Søg
Close this search box.

Danske Beredskaber opfordrer til ansvarlig brug af ild i Pinsen

17. maj 2024

Sol og vind har gjort natur og byer knastørre over hele landet, og med et brandfareindekset på ”høj” mange steder opfordrer Danske Beredskaber til ekstra opmærksomhed, så brande kan undgås.

Foråret og sommeren er højsæson for naturbrande. Fra marts til september rykker de kommunale beredskaber i gennemsnit ud mere end 200 gange om måneden til brande i naturen. Det er over dobbelt så mange udrykninger til naturbrande som i årets øvrige fem måneder, og med et aktuelt brandfareindeks, der mange steder i landet er nået op på ”høj”, kan naturbrande antændes med mindre gløder eller flammer, og derfor går man hos Danske Beredskaber nu ud og opfordrer til at agere ansvarligt i tørken.

-Sol, tørvejr og en del vind har på ret kort tid gjort naturen tør rundt om i landet. Og i beredskabet er vi desværre allerede begyndt at køre til opgaver med naturbrande. Vi håber derfor, at alle vil være ekstra opmærksomme, når de færdes i naturen, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

Brandfareindekset er en prognose, der viser den forventede risiko for, at naturbrande kan opstå og sprede sig dags dato og den følgende dag, og de blå blink har de seneste dage haft travlt med at slukke brande, der har spredt sig i tørken.

-Det er stadig de ’gamle travere’, der skaber udfordringerne. Det er henkastede cigaretskod, hvor en tilbageværende glød efter noget tid får fat i den tørre vegetation, og så har vi balladen. Og så er det havefolket, der fx gerne vil svitse ukrudtet i indkørslen med ukrudtsbrænderen, men kommer for tæt på træplankeværket eller cykelskuret, hvor så en glød sætter gang i en brand, siger Bjarne Nigaard, som har en venlig henstilling til de mange danskere, som ser frem til at grille i den forestående forlængede weekend.

-Hvis man regner med at finde grillen frem i Pinsen, så husk lige at holde afstand til den tørre vegetation, og husk at få aske og gløder ordentligt slukket bagefter.

Brandfare.dk

Hvis du gerne vil tænde bål i haven eller i naturen, så tjek altid brandfareindekset på Brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud. Forholdene kan variere fra dag til dag, så tjek altid hvad der gælder der, hvor du er.

Aktuelt brandfareindeks fra DMI

 

Gode råd fra Danske Beredskaber i tørkeperioder

 • -Brug dertil indrettede pladser, hvis du skal tænde bål eller grille i naturen
 • -Hold altid afstand til bevoksning
 • -Efterlad aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt
 • -Brug kun åben ild i stille vejr
 • -Hav altid vand i nærheden, når du bruger åben ild
 • -Brug tobak, maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – gnister kan starte en brand
 • -Lad ikke glas ligge fremme i solen i den tørre vegetation
 • -Parkér aldrig din bil i høj, tør vegetation
 • -Ring til 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude
   

Tjek de specifikke råd

På Brandsikkerbolig.dk har Beredskabsstyrelsen samlet råd og vejledninger for både kulgrill, gasgrill og bål. Det er en god idé at have styr på forholdsreglerne, inden du tænder op.

Brand eller tilskadekomst

Ring 1-1-2, hvis der opstår brand, du ikke selv kan slukke. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.

 

Find dit lokale redningsberedskab (brandvæsen).

Relaterede nyheder

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne. Bilnøglen er blevet væk, og dit lille […]

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Få nyhedsbrev i indbakken