Søg
Close this search box.

Tørke over Danmark: Beredskabet opfordrer til rettidig omhu

4. juni 2018

Den netop overståede maj-måned var den varmeste og mest solskinsrige maj, der nogensinde er blevet registreret i Danmark af DMI, der har foretaget målinger siden 1874.

Med andre ord er det varme vejr over Danmark, og selvom det for mange danskere betyder velvære, så kan de høje temperaturer og den store mængde solskin have uhensigtsmæssige konsekvenser for naturen – i hvert fald hvis man ikke er varsom.

Det varme vejr og den udeblevne regn har nemlig ført til en forholdsvis stor grad af tørhed i naturen, og Danske Beredskaber opfordrer derfor til stor agtpågivenhed, hvis man har i sinde at tænde bål eller lignende.

Faktisk er der netop nu udstedt afbrændingsforbud i hele 11 kommuner (Red: I skrivende (8. juni. kl. 08:00) stund har 42 kommuner indført forbud. Find den fuldstændige liste på Danske Beredskabers Twitterprofil) hvor det af det lokale beredskab er blevet vurderet, at afbrænding vil medføre en forhøjet risiko for brandhændelser. Derfor iværksættes afbrændingsforbud i disse kommuner for at forebygge eventuelle hændelser.

Her kæmpede beredskabet mod de store flammer, der nåede at brænde minimum 500 hektar hede af, inden branden endegyldigt var slukket efter godt 60 timers hårdt arbejde. Et af de steder er hos TrekantBrand, der dækker Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle kommuner, hvor der netop har været en stor naturbrand på Randbøl Hede nær Billund.

Derfor er afbrændingsforbuddet i TrekantBrand også kommet som en logisk konsekvens af den store brand på Randbøl Hede.

Naturbrande er svære at kontrollere

Ifølge beredskabsdirektør i TrekantBrand og formand for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen, er der ikke nogen tvivl om, at det meget varme i vejr i maj kan føre til store hændelser, hvis der ikke udvises rettidig omhu.

”Når vi plejer at tale om voldsomt vejr, så skyldes det skybrud, oversvømmelser og lignende, men nu er det pludseligt solen, der volder os problemer,” fortæller Jarl Vagn Hansen, der under bekæmpelsen af branden på Randbøl Hede for første gang var nødsaget til at evakuere borgere. Han uddyber:

”Den helt store problematik ved naturbrande er, at det går enormt stærkt, fordi vegetationen er så tør, som den er. Hvis det så samtidig blæser, så kan det være en næsten umulig opgave for beredskabet at inddæmme branden.”

Af den grund er det også meget vigtigt, at borgerne i de implicerede områder tager afbrændingsforbuddet meget alvorligt, også selv det betyder, at der eksempelvis ikke må grilles i det fri på brændbart underlag, og at der ikke må tændes bål – heller ikke i bålfad og lignende.

Beredskaberne er klar

I kommunerne, hvor der endnu ikke er indført et afbrændingsforbud, har man øjnene tæt rettet mod vejrudsigterne og DMI’s tørkeindeks, hvor det tyder på, at det varme vejr fortsætter. Derfor står beredskaberne også klar med gode råd, og i eksempelvis Nordjylland Beredskab har man iværksat kampagner for at højne brandsikkerheden.

Generelt opfodres der til særlig agtpågivenhed, så risikoen for en hændelse er så lille som overhovedet mulig.

Selvom tørken er et presserende emne ude i beredskaberne, så gør Jarl Vagn Hansen det dog klart, at borgerne ikke skal være i tvivl om, at de kommunale beredskaber er klar, hvis uheldet skulle være ude.

”Vi er klar til at rykke ud, men vi håber, at borgerne forstår situationens alvor. Hvis vi alle sammen tænker os om en ekstra gang, så kan vi forhåbentligt undgå flere store hændelser”, afslutter Jarl Vagn Hansen.

Relaterede nyheder

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne. Bilnøglen er blevet væk, og dit lille […]

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Få nyhedsbrev i indbakken