• Workshop satte skub i kampagnearbejdet i Danske Beredskaber

    17. januar 2018
    Med samarbejde kommer man længst. Det var oplægget, da man onsdag i Aarhus afholdt kampagneworkshop om fælles forebyggelseskampagner. Kampagner, der skal sikre en ensretning og konkret indsats.

    30 engagerede beredskabsmedarbejdere på tværs af hele landet brugte deres onsdag i det forebyggende tegn. I Aarhus var deltagerne nemlig samlet til workshop om fire forebyggende kampagner, der skal være med til at tegne indsatser i de kommunale beredskaber fremover.

    Idéen til workshoppen er opstået i Danske Beredskabers Netværk Forebyggelse, hvor ønsket var at få et mere ensartet kampagnearbejde på tværs af de kommunale beredskaber. Derfor var det også en masse fortrøstningsfulde beredskabsmedarbejdere, der var mødt op i Aarhus til workshoppen.

    Læs om baggrunden for kampagnerne her.

    Tilfreds arrangør

    Nikolaj Henningsen, der er forebyggelseschef i Østjyllands Brandvæsen, og som er en af arrangørerne af workshoppen, havde set meget frem til dagen.

    ”Jeg havde en klar forhåbning om, at folk kom med arbejdstøjet på – og det må jeg bare sige, at de gjorde. Der har været en stemning af, at vi sammen arbejder for det bedste, og det er jeg enormt glad for.”

    I løbet af seks timer var det deltagernes opgave at skabe ideerne til fire forskellige forebyggelseskampagner, der hver især havde forskellige temaer. Temaer, der på forhånd var fastsat, og som spændte vidt.

    En gruppe beskæftigede sig med, hvordan man sikrer sig, at der kommer færre dødsbrande – i særdeleshed blandt ældre enlige mænd, da de er overrepræsenteret i statistikkerne. En anden gruppe forsøgte at finde ud af, hvordan man sikrer, at unge mennesker, der flytter hjemmefra, bliver mere oplyste om brandsikkerhed, da netop dén gruppe forårsager forholdsvis mange hændelser.

    Fælleskampagner skaber skarphed

    Elias Samsø Larsen, beredskabsinspektør ved Midt- og Sydsjællands Brand & Redning, var en af dem, der var mødt op til workshoppen. Han var i gruppen, der skulle arbejde med en kampagne, som fokuserede på at sikre færre dødsbrande blandt enlige. Og for ham var dagen fuld af gode oplevelser:

    ”Jeg deltog i kampagneworkshoppen, fordi jeg gerne ville være med til at støtte op om fælleskampagner, for jeg tror, det er vigtigt med noget, der går på tværs af beredskaberne, da det vil få os til at stå skarpere. Derfor har det også være godt at være med til workshoppen, da jeg har fået meget, jeg kan tage med hjem.”

    Kaospiloter skaber struktur

    Til at facilitere workshoppen var der besøg af Kaospiloterne, der gennem dagen skulle svinge med taktstokken for at få de forskellige beredskabsmedarbejdere til at tænke helt anderledes, end hvad de normalt gør.

    ”Målet var, at de ved hjælp af nogle benspænd skal forsøge at tænke i nye, men måske simplere, baner. Vi skal væk fra bare at tænke i flyers og pjecer – og det synes jeg er lykkedes,” forklarer Rasmus Dunvad fra Kaospiloterne.

    Netop det at tænke meget anderledes og være en del af en kreativ proces, er noget Elias Larsen har draget nytte af:

    ”Det har været spændende at være en del af en sådan proces, hvor der har været en struktur, og det har været med til at skabe en fornyet gejst hos mig. For når man sidder derhjemme og er alene med de her kampagner, kan det være lidt svært. Så hjælper sådan en fælles workshop.”

    Forebyggelse er som rengøring

    Den forøgede gejst og lyst til forebyggelse er noget, som arrangør Nikolaj Henningsen er meget tilfreds med. For forebyggelse er enormt vigtigt:

    ”Forebyggelse er lidt ligesom rengøring – man lægger først mærke til det, når det ikke bliver gjort. Så derfor skal vi, så at sige, blive ved med at gøre rent.”

    De mange gode ideer skal nu arbejdes for at føres ud i livet. Det vil derfor være en proces, der vil blive ført til dørs af beredskaberne rundt omkring i landet i samarbejde med Danske Beredskaber.

    Vil du også være med til at lave forebyggelse i de danske beredskaber? Så kom med til næste forebyggelseskonference er den 1.-2. marts, og du kan tilmelde dig her.