Søg
Close this search box.

Godt kammeratskab skaber et godt BF-stævne

17. september 2018

Sammenhold, kammeratskab og konkurrencer. Det var tre af nøgleordene, da frivillige brandmænd og brandkadetter fra hele landet i sidste weekend mødtes til Beredskabsforbundets landsstævne, der i år blev afholdt i sønderjyske Gråsten.

Her skulle de mange unge brandkadetter dyste i forskellige discipliner som slangeudlægning og førstehjælp i den traditionsrige femkamp for unge, der løber af stablen hvert andet år i forbindelse med BF-stævnet.

Men selvom der er mange konkurrenceelementer forbundet med BF-stævnet, så er der også et stort fokus på traditioner, sammenhold og det sociale. Derfor er der blandt andet arrangeret faneindvielse, en stor åbningsceremoni, en ungefest og voksenfest samt en afslutningsceremoni med pokaloverrækkelse til vinderholdene, så stævnet sluttes af i samlet trop både for brandmænd og brandkadetter.

Foto: Bjørn Nielsen

Ny fane indviet

Som noget nyt har Brandkadetter i Danmark fået doneret en fane af Danmarkssamfundet, som skulle i brug for første gang under BF-stævnet. Fire brandkadetter var blevet udvalgt til at gå med fanen, og de fik et fanekursus fredag aften, hvor de for første gang prøvede at gå og stå med en fane.

Brandkadetterne Martin fra Vejle og Joshua fra Herning fik æren af at indvie den nye flotte fane, mens Oliver fra Lolland-Falster og Clara fra Greve bar fanen under faneind- og udmarchen. Noget, der var en stor oplevelse, fortæller Clara:

”Jeg er selvfølgelig meget stolt over, at jeg fik lov til at bære fanen ind, men det var også lidt specielt. Især fordi vi ikke havde haft tid til at øve det særlig meget, så det var lidt nervepirrende”, siger Clara Lafog, der håber, hun kan hjælpe andre med fanemarch fremadrettet:

”Nu ved jeg i hvert fald, hvordan man bærer en fane ind, og så kan jeg jo hjælpe de andre, når de engang skal prøve det”, fortæller Clara, der er brandkadet i Greve på sit tredje år.

Fint besøg af Prinsesse Marie Foto: Bjørn Nielsen

Fint besøg

Trods weekendens tvivlsomme vejr, blev der givet gas til de forskellige konkurrencer, hvor det var tydeligt, at man helst ikke ville tabe til sine nye bekendtskaber og mange af de unge brandkadetter var nervøse inden kampstart. Trods stor koncentration blev der alligevel kigget en smule, da der pludselig var fint besøg på stævnepladsen.

H.K.H. Prinsesse Marie, der er protektor for Beredskabsforbundet, slog nemlig også et smut forbi stævnet, hvor hun fik anledning til at tale med nogle af de unge brandkadetter, der stod og heppede på deres kammerater. En af dem var Julie Bang Nikolajsen fra Herning, der fik en på opleveren, da Prinsessen pludselig stod foran hende:

”Det var meget specielt, men heldigvis så var hun helt nede på jorden og rigtig sød. Hun var meget interesseret i at høre, hvor lang tid jeg havde været brandkadet, og hvor jeg var brandkadet henne”, fortæller Julie Nikolajsen, der med sit svar fik Prinsessen til at grine. For med et lille fingerpeg på teksten på hendes t-shirt, gjorde hun det nemlig klart, at hun kom fra Herning:

”Det grinte vi lidt af sammen, og så snakkede vi ellers lidt om, hvordan det var at være til BF-stævne”, fortæller hun.

Foto: Bjørn Nielsen

En stor succes

Til syvende og sidst var det kadetterne fra Lolland-Falster, der kunne strække armene i vejret og lade sig kåre som vindere af den famøse femkamp, mens kadetterne fra Vejle og Tønder fortjent tog sig af de efterfølgende pladser.

Kadetterne fra Holstebro fik desuden tildelt den æresfyldte goodwill-pokal, som de nu kan tage med hjem til det nordlige Vestjylland, fordi de i løbet af BF-stævnet har vist et stærkt kammeratskab.

En betydningsfuld titel, man kan tage med hjem med en vis stolthed, påpeger Rikke Bech Espersen, der er projektmedarbejder i Brandkadetter i Danmark, og som er glad for den kampgejst, brandkadetterne har udvist.

”BF-stævnet har været en kæmpemæssig succes, hvor de unge virkelig har fået lov til at vise, hvad de kan. Og selvom det kun er fire hold, der har taget en pokal eller en medalje med hjem, så har alle brandkadetterne fortjent et kæmpe skulderklap, for de har alle virkelig kæmpet og gjort en stor indsats hele weekenden – både beredskabsfagligt og socialt, og der er skabt en masse bånd på tværs af landet. Det er så dejligt at se”, fortæller Rikke Bech Espersen og afslutter:

”Derfor glæder jeg mig også allerede helt vildt til næste gang, vi skal mødes på tværs af brandkadetkorps”,

Næste gang der afholdes et landsdækkende stævne, er Brandkadetter i Danmarks sommertræf, der afholdes fra den 4.-7. juli 2019. Placering og tilmelding til sommertræffet vil følge senere på Brandkadetter i Danmarks hjemmeside.

Brandkadetter i Danmark er i perioden 2014-2018 støttet af TrygFonden og VELUX FONDEN.

Relaterede nyheder

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Claus Bo Nielsen, Beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen har været hårdt ramt af afgangstidskravet på fem minutter. 18. juni forklarede han Folketingets forsvarsudvalg, hvorfor en afskaffelse af kravet kan medvirke til at bevare de vigtige lokale stationer rundt i landet. Hos Danske Beredskaber ser man afskaffelsen af afgangstidskravet som en levetidsforlængelse af deltidsmodellen, og i bestyrelsen […]

Få nyhedsbrev i indbakken