• Temamøde: Vi samarbejder godt, men er ikke klædt på til terror

  06. juni 2017
  Beredskabet er ikke klar til at kunne håndtere et terrorangreb. Det var konklusionen på torsdagens temamøde om det robuste beredskab i Nordjylland, som blev afholdt i Brønderslev.

  Vi er gode til at samarbejde om beredskabet i Nordjylland, men vi er ikke helt så klar til terror, som vi gerne ville være.

  Det var en af konklusionerne på en temadag i Brønderslev i torsdags, hvor repræsentanter for beredskabet i Nordjylland var samlet til en drøftelse af den nuværende situation. Er beredskabet robust nok? Er vi gode nok til at samarbejde? Er vi klar til at håndtere større hændelser?

  Panelet bestod af formand for Nordjyllands Beredskab, Arne Boelt, direktør i Beredskabsstyrelsen, Henning Thiesen, og dagens repræsentant for Forsvarsministeriet, Region Nordjyllands anden næstformand, Ninni Lodahl Gjessing, chefpolitiinspektør Karsten Hansen, kommitteret for Hjemmeværnet, folketingsmedlem Bjarne Laustsen, Niels Bonde Jensen, fra Beredskabsforbundet og endelig Falcks vice president, Diana Sørensen.

  I salen sad et veloplagt publikum – folk fra alle dele af beredskabet – frivillige, kommunale beredskabsplanlæggere, beredskabschefer, hjemmeværnsfolk m.m. Alle var klar til at stille gode spørgsmål til panelet sammen med journalist Tino Pedersen fra TV 2 Nord, som styrede debatten.

  En af de væsentlige pointer fra mødet var, at et effektivt beredskab er et beredskab, der kan samarbejde. Alle var ret enige om, at samarbejdet på tværs af kommune-, regions- og statsgrænser og på tværs af beredskabet er godt. De daglige opgaver bliver løst, og man er i beredskabet god til at øve sig på mulige større hændelser. Men er det nok? Er det nordjyske beredskab klar til terrorhændelser i Nordjylland?

  Henning Thiesen fra Beredskabsstyrelsen huskede forsamlingen på, at der ikke kan sættes lighedstegn mellem større hændelser og større byer. Terror kan ramme hvor som helst, når som helst. Alligevel mener han, at det er muligt at forberede sig. Vi skal starte med de risici, som vi kender, og styrke vores kompetencer ved at øve os, sagde han under temamødet.

  Arne Boelt var til gengæld ikke helt overbevist om, at Nordjylland er klar til terror.

  ”Vi er rigtig gode til at samarbejde i regionen – og langt bedre end i resten af landet, men vi er nok for gode til at lade planerne stå i ringbindene,” sagde han.

  Arne Boelt kom efterfølgende med en direkte opfordring til politikerne om at sætte flere penge af til beredskabet – blandt andet til uddannelse. Ifølge ham bør beredskabet i lighed med politiet have en specialstyrke.

  Ninni Gjessing fra Region Nordjylland understregede også vigtigheden af at kunne samarbejde på tværs af sektorer. Diana Sørensen fra Falck var enig.

  “Fru Jensen er ligeglad med, hvem der kommer, og hvordan logoerne på tøjet ser ud.”

  Der var med andre ord enighed om, at vi er nødt til at tænke mere ud over myndigheds- og faggrænser og være endnu mere innovative, når det gælder samarbejde.

  Samarbejdet om den nye nordjyske vagtcentral er et eksempel på et unikt og innovativt samarbejde mellem Nordjyllands Beredskab, Region Nordjylland, Aalborg Kommune og Falck. Det samme er LBS’en, som er den fælles kommunikations- og videncentral ved større hændelser.

  Foruden debat gav temamødet også rig mulighed for at netværke og samarbejde på tværs af faglige skel.