De, der skal bringe folk i sikkerhed, er glemt i sikkerhedspakken

29. august 2016

Hos Danske Beredskaber, ærgrer man sig efter statsministerens første præsentation over en tilsyneladende fatal forglemmelse i Regeringens nye udspil til en 2025-plan.

”Der er afsat ekstra milliarder til national sikkerhed, defineret som militær, efterretningsvæsen og politi. Det er naturligvis vigtigt og godt”, siger sekretariatschef hos Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard. ”Men vi ærgrer os rigtig meget over, at os der kommer som de første på stedet ved et terrorangreb, og har den ufatteligt vigtige opgave at bringe tilskadekomne og truede i sikkerhed, tilsyneladende ikke får mulighed for at afsætte ressourcer til denne anderledes og meget væsentlige opgave.”

Bjarne Nigaard peger på, at redningsberedskabet tvært imod er underlagt besparelser, der fortsat er ved at blive effektueret.

”Vi gør det selvfølgelig altid så godt vi kan efter de givne forhold”, understreger han. ”Vores fornemste opgave er altid at redde liv – at få folk ud til behandling eller i sikkerhed. Men indsats under og efter terror – måske under beskydning eller med strategiske eksplosioner omkring os – er en ny disciplin også for os.”

Danske Beredskaber har af egen drift via studieture og konferencer forsøgt at opdatere sig på viden fra kollegerne i bl.a. Frankrig og Belgien. Men Bjarne Nigaard mener ikke, at erfaringsudveksling gør det alene.

”Det vil være af yderste vigtighed, at også vi – ligesom de andre relevante myndigheder – får mulighed for at opgradere udstyr, mandskab, træning, uddannelse og specifik viden om den slags, hvis vi bedst muligt skal kunne bringe folk i sikkerhed, og samarbejde effektivt med fx politiet. Det må jeg desværre erkende kan blive vanskeligt for os, fordi vi i øjeblikket skal spare, selv om der kommer sådanne nye og vigtige opgaver, vi skal kunne løse.”

Han håber, at der alligevel vil være noget at finde om redningsberedskabet, når hele Regeringens 2025-udspil er kendt.

Men så sent som i fredags på foreningens årsmøde, gjorde forsvarsministeren det i en tale klart, at der ikke er flere penge på vej til redningsberedskabet.

Relaterede nyheder

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Få nyhedsbrev i indbakken