Søg
Close this search box.

Frivillige er drivkraften bag nyt forløb hos Brandkadetter i Danmark

16. februar 2018

Hvad er det der gør, at en person, som har familie, et fuldtidsarbejde, et deltidsarbejde som brandmand og hobbyer, stadig har overskud og lyst til frivilligt at hjælpe en masse brandkadetter på deres vej fremad i beredskabet?

For 61-årige Ove Larsen fra Nykøbing Sjælland, er det et spørgsmål om muligheden for at gøre en forskel. Ove arbejder i beredskabet som deltidsbrandmand, mens han passer sit daglige arbejde og sin familie. Han har en travl hverdag, men finder alligevel tid til at være instruktør for brandkadetterne i Odsherred.

Da han hørte, at der var brug for frivillige til Brandkadetter i Danmarks nye hjælpeinstruktørforløb, var han klar med det samme.

”At være frivillig for de her brandkadetter, betyder for mig, at jeg kan være med til skabe nogle gode rammer for de her unge mennesker, der måske ikke altid har haft det helt nemt. Og det giver mig utrolig meget,” forklarer Ove.

Brandkadetter med mere ansvar

45-årige Jan Jørgensen, der er deltidsbrandmand og brandkadetinstruktør i Nordsjælland og, ligesom Ove, frivillig til hjælpeinstruktørforløbet, er helt enig:

”At se kadetternes udvikling er det hele værd. De her unge mennesker har rigtig meget at byde på, så vores opgave er bare at hjælpe dem, støtte dem og generelt bare vise, at vi er der, hvis de har brug for det. Det er samtidig meget givende for en selv, at man kan se, at man gør en forskel for de unge mennesker”

Brandkadetter i Danmark er netop nu i gang med at uddanne hjælpeinstruktører for særligt udvalgte brandkadetter. De udvalgte brandkadetter har vist stort lederskab lokalt i deres brandkadetkorps, og de er derfor blevet indstillet til at deltage. En deltagelse, der skal sikre, at brandkadetterne forbliver i brandkadetkorpset og på sigt måske vil være fuldt med i beredskaberne.

Med hjælpeinstruktørforløbet følger der et øget ansvar for brandkadetterne, der skal være med til at hjælpe med uddannelsen af nye, dygtige brandkadetter, når de kommer tilbage på den lokale brandstation.

I løbet af brandkadetforløbet lærer brandkadetterne blandt andet, hvordan de opbygger lektionsplaner, og hvordan de videreformidler læringsindhold til nye brandkadetter. Det hele kulminerer med en eksamen, hvor brandkadetterne skal vise, hvad de har lært.

En særlig episode

De to frivillige har hevet to weekender ud af kalenderen for at kunne hjælpe til ved hjælpeinstruktørforløbet. Noget, de gør med glæde.

”Det er helt fantastisk at se den udvikling, brandkadetterne gennemgår på det her forløb. Man bliver både stolt og glad, når man ser, hvordan de bliver fyldt med selvtillid”, forklarer Ove Larsen, og tænker tilbage på én særlig episode.

”Der var en brandkadetpige fra Kolding, der havde lavet en lektionsplan, der bare var knaldgod. Det lyste ud af hende, og hun tog alle med storm, og det var samtidig noget, alle kunne bruge til noget. Det er sådan noget, der gør det sjovt at være frivillig”

For Ove Larsen handler engagementet for Brandkadetter i Danmark også om, at han gerne vil være med til at sikre en fremtid. Både for de unge mennesker, men også for beredskaberne.

”Brandkadetter i Danmark er et projekt, som jeg virkelig håber, man kan bevare i enormt mange år. I Odsherred kan vi se, hvordan vi har fået fat i nogle af de unge mennesker. Og hvem ved, måske vil de her kadetter en dag kunne tage over for mig i beredskabet. Det må være den ultimative succes.”

Et solidt netværk

Hjælpeinstruktørforløbet er også med til at sikre et bredere netværk for de frivillige, der gennem de to weekender også har tid til at møde frivillige fra andre beredskaber, der ligeledes hjælper til som vejledere for de unge. Faktisk er det ikke første gang, at de frivillige mødes – der er nemlig gengangere fra sommertræffet på Femø og forskellige faglige weekender, som Brandkadetter i Danmark har afholdt. Noget, der også er med til at skabe en lyst til at være frivillig, forklarer Jan Jørgensen.

”Vi får et sammenhold med de andre frivillige, og får derfor også et større kendskab til, hvordan de gør i de andre beredskaber. Det gør, at vi kan gøre tingene endnu bedre, og på den måde bliver vi alle – både beredskab og kadetter – stærkere.”

Netværket mellem de frivillige har også allerede haft en effekt. I midten af marts mødes de to brandkadetkorps fra Kolding og Odsherred til en fælles øvelsesweekend, der både skal sikre en høj kvalitet, men som også skal være med til at styrke fællesskabet yderligere både blandt brandkadetterne og brandkadetinstruktørerne.

Behovet for frivillige

Hjælpeinstruktørforløbet kunne ikke lade sig gøre, hvis det ikke var for de frivillige, der hjælper til ved forløbet som vejledere og assistenter. Det forklarer projektmedarbejder for Brandkadetter i Danmark, Rikke Bech Espersen.

”Vores frivillige er guld værd. De bliver en slags rollemodeller for de kommende hjælpeinstruktører. Det er virkelig med til at skabe en dynamik, der gør, at alle får meget ud af forløbet. Så det er ikke kun de voksne frivillige, som får noget ud af det. Når de unge møder de voksne frivillige, så nedbrydes der nogle grænserne mellem ’os’ og ’dem’, og de unge får selv lyst til at blive frivillige i fremtiden – for hvem skal ellers hjælpe de næste generationer af unge videre?”

Den sidste weekend i forløbet finder sted den 3.-4. marts i Herning.

Vil du vide mere om Brandkadetter i Danmark? Så læs med her.

Brandkadetter i Danmark er i perioden 2014-2018 støttet af TrygFonden og VELUX FONDEN.

Relaterede nyheder

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Danske Beredskaber sætter på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dalberg fra Forsvarsakademiet kontrollerer spillet og deltagerne alt imens vejret udvikler sig på planspilstavlen. Klimahændelser kan til tider kræve, at der bliver indsat måske 100 mand, og det […]

Få nyhedsbrev i indbakken