Søg
Close this search box.

Op mod 250 kommunale brandmænd på slukningsopgave i Fredericia

4. februar 2016

Op mod 250 kommunale brandmænd er samlet i Fredericia for at hjælpe med at slukke den voldsomme brand, der onsdag aften brød ud i en tank med gødning og efterfølgende spredte sig til andre tanke med palmeolie. Også kendt som fritureolie.

Politi og brandvæsen har natten igennem gået fra dør til dør i nærområdet for at vække beboerne og evakuere dem i Fredericia Idrætscenter. Men torsdag formiddag er situationen igen under kontrol.

”Vi har branden under kontrol, og lige nu foregår der et stort efterslukningsarbejde på havnen. Det betyder også, at stort set hele det risikoområde, vi evakuerede, er frigivet, og borgerne har kunnet vende tilbage til deres boliger igen,” siger beredskabsdirektør hos Trekantområdets Brandvæsen, Lars Nordahl Lemvigh.

Eksplosionsfare ophævet

I løbet af natten er der sket flere eksplosioner under den voldsomme brand, fortæller beredskabsdirektør Lars Nordahl Lemvigh, der samtidig kan oplyse, at eksplosionsfaren er drevet over igen.

”Til gengæld er der stadig et område i sydøstlig retning, hvor røgen trækker ud over, og der anbefaler vi fortsat, at man lukker døre og vinduer og holder sig indendørs. Derfor har vi heller ikke afvarslet med sirener endnu, da vi opretholder varslet, indtil røgen har lagt sig,” siger han.

I området på havnen ligger der dog fortsat masser af stumper fra eksplosionerne spredt ud over et stort område, og derfor er dele af havnen stadig afspærret.

Samtidig har man været nødt til at afspærre et område, hvor beredskabets mange køretøjer og udstyr har kunnet stå under slukningsarbejdet.

”Derfor fylder vi lidt dernede nu,” siger Lars Nordahl Lemvigh.

Hjælp fra nær og fjern

Der er rekvireret crashtendere fra Skrydstrup, Esbjerg og Billund lufthavne samt fra beredskabet i Aarhus, som bruges til at skyde skum ud på de brændende olietanke.

Derudover er mandskab fra kommunale beredskabsenheder i både Danmark og Nordtyskland og Beredskabsstyrelsen kørt til Fredericia for at hjælpe med slukningsarbejdet. Beredskabsdirektør Lars Nordahl Lemvigh vurderer, at Trekantområdets Brandvæsen har fået hjælp fra mellem 200 og 250 kommunale brandmænd.

Den konkrete årsag til branden er endnu ukendt. Først når slukningsarbejdet er færdigt, begynder de tekniske undersøgelser.

”Vores fokus har været at tage hånd om slukningsarbejdet, og så vil en række tekniske undersøgelse klarlægge, hvad der præcist er sket,” siger Lars Nordahl Lemvigh.

Foruden brandvæsen og politi er også både kemikalievagt og miljøvagt tilstede på havnen i Fredericia. Det skyldes, at store dele af fritureolien fra tankene er løbet ud på havnen og ned i havnebassinet.

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber satte på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dahlberg fra Forsvarsakademiet faciliterede oplægget på skibet Hjortø i Allinge Havn imens vejret udviklede sig på planspilstavlen. I videoen her kan du følge debatten på marinehjemmeværnsskibet Hjortø fredag den […]

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Få nyhedsbrev i indbakken