Søg
Close this search box.

7-årig pige hædres for sit heltemod: Anna reagerede hurtigt, da huset blev fyldt af sort røg

18. september 2020

En af årets modtagere af Danske Beredskabers Hæderslegat er en ung pige fra Nors i Thisted Kommune, der reddede sin søster og en veninde fra en livsfarlig situation.

Der er meget få af os, der ved, hvordan vi egentlig vil reagere, hvis vi pludselig står i en alvorlig situation, hvor vores handlinger afgør, om det bliver et spørgsmål om liv eller død. Men det gør 7-årige Anna Østergaard Rønn Christensen.

Da der udbrød brand i familiens hus den 27.oktober 2019, reagerede hun hurtigt og korrekt, og sørgede for at alle personer i huset, blev reddet ud i tide.

Hendes heltemodige indsats, kan have reddet liv, og derfor har Danske Beredskaber valgt at tildele hende årets hæderslegat.

Danske Beredskaber, som er sammenslutningen af alle de kommunale redningsberedskaber i Danmark, uddeler hvert år et hæderslegat til personer, der med usædvanlig handlekraft og mod, har reddet menneskeliv og ejendom i forbindelse med en brand.

Anna Østergaard Rønn Christensen modtog prisen hos Nordjyllands Beredskab i Thisted torsdag den 17. september.

”Jeg har været meget spændt på i dag, og jeg er rigtig glad”, fortæller Anna Østergaard Rønn Christensen.

Diana Sørensen, der er direktør i Nordjyllands Beredskab, var glad for at kunne overrække prisen til Anna Østergaard Rønn Christensen.

”Der er ingen tvivl om, at hendes indsats har været forbundet med livsfare, og det viser, at alder ikke betyder noget, når det kommer til at gøre en forskel. Hun fortjener stor ros og anerkendelse”, udtaler Diana Sørensen.

Pludselig var huset fyldt af røg
Branden i familiens hjem opstod en søndag formiddag, mens Anna var alene hjemme med sin storesøster og en af storesøsterens veninder.

På billedet ses Anna Østergaard Rønn Christensen.

Forældrene var gået en kort tur få minutter fra hjemmet.

Anna Østergaard Rønn Christensen sad på sit eget værelse på 1. sal, mens storesøsteren og veninden var på et andet værelse med lukket dør.

Pludselig opdagede hun, at hendes værelse blev fyldt med sort røg.

Gnister fra ilden i pejsen i stueetagen havde ramt en sækkestol, og der var kraftig røgudvikling.

Den dengang seksårige Anna Østergaard Rønn Christensen havde været til 112-dagen, der udbydes i et samarbejde mellem SSP, Beredskabsstyrelsen, Nordjyllands Beredskab, Falck og Nordjyllands Politi. Her bliver børn undervist i, hvad de skal gøre i alvorlige situationer.

Og selvom der var røg over det hele den morgen i oktober, holdt hun hovedet koldt og huskede, hvad hun havde lært.

Hun skyndte sig hen til sin storesøsters værelse, hvor hun bankede på døren for at fortælle dem, at der var røg. Men pigerne reagerede ikke på hendes banken.

”Jeg kunne huske fra 112-dagen, at jeg skulle få nogen til at hjælpe mig, men der var ikke nogen, så jeg skyndte mig ud for at finde nogen”, fortæller Anna Østergaard Rønn Christensen.

Hun tog sin cykelhjelm på og cyklede hurtigt afsted for at hente hjælp. Kort derfra mødte hun sine forældre, der straks ringede efter hjælp og løb tilbage til huset for at redde de to piger ud.

Kort tid efter ankom Nordjyllands Beredskab til adressen. Hele familien blev tilset for røgforgiftning, men der var ikke nogen, der var kommet noget alvorligt til.

En stolt morfar
Det er Anna Østergaard Rønn Christensens morfar, der har indstillet barnebarnet som mulig modtager af hæderslegatet. Han er meget stolt over hendes indsats.

På billedet ses Anna Østergaard Rønn Christensen og hendes morfar Ib Rønn Pedersen.

”Det er fantastisk, at en pige på 6 år reagerer så flot. Det er helt sikkert takket være 112-dagen, at hun vidste, hvordan hun skulle reagere. Hun holdt hovedet koldt og huskede det hele, og det er simpelthen så flot”, siger Ib Rønn Pedersen.

Prisen blev ligeledes overrakt af borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard (S), der er taknemmelig for, at Anna Østergaard Rønn Christensen hørte så godt efter til 112-dagen, som er støttet af Thisted Kommune.

”Vi kan sørge for, at børn og unge får viden om, hvordan de skal reagere i nødsituationer, men det er udelukkende takket være Annas store mod, at den viden blev gjort til handling”, siger Ulla Vestergaard (S).

Nordjyllands Beredskab håber, at Anne Østergaard Rønn Christensens historie kan være med til at sætte fokus på vigtigheden af brandsikkerhed og hurtig alarmering via 112, hvis uheldet er ude.

Med hæderslegatet følger et pengebeløb på 10.000 kroner.

Der bliver i år uddelt yderligere to Hæderslegater rundt om i Danmark. Danske Beredskaber glæder sig til at offentliggøre, hvilke andre modige danskere, der ligesom Anna, modtager Danske Beredskabers Hæderslegat i år.

Relaterede nyheder

Hos TrekantBrand rykker man både ud til komplicerede brande og er via sin fremskudte rolle i akutberedskabet ofte dem, der når først frem, når der ringes efter en ambulance. Fælles for de mange opgaver, der løses af TrekantBrands 15 brandstationer, er, at de skaber tryghed tæt på borgerne. Bilnøglen er blevet væk, og dit lille […]

Roskilde Brandvæsens nye Water Management Center skal hjælpe til at klimasikre byerne, indtil permanente værn mod hyppigere og større klimahændelser er på plads. Som led i et offentligt-privat samarbejde blev Water Management Center hos Roskilde Brandvæsen den 18. juni åbnet af Lars Robétjé, Beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen. Med til åbningen var blandt mange andre også […]

Sankthans er en travl aften for brandvæsenet med mere end dobbelt så mange udrykninger som en normal aften. Følg de gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen. Brandvæsenet rykker ud til mere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften og nat. Du […]

Få nyhedsbrev i indbakken