Søg
Close this search box.

Vandet stiger stadig: Her er de gode råd til, hvordan du kan sikre dit hus mod oversvømmelser

11. februar 2020

Frem til torsdag nat forventer DMI, at der vil være forhøjet vandstand langs den jyske vestkyst.

Ved Vadehavet forventes op til 3.0 meter over normal vandstand, mens højvandene over den centrale vestkyst ventes mellem 2.0 og 2.25 meter over normal vandstand. Ligeledes vil der være forhøjet vandstand i Limfjorden, hvor der ventes mellem 1.3 og 1.8 meter over normal vandstand.

Danske Beredskaber, der er sammenslutningen af landets kommunale brandvæsner, følger situationen tæt.

– For den enke­lte borger kan det selvfølgelig være en noget uvant situation at stå i, men for beredskabet er det her ikke en usædvanlig situation. Vi er helt klar til at rykke ud, hvis behovet opstår, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

På landsplan har de kommunale beredskaber 1.800 brandfolk på vagt – klar til at rykke ud inden for fem minutter for at hjælpe. Derudover er beredskabernes frivillige i de berørte områder adviseret om, at der kan blive behov for dem.

– Vi har stor erfaring med denne type hændelser, og vi har materiellet til at håndtere oversvømmelser. Lige nu følger vi situationen tæt time for time og kigger på, om udviklingen giver anledning til, at vi skal gøre noget, siger Bjarne Nigaard.

Som husejer er der dog en række ting, du selv kan gøre for at mindske risikoen for, at skaderne som følge af oversvømmelse sker hjemme hos dig.

– Vi anbefaler, at man som husejer bruger tid på at sikre sig mod vandmasserne, hvis man bor i et af de berørte områder, for man kan rent faktisk gøre rigtig meget selv. Har man en nabo eller et familiemedlem, som ikke selv har mulighed for at sikre sig mod oversvømmelse, opfordrer vi til, at man hjælper hinanden, siger Bjarne Nigaard.

Danske Beredskabers gode råd:

  • Afblænd ventilationshuller i ydervægge og andre udsatte åbninger
  • Hav sandsække parat
  • Opbevar dyrebare ejendele i plastbokse og flyt dem væk fra kælderen
  • Begræns opstigende kloakvand

Relaterede nyheder

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Claus Bo Nielsen, Beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen har været hårdt ramt af afgangstidskravet på fem minutter. 18. juni forklarede han Folketingets forsvarsudvalg, hvorfor en afskaffelse af kravet kan medvirke til at bevare de vigtige lokale stationer rundt i landet. Hos Danske Beredskaber ser man afskaffelsen af afgangstidskravet som en levetidsforlængelse af deltidsmodellen, og i bestyrelsen […]

Få nyhedsbrev i indbakken