Søg
Close this search box.

Flygtningehold er et af landets bedste integrationsprojekter

9. september 2016

Hver anden uge skifter 14 unge med flygtningebaggrund fra Ringkøbing-Skjern skolegården ud med brandmandsdragter. På Beredskabsgården i Ringkøbing uddannes de unge i at forebygge brand og redde liv.

Flygtningeholdet har vist sig at være en bragende succes. Der var derfor også stor interesse for Brandkadetter i Danmark på torsdagens konference ’Godt for Danmark: fælles løsninger til god integration’, som blev afholdt af Mandag Morgen i samarbejde med Frivilligrådet og Tuborgfondet.

I løbet af dagen blev integrationskonferencen besøgt af 250 deltagere fra den offentlige, private og frivillige sektor. Konferencen var spækket med debatoplæg, netværksopbyggelse samt fremvisninger af de 15 bedste integrationsinitiativer på tværs af landet.

Styrker tilknytning til lokalsamfundet

De 14 unge på flygtningeholdet kommer fra Kirkeskolen i Skjern, der har en modtagerklasse for børn i teenagealderen. Eleverne har en tolk med, når de deltager i undervisningen på Beredskabsgården, så sprogbarrieren ikke hindrer deres forståelse af opgaverne.

Målet med holdet er at tilbyde de unge ’hands-on’-erfaring inden for beredskabsverdenen. Samtidig er fællesskabet og mødet med det kommunale beredskab med til at mobilisere de unges egne ressourcer og give dem succesoplevelser i det danske samfund samt udvide deres netværk.

”På længere sigt er det forhåbningen, at uddannelsen som brandkadet bidrager til at styrke de unges tilknytning til lokalsamfundet, samtidigt med at de unge får blod på tanden og fortsætter som frivillige brandmænd senere hen,” siger Maria Wiktoria Karolini, der er projektchef i Brandkadetter i Danmark.

Vil hjælpe andre

Under integrationskonferencen blev præsentationerne af de 15 bedste integrationsinitiativer afholdt i bedste speeddating-stil af syv minutters varighed. Der var livlig debat på Brandkadetter i Danmarks stand, som var velbesøgt af de mange deltagere. Særligt var der fokus på de fire piger fra brandkadetholdet, som fortalte om deres oplevelser med brandkadetuddannelsen.

En af de fire piger var Rama på 17 år, der har været i Danmark de sidste to år.

”Jeg er brandkadet, fordi jeg gerne vil hjælpe andre mennesker. Vi (de fire brandkadetter, red.) taler mange sprog, så vi kan også hjælpe folk, som ikke forstår dansk,” siger hun.

Og tanken om at ville hjælpe andre mennesker ligger ikke fjernt fra Rama.

”Jeg vil gerne være sygeplejerske, når jeg bliver ældre. Mine forældre synes, at det er en god idé, at jeg er brandkadet, men de siger også, at jeg selv skal vælge, hvad jeg vil i fremtiden.”

Den hårde arbejdsdag for de unge kadetter blev afsluttet med en velfortjent tur i Tivoli.

Relaterede nyheder

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Få nyhedsbrev i indbakken