Søg
Close this search box.

Dine nye møbler kan være store brandfælder

16. januar 2018

Det kan være tillokkende at anskaffe sig helt nye møbler til lejligheden eller huset med jævne mellemrum.

Men i forhold til brandsikkerheden i hjemmet kan det faktisk være langt bedre at takke ja til dine bedsteforældres gamle sofa end at købe en ny. Årsagen er, at der i løbet af de seneste 30 år er sket en stor ændring i møbelproducenternes materialebrug.

I et eksperiment i det amerikanske tv-program Today på NBC ses det helt tydeligt, hvilken forskel der er på, hvor brandfarligt et moderne møblement er i forhold til et 30 år gammelt møblement. Se indslaget her.

Helt præcist tog det 3-4 minutter at antænde det moderne møblement, hvorimod ilden først for alvor fik fat i det ældre møblement efter en halv time.

”Indslaget illustrerer rigtig godt, at de materialer, vores møbler er lavet af, har stor betydning for, hvor meget tid vi har til at komme ud af hjemmet, når der opstår en brand,” siger Jacob Christensen, der er forebyggelseschef i Brand & Redning Sønderjylland og medlem af Netværk Forebyggelse i Danske Beredskaber.

Brandfarlige materialer hitter

De møbler, der er mest brandfarlige, er polstrede møbler og madrasser. Det brandfarlige ligger i polstringen, der i dag typisk består af blandt andet koldskum og lim, som er to letantændelige materialer. Tidligere polstrede man møbler med uld, der er et mindre brandfarligt materiale.

Også den udbredte brug af laminat og spånplader har betydning for møblernes brandsikkerhed. Et skrivebord af massivt træ er langt mindre brandfarligt end et moderne skrivebord, der er lavet af MDF-plader og laminat.

”Moderne møbler er ikke lavet til at kunne holde på samme måde som møbler fra vores bedsteforældres tid. Det har den konsekvens, at det er nogle andre, billigere og desværre også mere brandfarlige materialer, man bruger i møbler i dag, end man gjorde tidligere,” siger Jacob Christensen.

Skrappe krav i England virker

Siden 1988 har man i England stillet krav til møbelproducenternes materialebrug med henblik på at nedbringe antallet af dødsbrande i private hjem. Og de skærpede krav har vist sig at virke.

Fra 1988 til 2011 nedbragte man antallet af dødsbrande i private hjem med 53 procent i England, viser tal fra rapporten ’Fire safety of upholstered furniture and mattresses in the domestic area’, som FEU står bag.

Det er dog ganske få lande på verdensplan, der har regler for møblers brandsikkerhed, fastslår Jacob Christensen:

”I rigtig mange lande – heriblandt Danmark – stiller man ikke krav til, hvor brandsikre vores møbler skal være i private hjem. Det vil sige, at i takt med, at vi får flere møbler, der er produceret med billigere materialer, og som lettere brænder, skaber vi nogle hjem, der ender med at være reelle brandfælder.”

Røgalarmen gør en livsvigtig forskel

De billigere, mere brandfarlige materialer i nyproducerede møbler er kun med til at understrege vigtigheden af at installere en røgalarm i hjemmet, mener Jacob Christensen.

Hvert år omkommer cirka 80 personer i dødsbrande i Danmark. Langt hovedparten af dødsbrandene sker i private hjem, hvor der ikke er en røgalarm installeret.

”Hvis dit hjem bliver overtændt i løbet af få minutter, har du meget kort tid til at komme ud af hjemmet. Her gør røgalarmen en livsvigtig forskel, fordi den advarer dig, så snart branden opstår. Det kan derfor ikke gentages nok, at alle bør installere mindst én røgalarm i hjemmet og løbende tjekke, at den også virker,” siger han.

Samtidig er det væsentligt, at man i familien taler om, hvad man skal gøre, hvis der er opstår brand, påpeger Jacob Christensen.

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken