Søg
Close this search box.

99 procent af brande forårsaget af ukrudtsbrændere skyldes uopmærksomhed

21. marts 2024

Påskeferie og lunere vejr venter forude, og mange går derfor i den kommende tid i haven for at få bugt med ukrudtet. Men hvis du allerede er på vej ud og puste støvet af din ukrudtsbrænder, så husk at læse op på brugen af den, inden du sætter i gang. For det kan koste dyrt for både dig selv, dine naboer og dit lokale brandvæsen, hvis brænderen får sat ild i andet end ukrudt.

– Sidste år rykkede brandvæsenet ud til over 360 brande forårsaget af ukrudtsbrændere, og i stort set alle tilfælde ser vi, at det er på grund af uforsigtig brug af eller uheld med ukrudtsbrænderen, siger forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen.

De nyeste tal fra Beredskabsstyrelsens kommende brandårsagsrapport viser nemlig, at 99 % af alle brande forårsaget af ukrudtsbrændere skyldes uopmærksomhed. Rapporten bliver offentliggjort senere i år.

Ifølge Mads Dalgaard skyldes de mange ukrudtsbrænder-relaterede brande i foråret som oftest en uheldig cocktail af åben ild, letantændelige blade og at gasflammen benyttes for tæt på hegn og bygninger. Derfor opfordrer Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber alle med en ukrudtsbrænder til at følge disse tre råd:

1. Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde

2. Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op

3. Hav altid vand i nærheden

Selve forårsvejret kan også gøre brugen af ukrudtsbrænderen ekstra farlig. For selvom vejret er godt, kan blæst og tørt vejr også risikere at gøre flammerne mere uforudsigelige. Derfor opfordrer Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber til ikke at bruge åben ild i blæsevejr, og når det er tørt. Får ilden først fat, kan det gå stærkt.

-I cirka to ud af tre brande brandvæsenet rykker ud til, når det faktisk at udvikle sig til en reel bygningsbrand, inden brandvæsenet når frem. Så pas nu på, når du skal fjerne ukrudt i indkørslen ved dit hus eller ved plankeværket i kolonihaven, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

En anden måde at forebygge bygningsbrande er at være mere bekendt med sin ukrudtsbrænder.

-Det er altid en god idé at læse brugsvejledningen, så du kan se hvordan ukrudtsbrænderen skal anvendes, og hvordan den monteres korrekt, siger kontorchef Nicoline Zederkof Jensen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen altid ejere af ukrudtsbrændere til at orientere sig i vejledningen, så der ikke opstår tvivl om, hvilken gas der skal bruges, hvordan brænderen anvendes og hvordan den monteres korrekt.

Ved brand eller tilskadekomst

Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, som du ikke selv kan slukke.

Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.

 

Brandfare.dk

Hvis du gerne vil anvende åben ild i haven eller i naturen, så tjek brandfareindekset på Brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud. Forholdene kan variere fra dag til dag, så du bør altid tjekke, hvad der gælder lokalt.

Find flere gode råd om, hvordan du undgår at starte brande i naturen på Brandfare.dk.

 

Pressekontakt:

Generelle tal på området, generel brandforebyggelse og brandfare.dk:

Forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard, T: 20 89 84 71

Det kommunale redningsberedskab, lokale forhold og indsatser:

Sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard, T: 31 37 88 05

Sikker brug af ukrudtsbrændere.

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon, T: 22 38 44 51

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken