Søg
Close this search box.

Forebyg skorstensbrand

11. oktober 2023

Du kan minimere risikoen for brand i skorstenen ved at følge nogle simple råd

I vinterhalvåret, hvor det er blæsende og koldt udenfor, er det hyggeligt at være indendørs med ild i brændeovnen. Men når du tænder op i brændeovnen, skal du huske fem råd, så du undgår brand i skorstenen. Hvert år rykker brandvæsenet nemlig ud til brande, der kunne have været undgået, hvis der var blevet fyret korrekt.

– Selvom der inden for de seneste fem år har været en tendens til færre skorstensbrande end tidligere, er det stadigvæk vigtigt at have fokus på at fyre korrekt. Ved korrekt optænding kan man forebygge brand i skorstenen, samtidig med at antallet af skadelige partikler i røgen bliver reduceret, siger forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen.

De fem råd
Risikoen for brand kan reduceres ved at følge fem råd og holde øje med ilden.

Brug kun tørt og rent træ
Tænd op fra toppen
Sørg for rigelig luft
Røgen skal næsten være usynlig
Hold en høj temperatur i brændeovnen, pejsen og lign.

– Mange kender rådene om, at man skal fyre med tørt brænde, og at der skal være god ilttilførsel. Hvad der måske er mindre kendt, er, at blæst og kulde kan øge risikoen for, at der opstår en skorstensbrand, da blæsten kan være medvirkende til, at der kommer øget træk gennem skorstenen. Tricket er derfor at holde øje med ilden og sikre, at der er en nogenlunde konstant ild, fortæller Kenny Dramshøj Christensen, der er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber.

Hos Skorstensfejerlauget glæder de sig over, at antallet af brande i skorstene er faldende. Ifølge skorstensfejer Børge Petersen kan det bl.a. hænge sammen med det oplysningsarbejde, skorstensfejerne udfører, når de er ude at tilse brændeovne.

– Når vi er ude at tilse brændeovne, får vi som regel en dialog med ejerne. Vi kan se på skorstenene, om der er fyret korrekt, og hvis det er tilfældet, er alt jo godt. Men der er også tilfælde, hvor vi lige skal gentage de gode råd om at fyre korrekt. Derudover er nye ildsteder med tiden blevet bedre, ligesom myndigheder og organisationer de senere år har haft fokus på at forebygge brande i skorstene, siger Børge Petersen.
Hvis uheldet er ude, skal du lukke for lufttilførslen og ringe 1-1-2. Hæld aldrig vand på ilden.

Kontakt
Kenny Dramshøj Christensen, forebyggelsesekspert, Danske Beredskaber: 61 38 44 60
Børge Petersen, skorstensfejer, Skorstensfejerlauget: 30 65 11 75
Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert, Beredskabsstyrelsen: 20 89 84 71

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken