Søg
Close this search box.

Dansk forbindelse er vigtig for Færøernes beredskab

29. januar 2016

Af Erik Weinreich

– I 2008 deltog FKBs formand, Peter Staunstrup, i de færøske beredskabsdage, og i 2011 kom hele FKBs bestyrelse. En sådan saltvandsindsprøjtning er guld værd for os og giver os inspiration til at blive bedre. Også den sociale del af samværet er med til at berige vores syn på og opfattelse af et godt og moderne beredskab.

Ordene kommer fra Sunleiv Højgaard, der er beredskabschef i Skálafjardar kommunale Sløkkilið samt formand for FKB Kreds 6 Færøerne. Han fortsætter:

– Der betyder meget for os på Færøerne, at der kommer danske kollegaer til vores årsmøde. Det giver flere kontakter og munder ofte ud i noget positivt. På samme måde føler vi, at årsmødet hos FKB har åbnet døre for en masse gavnligt samarbejde og ikke mindst venskab.

For alle  brandmænd

Med inspiration fra det danske årsmøde er de færøske beredskabsdage siden 2010 holdt skiftende steder på øerne. Fredag er forbeholdt ledende beredskabsmedarbejdere, mens lørdag arrangeres i tæt samarbejde med Landsforeningen af Færøske Brandmænd og er for alle brandfolk, der kan undværes i det lokale beredskab.

Lidt specielt foregår fredagens generalforsamling for det meste ude i naturen og uden mikrofon eller toiletter. Her er det op til fantasien at stå mål med naturens kredsløb i menneskekroppen, forklarer Sunleiv Højgaard med et smil.

Lørdag fortsætter beredskabsdagene med udstillere, foredrag, konkurrence og festmiddag. I år foregår beredskabsdagene den 13.-14. maj.Logo FSL Færøerne

Udviklingen kommer senere

Færøerne har knap 49.000 indbyggere fordelt på 30 kommuner. Endnu er der kun få beredskabsmæssige samarbejder, så øerne tæller fortsat 21 beredskaber.

– Her på øerne siger vi tit, at det, der sker i Danmark, kommer til Færøerne nogle år senere, så mon ikke vi om nogle år også får sammenlægninger og et mere solidt beredskab, til gavn for alle parter, forudser Sunleiv Højgaard.

På Færøerne har det blandt andet været en udfordring at give holdledere og indsatsledere uden for de større byer den beredskabsfaglige lederuddannelse. Derfor besluttede FKB Kreds 6 at gøre noget for de indsatsledere, som ikke har været igennem uddannelsen i Tinglev.

Det blev til kurser med god tilslutning både i 2014 og 2015. Som undervisere benyttede man indsatsledere, der har gennemført uddannelsen på Bernstorffs Slot eller Tinglev. Formålet var dels at dygtiggøre dem til opgaver og samarbejde i dagligdagen og dels at forberede dem til en eventuel uddannelse i Tinglev.

Vågn op!

– Det var så det første modul, og forhåbentlig vækker det vores myndigheder, så de ser alvoren i at sætte lederuddannelsen på skinner, siger Sunleiv Højgaard, der er beredskabschef i Skálafjardar kommunale Sløkkilið. Det er et fælles brandvæsen for tre kommuner omkring Skalafjorden. Han fortsætter:

– Det er vigtigt, at de forskellige indsatsenheder på øerne har gennemført vores tværfaglige uddannelse og kender de indsatstaktiske retningslinjer, så alle har samme forståelse, når uheldet er ude.

Dansk er et fremmedsprog

Han fortæller, at det for færinger kan være en udfordring at komme til Danmark, hvis de er helt ukendt med dansk fagsprog og forkortelser. Der skal bruges en hel del energi på at få styr på disse, før det faglige siver ind:

– Det skal siges, at vi har mødt stor hjælpsomhed og forståelse fra de danske uddannelsessteder. Både undervisere og administrationen har vist stor vilje til, at elever kan gå frisk til opgaven.

– Ikke mindst sektionschef Per Teglgaard fra Beredskabsstyrelsen skal have ros.

Mangler vejledning

Så sent som i 2012 fik Færøerne sin første beredskabslov, og der mangler endnu at blive udarbejdet flere bekendtgørelser.

De kurser, som FKB Kreds 6 har gennemført, bygger således på en bekendtgørelse om lederuddannelsen, som på nuværende tidspunkt ikke er aktiveret, oplyser Sunleiv Højgaard.

Relaterede nyheder

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Få nyhedsbrev i indbakken