Søg
Close this search box.

Røgalarm reddede 100-årigs liv

13. juni 2016

Røgalarmer redder liv. Det er der nu endnu et bevis på, efter en ældre kvinde fra Nyborg blev vækket af sin røgalarm natten til lørdag.

Klokken 01.18 tilkaldte en forbipasserende mand brandvæsnet. Han kunne høre røgalarmen fra gaden gennem det åbne vindue i den ældre kvindes køkken, og da han åbnede døren til opgangen, kunne han med det samme lugte røgen fra anden sal.

Det fortæller indsatsleder hos Beredskab Fyn, Jesper Rossen.

”Jeg var den første, der ankom til stedet, og jeg spurgte straks den forbipasserende mand, som havde anmeldt hændelsen, om der var beboere i lejligheden, men det vidste han ikke. Jeg besluttede derfor at gå derind,” siger han.

Sov fra tændt komfur

Da Jesper Rossen kom op på anden sal, stod døren til lejligheden åben. Den kraftige røg fra lejligheden gjorde det umuligt at se en hånd for sig.

”Jeg råbte ind i lejligheden og kunne høre, at der var en, der svarede. Jeg gik ind i entreen og videre ind i stuen – men det var først, da jeg vendte mig om, at jeg kunne se hende sidde i køkkenet,” siger han.

Det viste sig, at den ældre kvinde havde været i gang med at koge klude om aftenen og havde glemt gryden med kludene på det tændte komfur. Da vandet i gryden var væk, brændte kludene på og skabte en kraftig røgudvikling.

Jesper Rossen hjalp kvinden, der ifølge hans oplysninger er født i 1916, ud af lejligheden og ind til naboen på den anden side af opgangen.

”Jeg fandt hendes gangstativ og fik i farten pillet røgalarmen ned, så den ikke længere hylede. Kludene røg i håndvasken med lidt vand på – mere skulle der faktisk ikke til, før det hele var slukket,” siger han.

Reddet af røgalarm

Cirka 70 procent af Danmarks boliger har installeret en røgalarm, men den findes kun hos 15 procent af de omkomne ved brand. Det viser tal fra rapporten ’Brandsikkert Danmark’, som Danske Beredskaber er medforfatter til. I både Norge og Sverige er røgalarmer lovpligtige, mens det stadig er frivilligt i Danmark, om man ønsker at opsætte røgalarmer.

Under weekendens indsats i Nyborg vurderer Jesper Rossen, at røgalarmen i lejlighedens entre har reddet den 100-årige kvindes liv.

”Der er ingen tvivl om, at det var røgalarmen, der vækkede hende og fik hende ud i køkkenet, hvor hun formåede at slukke komfuret, inden brandvæsnet ankom. Hvis hun ikke havde haft en røgalarm i lejligheden, var hun nok sovet fra det hele, og det havde formentlig kostet hendes liv,” siger han.

På trods af sin alder har den ældre kvinde afslået at komme på plejehjem. Så for at højne sikkerheden i kvindens hjem satte plejepersonalet for 14 dage siden en røgalarm op i lejligheden, fortæller Jesper Rossen og tilføjer:

”Hvis nogen skulle være i tvivl, om det er en god idé at have en røgalarm, så kan jeg kun sige: I weekenden reddede det en kvindes liv. Hvad venter du på?”

Relaterede nyheder

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne. Bilnøglen er blevet væk, og dit lille […]

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Få nyhedsbrev i indbakken