. og 4. juni afholder Danske Beredskaber Årsmøde i Odense. Her vises det nyeste udstyr frem samtidig med at ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, KL, Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber mødes på scenen for at debattere beredskabets tilstand.  Nedtællingen til årets store faglige festfyrværkeri og notorisk berømte netværksdage i redningsberedskabet er i den absolut sidste […]

60 procent af udrykninger til grillrelaterede brande skyldes uforsigtig håndtering af gløder og aske. Grillsæsonen er i fuld gang, og når vi griller, er der risiko for, at der opstår brand – særligt når det er tørt. Her skal du især være opmærksom på, hvordan du håndterer gløder og aske. Når brandvæsenet tilkaldes, er forkert […]

Hvordan sikrer vi, at det kommunale beredskab kan klare fremtidens opgaver? Det diskuterer et panel med beredskabets minister den 13. juni under Folkemødet 2025. På Folkemødet 2025 er Danske Beredskaber vært for en debat fredag den 13. juni fra klokken 10.00 til 11.00 , hvor et panel bestående af minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten […]

Sektoransvaret halter, og civilbeskyttelsen halser bagefter, advarer beredskabsdirektør. Når Danmark rammes af kriser, er det stadig uklart, hvem der egentlig har ansvaret – og hvor længe. Det stod klart under en skarp debat på Sikkerhedsbranchens foreningsdag dem 22. maj, hvor formand i Danske Beredskaber og beredskabsdirektør i TrekantBrand, Jarl Vagn Hansen, efterlyste en opdatering af […]

I uge 20 var Danske Beredskaber til Council meeting i FEU og efter tre dage med drøftelser om ledelse og strategi er det besluttet at øge interessevaretagelsen i forhold til EU. Der blev fra den 14. til den 16. maj afholdt Council meeting i Federation of European Fire Officers i Prag med deltagelse af det […]

Saftspændte grønne blade og roligt vejr betyder at brandfaren er begrænset selvom tørkeindekset er højt. Det er altså ifølge Danske Beredskaber helt okay at tænde op i grillen. Selvom DMI melder at Tørkeindekset viser risiko for høj tørke eller forhøjet tørke rundt i landet, så er det ifølge Danske Beredskaber ikke ensbetydende med, at der […]

Den 3. og 4. juni samler Danske Beredskaber de største aktører i det civile beredskab i Odense, for kun gennem dialog og samarbejde kan vi sikre trygheden tæt på danskerne. Årsmødet i Danske Beredskaber er et samlingssted for hele det danske redningsberedskab, og den 3. og 4. juni 2025 vil der være fokus på alle […]

Få nyhedsbrev i indbakken

Tilmeld dig Danske Beredskabers nyhedsbrev
0U2A0104