• Mere materiale om de kommunale beredskaber i Barak H1 ønskes

  01. februar 2018
  I Barak H1 ligger Beredskabsforbundets udstilling om redningsberedskabernes historie. Men der er plads til endnu mere materiale fra de kommunale beredskabers side.

  I Frøslevlejren, der ligger tæt ved den dansk-tyske grænse, ligger Barak H1. En gammel barak, der i dag bruges af Beredskabsforbundet til udstillinger om redningsberedskaberne.

  Udstillinger, hvor der også indgår områder, som omhandler det kommunale beredskab, men ifølge Ole Borch, der er kommunernes repræsentant i følgegruppen for Barak H1, så kan der komme endnu mere fokus på de kommunale beredskaber:

  ”Beredskabshistorien er utrolig vigtig for samfundet, og derfor er det også vigtigt, at vi er stærkt repræsenteret med materiale på museet. De besøgende skal gerne have forståelsen for, at det er de kommunale beredskaber, der er det borgernære beredskab. Det er os, der rykker først ud, når alarmen lyder, og det er os, der har kontakt med borgeren,” fortæller han.

  Mere fokus på de kommunale beredskabers historie

  Museet består af forskellige afsnit, der hver især tager hul på perioder af beredskabshistorien. Der er et afsnit fra før 1929, hvorefter afsnittene fordeles i 10-års intervaller frem til i dag. Derudover er der særlige tematiske udstillinger, der blandt andet skildrer kvindernes rolle i beredskaberne, særlige udenlandske indsatser, og så er der også områder til særlige begivenheder som Seest-ulykken.

  Men for at de kommunale beredskaber kan blive bedre repræsenteret på museet, er det vigtigt med bidrag til indhold. Derfor er det ifølge Ole Borch meget vigtigt, at de kommunale beredskaber kommer på banen i endnu højere grad. Derfor har han også en klar opfordring til de kommunale beredskaber rundt om i landet:

  ”Hvis nogle beredskaber har noget materiale, de tænker, det kunne give mening at udstille, så vil jeg meget gerne tage det med videre, så vi kan få plads til det på museet. Det vil nemlig styrke de kommunale beredskabers position på museet, og samtidig bliver udstillingen endnu mere mangfoldig.”

  Et stort potentiale

  Frøslevlejren er en gammel lejr, der under 2. verdenskrig blev benyttet som en dansk interneringslejr. Lejren skulle forhindre danske arrestanter at blive sendt til tyske koncentrationslejre.

  Efter anden verdenskrig blev lejren benyttet til fængsling af landsforrædere, men i dag er Frøslevlejren en selvejende institution med forskellige funktioner. Heriblandt altså museumsbygning for redningsberedskabets historie.

  Med lejrens placering i det sønderjyske, mener Ole Borch, at der er et stort potentiale for, at flere danskere bliver klogere på beredskabernes historie.

  ”Når folk kører sydpå om sommeren, så kører de jo lige forbi Frøslevlejren. Så hvis de kommunale beredskaber vil være med til at udvide udstillingen med mere kommunalt indhold, er der altså gode muligheder for, at vi skaber et tydeligere billede af de kommunale beredskabers rolle i samfundet.”

  Ole Borch kan kontaktes på borchole74@gmail.com eller på telefon 93 90 72 70. Ønsker man at besøge Barak H1, findes den på Lejrvangen 103, 6330 Padborg, og der er åbent fra 9-17 hver dag mellem den 1. april og 31. oktober. Entré er gratis.

  For mere information om Barak H1, kan du besøge www.beredskabshistorie.dk.