Søg
Close this search box.

Paris udveksler terrorerfaring med danske beredskaber

22. august 2016

Der er ingen, der håber det nogensinde sker igen. At vi i Danmark oplever et angreb som det, vi var vidne til i København i februar 2015, hvor to personer blev dræbt som følge af masseskyderier ved Kulturhuset Krudttønden og Københavns Synagoge.

Men set i lyset af det seneste års tragiske terrorhændelser i blandt andet Paris, Bruxelles og Nice er det en situation, som beredskabet er nødt til konstant at forholde sig til. Det er nemlig det lokale beredskab, der til enhver tid skal levere førsteindsatsen, hvis Danmark bliver udsat for et angreb.

”Vi skal præstere, mens vi bogstavelig talt står i skudlinjen og er sat under enormt pres for eventuelle yderligere angreb eller eksplosioner. Det betyder, at vi er nødt til at forholde os til så mange scenarier som muligt, og derfor er det vigtigt, at beredskabet hele tiden holder sig skarpe og opdaterede,” siger sekretariatschef for Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Lande skal dele erfaringer

De mange terrorhændelser på europæisk grund har skabt stor bevågenhed, ikke mindst i den fælleseuropæiske brandofficerforening, FEU. På et møde i Barcelona i slutningen af juni måned mødtes foreningens 23 medlemslande for blandt andet at videndele og udveksle erfaringer med terror.

En af de delegerede på mødet i Barcelona var Jakob Vedsted Andersen, der er beredskabsdirektør hos Hovedstadens Beredskab og bestyrelsesmedlem i Danske Beredskaber. Han er varm fortaler for netop gøre brug af de erfaringer med terror, som andre europæiske lande har gjort sig.

”I den situation, vi er i lige nu, er det vigtigt, at vi lytter og lærer af de erfaringer, vores nabolande har haft. Der er ikke grund eller tid til at opfinde egne løsninger, hvis vi kan spare liv og tid ved at lytte til andres erfaringer,” siger han.

I Hovedstadens Beredskab arbejder man netop nu på at lave en analyse af beredskabet, der skal tage udgangspunkt i erfaringerne fra en række europæiske terrorangreb. Et af fokuspunkterne i analysen bliver, hvordan landene har håndteret de mange tilskadekomne under angrebene.

Terrorberedskab til debat

Videndeling og erfaringsudveksling er også på programmet, når Danske Beredskaber åbner dørene til årsmøde i Vejle fra den 24. til den 26. august 2016.

Onsdag den 24. og torsdag den 25. august deltager Sébastien Gouillat, der er chef for beredskabet i Paris, i debatter om terror sammen med repræsentanter fra det præhospitale beredskab, politiet, de frivillige, Beredskabsstyrelsen samt de kommunale beredskaber. Ligeledes er der indlæg fra Lars Erslev Andersen fra DIIS om de aktuelle trusler, vores samfund står overfor.

Terrordebatternes ordstyrer bliver beredskabsdirektør fra Hovedstadens Beredskab og bestyrelsesmedlem i Danske Beredskaber, Jakob Vedsted Andersen. Han ser frem til en drøftelse af det nuværende terrorberedskab.

”Terror er et højaktuelt emne, og sommerens begivenheder har vist, at det er noget, som vi som beredskaber skal have fuldt fokus på. Derfor tror jeg også, vi kan få meget ud af at lytte til erfaringerne fra Paris og blive helt skarpe på, hvad der skal til, og hvad vi skal være særligt opmærksomme på,” siger han.

Foruden at videndele og udveksle erfaringer håber Danske Beredskabers sekretariatschef, Bjarne Nigaard, at terrordebatten kan sætte fokus på den rolle, beredskabet har i tilfælde af et terrorangreb på dansk jord.

”Jeg har noteret mig, at regeringen har spillet ud med et forslag til en sikkerhedspakke, og det er jo bare med til at understrege alvoren og aktualiteten i de forberedelser, vi desværre må gøre os. Jeg håber, at man i en sikkerhedspakke husker, at også beredskabet bør have ressourcer til at gøre sig klar. Det er trods alt os, der skal redde menneskeliv, hvis det værste skulle ske.”

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken