Danske Beredskaber ensretter afbrændingsforbud i alle landets kommuner

29. juli 2019

Under hedebølgen sidste sommer var hele landet underlagt afbrændingsforbud i ugevis. Men afbrændingsforbuddet betød ikke det samme i alle kommunale beredskaber. For mens det nogen steder var forbudt at benytte ukrudtsbrænderen eller tænde op i grillen under afbrændingsforbuddet, var det tilladt andre steder.

De store kommunale forskelle gav forvirring blandt både borgere og medier, erkender Danske Beredskaber, der nu har taget konsekvensen og ensrettet skabelonen for afbrændingsforbud, så den som udgangspunkt er ens i hele landet.

– Det er ikke hensigtsmæssigt, at man som borger skal huske så mange forskellige udgaver af afbrændingsforbud, blot fordi man bor i én kommune, arbejder i en anden og måske har sommerhus i en tredje. Det skal være let og overskueligt at finde ud af, hvad man må og ikke må, så vi forhåbentlig kan reducere antallet af naturbrande, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i de kommunale beredskabers interesseorganisation, Danske Beredskaber.

Og selv om sommeren i år ikke har været på niveau med den på alle måder ekstreme sommer sidste år, er naturen tør i øjeblikket. Aktuelt er der ikke annonceret afbrændingsforbud med undtagelse af Anholt, der har et permanent afbrændingsforbud. Men beredskaberne følger udviklingen tæt, fortæller Bjarne Nigaard.

– Weekendens regnvejr har heldigvis betydet, at brandfaren er faldet i hele landet. Men der skal ikke mange dages sol og høje temperaturer til, før brandfareindexet igen vil blinke rødt, og der kan blive tale om afbrændingsforbud, siger han og fortsætter:

– Hvis et afbrændingsforbud bliver en realitet, vil man som borger opleve en langt større ensretning i afbrændingsforbuddene på tværs af landets beredskaber i forhold til sidste år. Det betyder, at du som borger kan være tryg ved, at det, du må derhjemme, må du også i sommerhuset. Der kan dog stadig forekomme lokale forskelle – for der er steder i Danmark, hvor man er nødt til at tage særlige hensyn.

På siden brandfare.dk kan man løbende holde sig opdateret om aktuelle afbrændingsforbud, få overblik over brandfaren, der hvor man er, og finde gode råd til at undgå brand i den tørre natur. Brandfare.dk er etableret i samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og Kommunernes Landsforening.

Find skabelonen for afbrændingsforbud her og læs informationsmaterialet i forbindelse med afbrændingsforbud her.

Relaterede nyheder

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet. Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til […]

Simon Kollerup blev den 10. oktober valgt som ny præsident for flere tusinde frivillig i Beredskabsforbundet – den 13. november blev indsættelsen fejret af ministre og ledere fra beredskabet. Danske Beredskaber var den 16. november med ved den officielle indsættelse af Simon Kollerup som ny præsident for Beredskabsforbundet, for der er en hel del frivillige […]

I vintermånederne vil brandkadetter i alderen 13 til 18 år banke på hos ældre og udsatte borgere for at tilbyde opsætning af gratis røgalarmer. Målet er at mindske antallet af dødsbrande i danske hjem.  Hver fjerde dansker har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, men det forhold arbejder brandkadetter fra Unge i Beredskabet over hele […]

Få nyhedsbrev i indbakken