Søg
Close this search box.

Statsministeren retter dybfølt tak til beredskaberne

25. august 2021

Mette Frederiksen (S) stod for festtalen under den store middag til Danske Beredskabers Årsmøde. Hun opfordrede tilhørerne til at tage aktivt del i debatten om, hvordan fremtidens beredskab skal se ud   

 

Af Peter Borberg, journalist, Asbjørn & Borberg

Der blev kigget en ekstra gang blandt de godt 300 deltagere til Danske Beredskabers Årsmøde, da det gik op for dem, hvem der var årsmødets ”hemmelige gæst”. Det var nemlig statsminister Mette Frederiksen (S), som stod for festtalen under middagen onsdag aften i Odense Congress Center, og hun kom med et dybtfølt budskab til samtlige tilhørere.

– Af hjertet tak, lød det fra statsministeren, som ikke lagde skjul på, at netop beredskaberne er nogle af dem, som hun personligt sætter allerhøjst.

– Det er sjældent, at jeg føler mig i så trygge hænder, som jeg gør her i aften. Det er jer, der rykker ud og redder menneskeliv. I er ekstraordinære. Det kan godt være svært at finde de rigtige ord. For hvordan siger man egentlig tak?

En vild oplevelse

Statsministeren gav blandt andet udtryk for sin taknemmelighed ved at dele en personlig oplevelse, hun engang havde haft, da hun for en dag fik lov at gå i lære som brandmand.

– Det var en vild oplevelse, som samtidig gjorde mig klogere på jeres hverdag, og som efterlod mig med næsegrus respekt, sagde statsministeren og fortsatte:

– I bærer ansvaret for andre, og I lever med en kæmpe uforudsigelighed, hvilket kræver høj faglighed, kammeratskab og evnen til at tænke hurtigt.

Derfor var det også vigtigt for Mette Frederiksen at få slået fast, at det for hende var fuldstændig uacceptabelt, når hun så beredskaber blive mødt med fyrværkeri og stenkast, når de kører ind i visse udsatte boligområder.

– Det siger sig selv, at når I passer på os, så skal vi passe på jer.

Statsministeren fremhævede, at straffen allerede er skærpet for chikane af beredskaberne, og at hun derudover gerne vil i dialog med beredskaberne om, hvordan der yderligere kan dæmmes op for problemerne.

Budskabet fra Corona

Den samme invitation kom Mette Frederiksen med, da hun rettede blikket mod fremtidens beredskaber. Hun slog ned på klimaforandringer som en af de helt store udfordringer.

– Klimaet udfordrer os, og det kan koste menneskeliv. Det kommer til at stille helt nye krav til et beredskab, som er robust og omstillingsparat, sagde Mette Frederiksen, som samtidig ikke undlod at fremhæve et væsentligt budskab fra det seneste halvandet år med Corona og nedlukninger.

– Det seneste halvandet år har vist os, at vi skal have fantasi til at forestille os det, der ikke kan ske. Vi skal kunne forestille os en virkelighed, som kan ændre sig på rekordtid. Hvordan tager vi den handlekraft, vi har vist gennem det sidste halvandet år med ind i fremtiden? spurgte statsministeren og kom med en direkte opfordring til beredskaberne:

– I må gerne byde ind i debatten!

Pligten og opgaven

Selvom Mette Frederiksen ønskede at inddrage beredskaberne i debatten om fremtiden, så talte hun samtidig for at værne om det, der ifølge hende er kulturen i de danske beredskaber.

– I er lidt gammeldags, og det er ment som en kompliment, sagde hun og uddybede:

– Dét, som kendetegner jeres arbejde, er, nogle gamle værdier, som handler om, at det er pligten og opgaven, som kommer før alt andet. I det ligger, at man finder vejen med dygtighed og snusfornuft, og man går gerne lidt længere, end man troede, man kunne.

Mette Frederiksen bad tilhørerne tage hendes tak med til deres kolleger og familier, og hun forlod årsmødet til stående klapsalver.

 

Relaterede nyheder

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne. Bilnøglen er blevet væk, og dit lille […]

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Få nyhedsbrev i indbakken