Søg
Close this search box.

Minister kaldt i samråd om besparelser på beredskab

12. oktober 2016

Den seneste uge har både Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber meldt ud, at det samlede beredskab ikke føler sig rustet til at håndtere store hændelser som eksempelvis et terrorangreb.

Udmeldingerne kommer i kølvandet på de store besparelser, som både det kommunale og statslige beredskab skal gennemføre i løbet af den kommende tid. De kommunale beredskaber skal spare 175 millioner kroner, mens det statslige beredskab er blevet pålagt at finde 30 millioner kroner i 2016 og 45 millioner kroner i 2017.

På baggrund af usikkerheden i beredskabet har Enhedslistens Nikolaj Villumsen nu stillet spørgsmål til forsvarsminister Peter Christensen, som han skal besvare i et kommende samråd.

”Der er foregået meget voldsomme nedskæringer, både på det kommunale og det statslige beredskab, og derfor tager jeg dette alarmråb fra både Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber meget seriøst, og det håber jeg også, at forsvarsministeren vil gøre,” siger han.

Mangler mandskab

Helt præcist beder Nikolaj Villumsen forsvarsministeren om at besvare følgende spørgsmål:

”Ministeren bedes på baggrund af udmeldingerne fra tillidsfolkene i det kommunale og statslige beredskab redegøre for, om der bør tilføjes resurser til beredskabet, jf. artiklen ”Tillidsmænd i Beredskabsstyrelsen: Hvis terroren rammer, kan vi ikke levere varen” på dr.dk den 7. oktober 2016.10.07.”

I artiklen, som Nikolaj Villumsen refererer til, fortæller både Beredskabsstyrelsens direktør og fællestillidsmand samt FOAs sektorformand for teknik og service, at der mangler mandskab i beredskaberne som følge af de store besparelser.

Samme udmelding kommer fra Danske Beredskabers sekretariatschef, Bjarne Nigaard. Han er bekymret for, hvordan beredskaberne skal kunne levere den altafgørende førsteindsats under et terrorangreb med de midler, som er til rådighed i øjeblikket.

”Vi ærgrer os rigtig meget over, at os, der kommer som de første på stedet ved et terrorangreb, og har den ufatteligt vigtige opgave inden for den første time til to at bringe tilskadekomne og truede i sikkerhed, ikke har optimale forhold. Vi har selv skullet spare over 175 millioner kroner på landsplan, og det har desværre betydet, at vi ikke kan være så parate, som vi gerne ville.”

Forringelser er en realitet

Hos Enhedslisten har man fra start været imod de massive besparelser på beredskabet, som både det kommunale og statslige beredskab kæmper med at gennemføre i øjeblikket. Under forhandlingerne med de øvrige partier advarede Enhedslisten om, at besparelserne ville betyde en forringelse af borgernes sikkerhed.

Og den forudsigelse er nu en realitet, mener Nikolaj Villumsen.

”Vi frygtede, at besparelserne kun ville føre forringelser med sig, og det viser sig nu at være rigtigt. Der er blevet skåret voldsomt på både det kommunale og statslige beredskab, og det ødelægger vores fælles forsikring i hele Danmark. Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt, for det kan jo potentielt ende med at gå ud over os alle sammen.”

Nikolaj Villumsen oplyser, at der endnu ikke er sat en dato for samrådet, hvor forsvarsminister Peter Christensen skal svare på, om der bør tilføres flere ressourcer til både det statslige og kommunale beredskab.

Relaterede nyheder

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Få nyhedsbrev i indbakken