• Danske Beredskaber: Selv om krisen kradser, så husk omtanken

  01. december 2022

  Energikrisen kradser, priserne stiger til himmels, og ofte er det om natten, at det er mest hensigtsmæssigt at bruge strøm – set ud fra et økonomisk perspektiv. Men fra brandfolks perspektiv ser det anderledes ud. Det kan nemlig være svært at opdage en brand, når man ligger og sover, og hvis man ikke har en røgalarm, kan det være endnu sværere.

  – Vi kan godt være nervøse for, at der kommer en stigning i antallet af brande i elapparater, fordi mange har flyttet deres forbrug til om natten. Heldigvis har har det ikke givet sig udslag i statistikkerne endnu, men vi frygter, at hvis tendensen fortsætter, at det kan ses i statistikken, lyder det fra sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber.

  Pas på med alternativ opvarmning af boligen
  Også når det gælder opvarmning af boligen, er der flere eksempler på, at der bliver brugt kreative løsninger, og det kan blandt andet mærkes på Rigshospitalet, hvor de oplever, at der er en stigning i antallet af personer i brandsårsulykker blandt andet grundet brug af bioethanol.

  – De stigende energipriser har sandsynligvis medvirket til, at folk tænker i andre baner, når det gælder opvarmning af boligen. I den senere tid har vi oplevet en stigende interesse for bioethanol, og vi får også flere forespørgsler fra folk, der gerne vil vejledes i, hvordan de kan opvarme deres hjem på alternativ vis, siger Bjarne Nigaard.

  Husk røgalarmen
  Uanset hvordan man vælger at opvarme sin bolig, skal man huske at følge varmekildens manual, og særligt når det gælder bioethanol, er der grund til at være påpasselig.

  – Bioethanol er en brandbar væske, som er let antændelig. Derfor skal man være varsom, når man bruger den. Derudover er det altid en god idé at have en – og gerne flere – røgalarmer fordelt rundt omkring i boligen, da røgalarmer er en medvirkende faktor til at redde liv, fortæller Bjarne Nigaard.

  I dag og hvert år den 1. december er det fælles nordisk røgalarmdag. Her er det en god anledning til at tjekke, om røgalarmen virker – eller anskaffe sig en, såfremt man ikke allerede har en.

  Et udpluk af omtalen fra medierne (eksterne links)

  Diannie har slukket varmen, men det kan få konsekvenser
  Øget elforbrug om natten kan få konsekvenser: Det bekymrer brandfolk
  Overlæge advarer: Flere ender på Riget med brandsårsulykker efter optænding