Søg
Close this search box.

Beredskabshistorie på knitrende papir

17. februar 2016

”De står alle sammen i køleskabet. To årgange i hver kassette,” siger Niels-Jørn Nielsen og slår en latter op.

Men bare rolig. 69-årige Niels-Jørn Nielsen gemmer ikke alle sine Brandvæsen-blade sammen med leverpostejen og dåsecolaerne. Derimod står de mange hundrede blade i husets opbevaringsværelse, som familien har navngivet køleskabet med reference til den lave rumtemperatur. Side om side, sirligt opdelt efter årgange og numre.

Og de er der næsten alle sammen – helt tilbage fra 1975, hvor bladet ifølge Det Kongelige Bibliotek blev udgivet første gang under navnet Brandværn. Men Niels-Jørn Nielsen mangler et enkelt blad for at kunne prale af at have en komplet samling.

brandvæsen 003En livslang interesse

Siden han var bare 10 år gammel, har Niels-Jørn Nielsen haft sin gang på brandstationen i Kolding. Det var her, hans interesse for beredskabet tog fart, og da han var gammel nok, begyndte han som deltidsbrandmand ved siden af jobbet i postvæsnet.

”Det var en evig ile, som jeg plejer at sige. Men jeg var allerede fra barns ben blevet bidt af en gal Falck-mand, og så var der ligesom ikke så meget at gøre,” fortæller Niels-Jørn Nielsen.

Senere fik han en uddannelse som befalingsmand i civilforsvaret og tog en række kurser og uddannelser som instruktør. Spørger man manden selv, er det blevet til mere end 20 instruktøruddannelser gennem årene.

I slutningen af 1970’erne blev Niels-Jørn Nielsen ansat som dekoratør i Kvickly i Aabenraa. Her fik han hurtigt ansvaret for butikkens sikkerhedsstandarder, og det førte ham ad omveje til sit første møde med bladet Brandvæsen.

”Når der kom kontrol og brandsyn og den slags, var det jo mig, der gik med rundt. Og så fik jeg gerne et eksemplar af bladet, som dengang hed Brandværn, af dem, inden de gik igen.”

Niels-Jørn Nielsen tog bladene med hjem og brugte dem flittigt i sit arbejde som instruktør. Da han stoppede som dekoratør i Kvickly, købte han sit eget abonnement på bladet.

En æra er slut

Fra 1975 til 1998 gik bladet under navnet Brandværn. I en kort periode, fra 1998 og frem til 2002, hed det Brandværn og Sikring, og i 2003 skiftede det igen navn – denne gang til Brandvæsen.

Det sidste blad blev udgivet i december 2015, efter Danske Beredskaber besluttede, at man ville satse på en mere digital dækning af beredskabsstoffet.

Hos Niels-Jørn Nielsen faldt beslutningen om at stoppe udgivelsen af Brandvæsen ikke i god jord.

”Jeg synes da, det er ærgerligt. Det gør jeg da.”

Fornemmelsen af det knitrende papir mellem hænderne er noget af det, han vil savne mest. Det vil han gerne indrømme.

”Det der med at smutte ud til postkassen og hente bladet og med det samme sætte sig ind og bladre i det for at se, om der er noget spændende. Det savner jeg. Og så savner jeg at kunne sidde med det i hænderne. Den fornemmelse er helt speciel, og den får man jo ikke på computeren.”

Alligevel forstår han godt, at Danske Beredskaber har valgt at satse på de digitale platforme.

Et veludviklet samlergen003

På hylderne i huset i Haderslev er det dog ikke kun Brandvæsen-blade, der fylder. Niels-Jørn Nielsen har også en stor passion for brandbiler i ministørrelse.

I flere år har han indkøbt gamle technobiler og alverdens reservedele til dem og bruger sin tid på at restaurere dem. Den imponerende samling er nu oppe på et sted mellem 150 og 175 køretøjer.

Og selv om familien indimellem protesterer lidt over de mange samlinger, som fylder i huset og er svære at flytte rundt på, så fortsætter Niels-Jørn Nielsen med at pleje sit samlergen.

”Sidst, vi flyttede, spurgte min datter, om det da ikke snart var tid til at smide alt det skrammel ud,” siger han.

Men var der så noget, der røg til skrot?

”Nej, selvfølgelig ikke.”

Ligger du inde med det blad, Niels-Jørn mangler (nr. 1, årgang ’93), og vil du af med det, så kontakt meget gerne journalist Cecilie Christensen på cch@danskeberedskaber.dk. Så sender vi det videre til ham.

 

Opdatering, torsdag den 18. februar 2016:

Så er bladet til Niels-Jørn fundet! I går fortalte vi om Niels-Jørn Nielsen fra Haderslev, der samler på Brandvæ…

Posted by Danske Beredskaber on Wednesday, 17 February 2016

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken