Frederiksborg Brand & Redning underviser nyankomne kvinder i førstehjælp

13. marts 2018

Hjertelungeredning, Heimlich-metoden og behandling af sår og forbrændinger. Det er blot nogle af de emner, der har været på dagsordenen de seneste uger i frivilligcenteret i Helsinge.

Her har en kvindelig førstehjælpsinstruktør fra Frederiksborg Brand & Redning undervist 12 nyankomne kvinder i førstehjælp. Tiltaget har allerede nu vist sig at være en stor succes, fordi kvinderne ikke alene lærer at redde liv, men også bliver en del af et større fællesskab og får et tættere og tryggere forhold til beredskabet.

Det fortæller Muneeza Rosendahl, der arbejder i Strategi og Koordination hos Frederiksborg Brand & Redning.

”Projektet handler selvfølgelig først og fremmest om at lære kvinderne at redde liv. Men når vi inviterer kvinderne til at deltage i det her, gør vi det også, fordi vi tror på, at det kan være med til at mindske afstanden mellem de nyankomne familier og beredskabet. Beredskabet skal være et sted, de er trygge ved, og et sted, hvor de tør sende deres børn hen, når vi laver aktiviteter for dem.”

Et tiltrængt pusterum

Projektet er blevet til på baggrund af et samarbejde mellem Frederiksborg Brand & Redning og frivilligcenteret i Helsinge. Beredskabet stiller med en førstehjælpsinstruktør, mens frivilligcenteret står for rekruttering af de 12 kvinder samt lokaler, forplejning og tolk.

Tolken er vigtig, fordi undervisningen foregår på dansk. Og selv om flere af kvinderne forstår dansk, er det alligevel væsentligt med en oversætter for at sikre, at alle detaljer kommer med, fortæller Muneeza Rosendahl.

”Vi mener, det er vigtigt at undervise på dansk. Det er med til at styrke kvindernes sprog og følelsen af at være en del af det danske fællesskab. Vi ved dog også, at der kan være fagtermer og fagsprog, som er svært at forstå – selv for de kvinder, som generelt er dygtige til dansk. Derfor giver det rigtig god mening, at tolken er med.”

I løbet af tre fredage får kvinderne seks timers undervisning i livreddende førstehjælp. Undervisningen er placeret om aftenen mellem 17 og 19, hvor kvinderne har et tiltrængt pusterum fra hverdagens mange gøremål og pligter.

Foruden undervisningen i førstehjælp har det også været vigtigt for det lokale beredskab at skabe en ramme for socialt samvær mellem kvinderne. Derfor byder flere af aftenenerne blandt andet på fællesspisning.

”Det har været virkelig positivt at opleve, at alle har haft lyst til at deltage i det sociale også. Ingen har travlt med at komme ud ad døren – tværtimod mærker man tydeligt, at kvinderne nyder at få et frirum, hvor de kan danne venskaber og samtidig lære noget nyt,” siger Muneeza Rosendahl.

En håndsrækning i jobsøgningen

Interessen for førstehjælpskurset har været stor blandt de kvinder, der er tilknyttet frivilligcenteret i Helsinge. Det var således slet ikke et problem at fylde holdet op – faktisk blev der hurtigt efterspurgt flere pladser.

”Og så har vi fået henvendelser fra andre frivillige foreninger, som har hørt om projektet og også meget gerne vil samarbejde om at udbyde flere kurser. Det er vi utrolig glade for, og vi håber, at vi i fællesskab kan få stablet nye førstehjælpskurser på benene,” siger Muneeza Rosendahl.

Kvinderne afslutter førstehjælpskurset på fredag og kan gå hjem med et førstehjælpsbevis i hånden. For flere af kvinderne kan førstehjælpsbeviset betyde, at de er et skridt tættere på at få et job i Danmark.

”Der er mange arbejdspladser, der vægter meget højt, at medarbejderne kan livreddende førstehjælp. Men sådan et kursus koster normalt penge, og vi ved, at mange af familierne ikke har råd til det. Derfor kan kurset her forhåbentlig være en håndsrækning til de kvinder, som gerne vil søge job i eksempelvis en daginstitution,” siger Muneeza Rosendahl.

Relaterede nyheder

Den 9. december afholder Danske Beredskaber workshop om opbygning af undervisning og præsentationer – du kan stadig nå at melde dig til. Vil du gerne forbedre dine undervisnings- og formidlingsevner på en nem og simpel måde? Er du underviser, instruktør, oplægsholder, ansat i en uddannelsesafdeling, AMR, TR eller noget helt tredje i beredskabet, hvor formidling […]

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

Få nyhedsbrev i indbakken