Søg
Close this search box.

Ny analyse: Elcykler og elløbehjul brænder sjældent

14. oktober 2022

En ny analyse fra Beredskabsstyrelsen viser, at litiumionbatterier i f.eks. elcykler og elløbehjul sjældent brænder. Der er dog grund til at være opmærksom i forbindelse med opladning.

I takt med den stigende elektrificering i samfundet tages flere og flere produkter med litiumionbatterier i brug.

I en ny fokusanalyse har Beredskabsstyrelsen undersøgt brandrisikoen ved mindre produkter med litiumionbatterier f.eks. elcykler og elløbehjul. Analysen viser, at disse produkter sjældent brænder – særligt set i forhold til hvor mange af denne type af produkter der findes på gaden.

Analysen viser også, at risikoen for, at der opstår brand i et produkt med et litiumionbatteri, øges i forbindelse med opladning af batteriet. Opladningen sker ofte inde i en bolig.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan og hvor opladning af litiumionbatterierne foregår. Et godt råd er at have en fungerende røgalarm i det rum, hvor du oplader batterierne.

– Der kører over 300.000 elcykler rundt på de danske veje. I det lys går der heldigvis sjældent brand i produkterne. Men ikke mindst fordi flere oplader batterier om natten af hensyn til prisen på el, er det en rigtig god idé at have en røgalarm i det rum, hvor der oplades, siger analysechef i Beredskabsstyrelsen Frederik Prytz-Grønfeldt.

LÆS MERE OM SIKKER OPLADNING PÅ SIKKERHEDSSTYRELSENS HJEMMESIDE

Beredskabsstyrelsen monitorerer løbende udviklingen og arbejder på at styrke datakvaliteten på området.

FAKTA: Brande i mindre produkter med litiumionbatterier

Brande i litiumionbatterier kan udvikle sig voldsomt, hvis der opstår thermal runaway i batteriet.

I perioden 2018-2021 rykkede redningsberedskabet ud til 84 brande, der var startet i et mindre litiumion-produkt

Hver fjerde af brandene var i en elcykel eller batteriet til en elcykel

Næsten halvdelen (48 procent) af produkterne, der brød i brand i bygninger, var under opladning

Der var i 2021 minimum 340.000 elcykler i Danmark ifølge Danmarks Statistik.

Læs mere her

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken