Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en finanslovsaftale, der ifølge Danske Beredskaber ikke kommer til at levere den nødvendige kapacitet til beredskabet.
Verden omkring os er i forandring, og der er derfor behov for at skabe varige forandringer i Danmark, så vi bliver godt rustet til fremtiden. Sådan lyder forordet til den finanslovsaftale, der den 21. november blev indgået af regeringen, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre, og ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) er det en aftale, der vil give den enkelte dansker mere tryghed.
-Den her finanslov er mere end tal og budgetter. Vi prioriterer nemlig de områder, som har mest betydning for danskerne: Velfærd, grøn omstilling og tryghed. Det er vores mål, at finansloven for næste år får en meget konkret og positiv effekt for danskernes hverdag. Derfor afsætter vi historisk mange penge til at forbedre den kommunale velfærd, penge til at rense vores fjorde og indre farvande og penge til at skabe mere tryghed for den enkelte dansker på tværs af landet.
Hos Danske Beredskaber har sekretariatschef Bjarne Nigaard modtaget den nye finanslov, og det med en stor portion skepsis, for i det kommunale beredskab savner man klarhed om, hvordan fremtidens udfordringer med klimahændelser, hybride trusler og flere risici skal klares, når ikke finansloven ser ud til at give et løft til de mange store opgaver, man ude i kommunerne står overfor. Og samtidig er det stadig uvist, præcis hvordan beredskabsminister Torsten Schack Pedersen kan løfte sin opgave med at styrke det civile beredskab, da sløret endnu ikke er løftet for, hvor mange midler og hvilke områder han som minister får magten over.
-Vi har flere gange peget på, at de fremtidige udfordringer for beredskabet kommer til at overstige vores nuværende kapacitet. Hvis vi skal kunne følge med og beskytte danskerne, har vi behov for, at der findes ressourcer til nyt materiel, ny uddannelse og til den fornødne analysekapacitet og krisestyring. Det står der desværre ikke noget om i Finansloven. Og der stod heller ikke noget konkret om det i økonomiaftalen mellem Regeringen og kommunerne. Så nu må vi rette blikket mod et kommende beredskabsforlig, siger Bjarne Nigaard i en kommentar efter offentliggørelsen af Finansloven for 2025 den 22. november.