Søg
Close this search box.

Ny analyse: Elcykler og elløbehjul brænder sjældent

14. oktober 2022

En ny analyse fra Beredskabsstyrelsen viser, at litiumionbatterier i f.eks. elcykler og elløbehjul sjældent brænder. Der er dog grund til at være opmærksom i forbindelse med opladning.

I takt med den stigende elektrificering i samfundet tages flere og flere produkter med litiumionbatterier i brug.

I en ny fokusanalyse har Beredskabsstyrelsen undersøgt brandrisikoen ved mindre produkter med litiumionbatterier f.eks. elcykler og elløbehjul. Analysen viser, at disse produkter sjældent brænder – særligt set i forhold til hvor mange af denne type af produkter der findes på gaden.

Analysen viser også, at risikoen for, at der opstår brand i et produkt med et litiumionbatteri, øges i forbindelse med opladning af batteriet. Opladningen sker ofte inde i en bolig.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan og hvor opladning af litiumionbatterierne foregår. Et godt råd er at have en fungerende røgalarm i det rum, hvor du oplader batterierne.

– Der kører over 300.000 elcykler rundt på de danske veje. I det lys går der heldigvis sjældent brand i produkterne. Men ikke mindst fordi flere oplader batterier om natten af hensyn til prisen på el, er det en rigtig god idé at have en røgalarm i det rum, hvor der oplades, siger analysechef i Beredskabsstyrelsen Frederik Prytz-Grønfeldt.

LÆS MERE OM SIKKER OPLADNING PÅ SIKKERHEDSSTYRELSENS HJEMMESIDE

Beredskabsstyrelsen monitorerer løbende udviklingen og arbejder på at styrke datakvaliteten på området.

FAKTA: Brande i mindre produkter med litiumionbatterier

Brande i litiumionbatterier kan udvikle sig voldsomt, hvis der opstår thermal runaway i batteriet.

I perioden 2018-2021 rykkede redningsberedskabet ud til 84 brande, der var startet i et mindre litiumion-produkt

Hver fjerde af brandene var i en elcykel eller batteriet til en elcykel

Næsten halvdelen (48 procent) af produkterne, der brød i brand i bygninger, var under opladning

Der var i 2021 minimum 340.000 elcykler i Danmark ifølge Danmarks Statistik.

Læs mere her

Relaterede nyheder

Beretning om foreningens virksomhed i beretningsåret 2023-2024 afgivet af formand i Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen i Aalborg den 12. september 2024. Kære alle Velkommen til den årlige generalforsamling i Danske Beredskaber. Den seneste generalforsamling blev afholdt i Odense, hvorefter bestyrelsen fik følgende sammensætning: -Formand Jarl V. Hansen -Næstformand Lars Robétjé -Sekretær Claus Bo Nielsen […]

Selvom ministeriet kun er to uger gammelt, så er det et område og nogle tanker, som har været undervejs længe. Det er et ministerie, der er kommet til efter et ganske stort og grundigt forarbejde af dygtige og indsigtsfulde folk. Folk som har analyseret udfordringer og behov, og som har haft visionerne for, hvordan vi […]

Sikkerhedssituationen har på kort tid ændret sig markant, og i Danmark skal vi forholde os til, at hybride angreb forekommer, og det har også konsekvenser for det civile beredskab. Alle taler om hybride trusler. Men hvad dækker begrebet egentlig over? Hvilke konkrete hybride trusler er mest sandsynlige i en dansk kontekst? Og kommer truslen udelukkende […]

Få nyhedsbrev i indbakken