Søg
Close this search box.

Danske Beredskaber præciserer organisation: Vil ikke lave om på certificeringsordning

14. november 2018

Dansk Folkeparti i rollen som nyttig idiot for Danske Beredskaber.

Sådan lød overskriften på BygTeks hjemmeside, efter et interview med direktøren for Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Heri lægges der op til, at de kommunale beredskaber er i færd med at ’generobre gamle markedsandele’, når Danske Beredskaber opfordrer til at genoverveje myndighedsansvaret i forbindelse med brandsikringen af bygninger.

Kritikken er dog ganske forfejlet, lyder det fra Danske Beredskabers formand, Jarl Vagn Hansen.

”Det er tydeligvis faldet Dansk Byggeri for brystet, at vi i beredskabet forsøger at argumentere for samspil mellem alle relevante fagligheder, når det drejer sig om brandsikkerhed i Danmark”.

For de kommunale beredskaber handler det imidlertid ikke om, at certificeringsordningen skal laves om, da denne har mange stærke elementer. Det er dog fortsat vigtigt, at byggeriets brandsikkerhed afgøres, og her er Danske Beredskabers ønske, at det netop er beredskaberne, der kan bruge den specialviden, de 24 robuste beredskabsenheder besidder.

Politisk opbakning

En holdning, som Dansk Folkeparti har vist sig at dele, hvorfor de i et beslutningsforslag foreslår netop det, hvilket også kritiseres af Dansk Byggeri, der mener, at Danske Beredskaber har ’besnakket Dansk Folkeparti’ for egen vinding.

”Dansk Byggeri tolker vores tanker som et angreb på den vedtagne certificeringsordning på området. Men Dansk Byggeri glemmer tilsyneladende, at der også i forbindelse med en fremtidig certificeringsordning er vigtige myndighedsopgaver omkring brandsikkerhed”, siger Jarl Vagn Hansen, der konkretiserer nærmere:

”Det er eksempelvis afgørelser om brandklasse, risikoklasse, anvendelseskategori mv., og afgørelse om byggeriet er indsatstaktisk traditionelt. Afgørelser, vi mener at have faglig relevant viden om”.

Meningen er derfor ikke at begrænse brandrådgiverne i deres opgave at dokumentere brandsikkerheden. De har og har altid haft til opgave at dokumentere netop dette.

Det handler i langt højere grad om, at beredskaberne skal kunne bruge den faglighed, der findes i de store beredskabsenheder, der hver især har specialuddannet personel, der kan gøre en forskel.

Derfor tror Jarl Vagn Hansen, at udtalelserne fra Dansk Byggeris formand beror sig på en misforståelse. For certificeringsordningen skal der ikke røres ved:

”Som det er i dag, kan vi blive spurgt i forhold til brandklasse mv., men det er ikke et krav. Det ønsker vi, da den viden ved en eventuel efterfølgende indsats kan gøre væsentlig forskel for den, der udfører indsatsen, nemlig beredskabet”, forklarer Jarl Vagn Hansen, der håber på en fortsat konstruktiv og god dialog med alle parter:

”Der er oplagte fordele ved at alle involverede parter taler sammen, opbygger viden og har en koordineret proces omkring brandsikkerhed. Derfor er det også vores fortsatte opfattelse, at inddragelse af alle relevante parter i hele processen skaber bedst mulig brandsikkerhed i Danmark”.

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber satte på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dahlberg fra Forsvarsakademiet faciliterede oplægget på skibet Hjortø i Allinge Havn imens vejret udviklede sig på planspilstavlen. I videoen her kan du følge debatten på marinehjemmeværnsskibet Hjortø fredag den […]

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Få nyhedsbrev i indbakken