Nytårsaften betyder fyrværkeri, og fyrværkeri kan betyde brand. Derfor giver Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen råd til, hvordan du bedst sikrer din nytårsfejring.
2020 går på hæld. Året har været usædvanligt, og mange af os vil gerne fejre nytårsaften, selvom vi ikke kan gøre det helt, som vi plejer. For de fleste indebærer nytårsfejringen fyrværkeri, og det medfører, at brandvæsenet hvert år rykker ud til adskillige brande rundt omkring i landet.
– Nytårsdøgnet er årets travleste for brandvæsenet. De sidste fem årsskifter rykkede danske brandfolk ud til i gennemsnit 507 bygnings- og containerbrande i perioden fra kl. 12 den 31. december til kl. 12 den 1. januar. Det er over 20 gange så mange udrykninger som på et gennemsnitsdøgn, siger Danske Beredskabers sekretariatschef, Bjarne Nigaard.
Sådan får du en brandsikker nytårsaften
For at skabe tryghed omkring din private bolig og minimere risikoen for brand kan du følge fem gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen til en brandsikker nytårsaften:
- Luk og lås døre til garage og skur. Flyt affaldscontainere og lignende indendørs, hvis det er muligt.
- Hvis ikke du har plads indenfor, så placér affaldscontainere m.v. i god afstand fra bygninger, luk låget og lås dem om muligt.
- Fjern brændbart materiale fra carport, altan, kælderskakt og lignende.
- Benyt kun godkendt fyrværkeri og overhold sikkerhedsafstanden, der skal fremgå af fyrværkeriet. Husk dobbelt afstand i vindens retning.
- Brug fyrværkeriet, som det er tiltænkt, og hvor det er tiltænkt – og hold afstand!
– Vi er ikke altid herrer over, hvor vores fyrværkeri ender. Til gengæld kan vi sikre vores omgivelser mod brand ved at rydde op omkring vores bolig samt ved carporte og altaner. Og hvis vi i øvrigt er opmærksomme på afstand mellem håndsprit, ild og hinanden, bliver nytårsaften måske næsten, som den plejer at være, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.
Faktabox
Der gælder særlige regler for transport og opbevaring af fyrværkeri. Læs mere om reglerne og kom sikkert gennem nytåret.
Information om fyrværkeri (Sikkerhedsstyrelsen):
https://www.sik.dk/privat/fyrvaerkeri/fyrvaerkeri
Om transport af farligt gods, herunder fyrværkeri (Beredskabsstyrelsen):
For private:
https://brs.dk/da/borger/forebyg-brand/transport-til-eget-forbrug-af-gas-brandstof-fyrvarkeri-og-andet-farligt-gods/
For erhverv:
https://brs.dk/da/virksomhed-institution/transport-af-farligt-gods/erhvervsmassig-transport-af-farligt-gods/
Husk at holde afstand
I år er der flere grunde til at være opmærksom på afstand, når vi fyrer nytårsraketter af. For det første skal du være opmærksom på, om der er særligt brandbare materialer i nærheden af, hvor du vil skyde fyrværkeriet af. Hvis du eller dine naboer har et stråtag, udgør dette en særlig risiko for at blive antændt af raketterne.
For det andet skal vi i år også være opmærksomme på at holde afstand for at undgå spredning af Coronavirus. Myndighederne anbefaler, at vi ikke samles flere end 10 mennesker til nytårsfesten, og at vi gør brug af afstand og værnemidler, som vi plejer. Derudover er det også bedst for brandsikkerheden, hvis håndspritten ikke kommer for tæt på nytårsfyrværkeriet.
Godt nytår!