Søg
Close this search box.

Hun hjælper de ældre om dagen og slukker ildebrand om aftenen

1. maj 2017

I dagtimerne sørger hun for, at de ældre har det godt i hjemmeplejen, men når mørket falder på, og alarmen går, trækker 26-årige Mia Andersen fra Midt- og Sydsjællands Brand & Redning i branddragten og rykker ud.

”Jeg kan huske min første ildebrand, hvor jeg skulle røgdykke. Jeg var inde som 2. mand. Adrenalinen kørte rundt i kroppen. Jeg havde en god makker, som fortalte, hvad vi skulle under hele forløbet, og det gjorde mig tryg. Jeg kan godt lide det sammenhold, der er blandt kollegaerne. Det er livsbekræftende at kunne hjælpe andre,” siger hun.

Flere kvinder i branddragten

Mia Andersen er deltidsbrandmand hos Midt- og Sydsjællands Brand & Rednings afdeling i Næstved. Hun er blandt den voksende gruppe af kvinder, der vælger at blive brandmænd.

I perioden fra januar 2016 til januar 2017 er antallet af kvinder i beredskaberne steget fra 87 til 103. Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL), hvor antallet af frivillige ikke er inkluderet.

”Efter jeg afsluttede min værnepligt i Holstebro, havde jeg lyst til mere. Derfor startede jeg for fire år siden som frivillig brandmand for at se, om det kunne være noget for mig. Det var så fedt, at jeg søgte ind som deltidsbrandmand i oktober og blev optaget,” siger hun.

Det er ikke en ny tendens, at flere kvinder vælger at trække i brandmandstøjet. Gennem de sidste 10 år er antallet af kvindelige brandmænd steget med 48,5 procent. Tallet stiger for hvert år, og lige nu udgør det samlede antal af kvinder i beredskabet godt fire procent.

”Jeg er en af gutterne, og det motiverer mig at have et erhverv, hvor dagene ikke er ens. Jeg har altid godt kunnet lide at udfordre mig selv, både fysisk og psykisk, så derfor er jobbet som brandmand lige noget for mig,” siger hun.

Kvinde i et mandsdomineret erhverv

Når Mia Andersen har fri fra sit job i hjemmeplejen, kan hun i princippet blive kaldt ud som brandmand hvor som helst – når som helst. Og selv om jobbet som brandmand er en del af en mandsdomineret verden, ser hun også fordele i at være kvindelig brandmand.

”Jeg tror, at man som kvinde er med til at styrke sammenholdet. Som kvinde kan du stille spørgsmål om opgaver, som kan ende ud i en debat, så tingene bliver vendt og drejet og på den måde kan løses nemmere på længere sigt. Kvinder viser også en anden form for omsorg til de pårørende, hvor mænd kan være musklerne på skadestedet,” fortæller hun.

Opgaverne som brandmand spænder vidt, og Mia Andersen løser præcis de samme opgaver som mændene hos Midt- og Sydsjællands Brand & Redning.

”Der er ingen forskelsbehandling, fordi man er kvinde i et mandsdomineret erhverv. Selv om der blev kigget en ekstra gang til en i starten, og der kom et par kommentarer her og der, blev jeg taget godt imod. I denne årstid rykker vi ofte ud til skorstensbrande, fordi fuglene er begyndt at bygge reder i dem. Ellers er vi ude til trafikuheld, brande i containere, huse og bygninger.”

Forskellige miljøer

Mia Andersen brænder for at hjælpe andre mennesker. På trods af, at jobbet i hjemmeplejen og jobbet som deltidsbrandmand virker som to forskellige verdener, føler hun, at de komplimenterer hinanden på alle fronter – lige fra nærvær til adrenalinkick.

”Mænd har en anden humor, og nogle gange kan de finde på at presse en, for at se om man kan stå distancen. Det er ikke kun noget, jeg bliver udsat for, men det er en del af miljøet, at man presser hinanden. Det er hører med til fællesskabet, lige såvel som det handler om samarbejde og kammeratskab,” fortæller hun.

Som frivillig brandmand fik Mia Andersen selv lysten og motivationen til at fortsætte og udfordre sig selv endnu mere. Det førte til et deltidsjob som brandmand.

”Mit råd til andre, som kunne tænke sig at blive brandmand, er at starte med at blive frivillig brandmand. Som frivillig får du lov til at være med til rigtig mange sjove og udfordrende ting. Du får lov til at efterslukke brande og snuser til erhvervet trinvis,” siger hun.

Relaterede nyheder

Beretning om foreningens virksomhed i beretningsåret 2023-2024 afgivet af formand i Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen i Aalborg den 12. september 2024. Kære alle Velkommen til den årlige generalforsamling i Danske Beredskaber. Den seneste generalforsamling blev afholdt i Odense, hvorefter bestyrelsen fik følgende sammensætning: -Formand Jarl V. Hansen -Næstformand Lars Robétjé -Sekretær Claus Bo Nielsen […]

Selvom ministeriet kun er to uger gammelt, så er det et område og nogle tanker, som har været undervejs længe. Det er et ministerie, der er kommet til efter et ganske stort og grundigt forarbejde af dygtige og indsigtsfulde folk. Folk som har analyseret udfordringer og behov, og som har haft visionerne for, hvordan vi […]

Sikkerhedssituationen har på kort tid ændret sig markant, og i Danmark skal vi forholde os til, at hybride angreb forekommer, og det har også konsekvenser for det civile beredskab. Alle taler om hybride trusler. Men hvad dækker begrebet egentlig over? Hvilke konkrete hybride trusler er mest sandsynlige i en dansk kontekst? Og kommer truslen udelukkende […]

Få nyhedsbrev i indbakken