60 procent af udrykninger til grillrelaterede brande skyldes uforsigtig håndtering af gløder og aske.
Grillsæsonen er i fuld gang, og når vi griller, er der risiko for, at der opstår brand – særligt når det er tørt. Her skal du især være opmærksom på, hvordan du håndterer gløder og aske. Når brandvæsenet tilkaldes, er forkert håndtering af aske nemlig den formodede årsag til hele 60 procent af brandene.
– At være grill-klar handler ikke kun om at have rigeligt med kød og auberginer, når kullene er grå og knitrende. Sørg for, at grillen står på et fast og ikke brændbart underlag i sikker afstand fra buske og bygninger, og hav altid vand eller en anden slukningsmulighed inden for rækkevidde. Specielt når det er tørt, er der nemlig større risiko for, at det ikke kun er brødet, der bliver svitset af, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber, og minder om, at asken først skal smides ud, når den er blevet kold – og er du i tvivl, så overhæld brugte kul og briketter med vand, indtil den sidste glød er slukket.
Risiko for forbrændingsskader
Optænding af kul og briketter skal ske forsvarligt. Forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen råder til at benytte optændingsblokke til formålet.
– Vi har set flere voldsomme ulykker med alvorlige forbrændinger, når der er brugt brandfarlige væsker til optænding af en grill. Drop derfor tændvæsken – det er simpelthen for farligt, siger Mads Dalgaard og tilføjer:
– Bruger du en engangsgrill på stranden, så vær opmærksom på, at sandet under grillen bliver meget varmt. Afkøl derfor sandet med vand, når du fjerner grillen, så ingen kommer til skade ved at træde på det varme sand, siger Mads Dalgaard.
I løbet af de seneste fem år er antallet af udrykninger til grillrelaterede brande faldet fra 360 i 2020 til 176 i 2024, men antallet kan formentligt komme meget længere ned, hvis asken håndteres korrekt.
Brande relateret til brug af gasgrill fylder mindre i statistikken, og årsagerne til brand er her typisk forkert brug af grillen, manglende viden om slukning af brande eller lækage på gastilførslen.
I videoerne og grafikkerne herunder, kan du finde gode råd til grillmesteren, når du iført forklæde skal føre dig frem i forsommeren – og det gælder både hvis du benytter gas eller kul til at branke bøffer eller grøntsager. Husk desuden altid at have vand eller andet ildslukningsudstyr i nærheden, når du griller eller har tændt bål.
Vær særlig opmærksom, hvis du planlægger at grille eller tænde bål i naturen eller ved stranden, når det er tørt. Tjek altid brandfareindekset på Brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud.
Tjek de specifikke råd
På Brandsikkerbolig.dk finder du gode råd og vejledninger om kulgrill, gasgrill og bål.
Brand eller tilskadekomst
Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, du ikke selv kan slukke. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.
For yderligere kommentarer kontakt venligst:
- Forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard, 20 89 84 71
- Sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard, 31 37 88 05