Ny analyse: Elcykler og elløbehjul brænder sjældent

14. oktober 2022

En ny analyse fra Beredskabsstyrelsen viser, at litiumionbatterier i f.eks. elcykler og elløbehjul sjældent brænder. Der er dog grund til at være opmærksom i forbindelse med opladning.

I takt med den stigende elektrificering i samfundet tages flere og flere produkter med litiumionbatterier i brug.

I en ny fokusanalyse har Beredskabsstyrelsen undersøgt brandrisikoen ved mindre produkter med litiumionbatterier f.eks. elcykler og elløbehjul. Analysen viser, at disse produkter sjældent brænder – særligt set i forhold til hvor mange af denne type af produkter der findes på gaden.

Analysen viser også, at risikoen for, at der opstår brand i et produkt med et litiumionbatteri, øges i forbindelse med opladning af batteriet. Opladningen sker ofte inde i en bolig.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan og hvor opladning af litiumionbatterierne foregår. Et godt råd er at have en fungerende røgalarm i det rum, hvor du oplader batterierne.

– Der kører over 300.000 elcykler rundt på de danske veje. I det lys går der heldigvis sjældent brand i produkterne. Men ikke mindst fordi flere oplader batterier om natten af hensyn til prisen på el, er det en rigtig god idé at have en røgalarm i det rum, hvor der oplades, siger analysechef i Beredskabsstyrelsen Frederik Prytz-Grønfeldt.

LÆS MERE OM SIKKER OPLADNING PÅ SIKKERHEDSSTYRELSENS HJEMMESIDE

Beredskabsstyrelsen monitorerer løbende udviklingen og arbejder på at styrke datakvaliteten på området.

FAKTA: Brande i mindre produkter med litiumionbatterier

Brande i litiumionbatterier kan udvikle sig voldsomt, hvis der opstår thermal runaway i batteriet.

I perioden 2018-2021 rykkede redningsberedskabet ud til 84 brande, der var startet i et mindre litiumion-produkt

Hver fjerde af brandene var i en elcykel eller batteriet til en elcykel

Næsten halvdelen (48 procent) af produkterne, der brød i brand i bygninger, var under opladning

Der var i 2021 minimum 340.000 elcykler i Danmark ifølge Danmarks Statistik.

Læs mere her

Relaterede nyheder

Hvis vi skal sikre borgernes tryghed i fremtiden, så er en opgradering af primærberedskabet ikke ”nice to have” – det er ”need to have”. Af Bjarne Nigaard, sekretariatschef, Danske Beredskaber (Artiklen har i forkortet form været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten 5. januar) Den 9. januar skal partierne bag forsvarsforliget igen mødes for at finde […]

Den blæsende og regnvåde nytårsaften lagde de fleste steder i landet en dæmper på nytårsløjerne, men flere steder, blandt andet i København, blev tililende brandfolk beskudt med fyrværkeri. De kommunale beredskaber rykkede ud med brandbilerne ca. 343 gange i løbet af nytårsaften. Nytåret 2024/2025 blev derfor for andet år i træk relativt roligt for beredskaberne. […]

Hvis du følger fem gode råd fra Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber, kan du medvirke til at reducere risikoen for brand i din bolig og dermed gøre nytårsdøgnet roligere for landets brandfolk. Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for de kommunale beredskaber, for her er man i gennemsnit over de sidste fem år rykket ud for at […]

Få nyhedsbrev i indbakken