Søg
Close this search box.

Flygtninge i Skjern får brandkadetuddannelse

13. maj 2016

Hver anden tirsdag får 14 flygtningedrenge fra Skjern et afbræk fra skolebænken, når de tager turen til Beredskabsgården i Ringkøbing. Her er de i fuld gang med at gennemføre en brandkadetuddannelse.

Det var projektleder for brandkadetterne i Ringkøbing-Skjern Kommune, Bent Nielsen, der fik ideen til et brandkadethold for flygtninge.

”Jeg vidste, vi havde en del flygtningebørn i vores kommune, og da vi i mange år har kørt brandkadetforløbet for danske børn, slog det mig, at vi også kunne lave et hold for flygtninge som en del af integrationsindsatsen,” siger han.

Tolk hjælper med sprogetFlygtningehold2

I det landsdækkende brandkadetprojekt, der hører under Danske Beredskaber, får de unge en uddannelse inden for brandmandsfaget. Brandkadetforløbet for flygtningeholdet er tilrettelagt med samme indhold som de almindelige brandkadetforløb i Ringkøbing-Skjern Kommune, men strækker sig over længere tid, fordi eleverne deltager i undervisning to gange om måneden.

De 14 flygtningedrenge på brandkadetholdet kommer fra Kirkeskolen i Skjern, der har en modtagerklasse for børn i teenagealderen. Eleverne har en tolk med, når de deltager i undervisningen på Beredskabsgården, så sprogbarrieren ikke hindrer deres forståelse af opgaverne.

”Vi er meget positive over, hvor godt det fungerer. Tolken hjælper eleverne, når sproget bliver lidt for udfordrende, og samtidig kan tolken holde styr på tropperne under transporten mellem Skjern og Ringkøbing,” siger Bent Nielsen.

Holdet har tilknyttet to undervisere, som fra begyndelsen har været meget opmærksomme på, at der for flere af drengene kunne være udfordringer med krigstraumer fra hjemlandene. Hovedparten af de 14 flygtningedrenge kommer fra Syrien.

”Men det har vist sig slet ikke at være et problem. De er umådeligt søde, engagerede og disciplinerede – ja, der er faktisk mere ro på det her hold, end der er, når vi har en flok danske teenagere,” siger Bent Nielsen.

Brandkadetter brandbilRekrutterer til det frivillige beredskab

Formålet med at give kommunens flygtninge en brandkadetuddannelse er naturligvis at sikre en så god integration af børnene og deres familier som overhovedet muligt, fortæller Bent Nielsen. Men samtidig er det ønsket, at et par af drengene får øjnene op for livet som brandmand.

”Vi har kørt brandkadetforløb i mange år her i kommunen, og der plejer gerne at være et par stykker, som bliver hængende og tager del i opgaverne i det frivillige beredskab. Det er da mit håb, at der også er nogle af drengene på flygtningeholdet, som kunne have lyst til det samme,” siger han.

Hos det frivillige beredskab i Ringkøbing-Skjern Kommune er der på nuværende tidspunkt tilknyttet omkring 50 aktive brandmænd. Godt halvdelen af dem kommer fra brandkadetforløbene, vurderer Bent Nielsen.

”Vi har intentioner om, når vi kommer længere i forløbet med flygtningeholdet, at prøve at invitere elevernes forældre til en opvisning. Det kunne jo være, at der også var en eller to eller tre af dem, der kunne have interesse for det, og som kunne tænke sig at være en del af det frivillige beredskab i kommunen,” siger han.

Ideen kan udbredesBrandkadetter på Beredskabsgården Særkjær

Den 2. juni deltager Bent Nielsen og to af drengene fra flygtningeholdet i Frivillig- og Integrationskaravanen, som Rådet for Etniske Minoriteter og Frivilligrådet står bag. Formålet med karavanen er at inspirere til, hvordan civilsamfundets potentiale kan udfoldes i forbindelse med integrationen af nyankomne flygtninge.

”Modellen med beredskabet er blot én måde at gå til opgaven på. Det er andre velkomne til at kopiere, for ideen kan sagtens udbredes, men lignende tiltag kunne lige så godt laves ved hjælp af idrætsforeninger eller midler fra forsikringsselskaber. Brug de kontakter, du har, og kom ud af busken. Det er mit budskab,” siger Bent Nielsen.

Du kan læse mere om Frivillig- og Integrationskaravanens turné rundt i landet her. Ønsker du at tilmelde dig arrangementet i Esbjerg, hvor Bent Nielsen og to brandkadetter fra flygtningeholdet deltager, kan du gøre det her.

Brandkadetter i Danmark er fra 2014 til 2017 støttet af Velux Fonden og TrygFonden.

Relaterede nyheder

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Claus Bo Nielsen, Beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen har været hårdt ramt af afgangstidskravet på fem minutter. 18. juni forklarede han Folketingets forsvarsudvalg, hvorfor en afskaffelse af kravet kan medvirke til at bevare de vigtige lokale stationer rundt i landet. Hos Danske Beredskaber ser man afskaffelsen af afgangstidskravet som en levetidsforlængelse af deltidsmodellen, og i bestyrelsen […]

Få nyhedsbrev i indbakken