Søg
Close this search box.

Julelys og håndsprit er en brandfarlig kombination

25. november 2021

Julen er over os med juleknas, julemusik og julelys, men årets kolde måneder er højsæson for brand. Test dine røgalarmer på den fælles nordiske røgalarmdag 1. december – og hold håndspritten langt væk fra julelysene.

Mange brande i hjemmet starter enten ved brug af levende lys eller i køkkenet, og det er netop i vintermånederne, at der oftest opstår brande i private hjem.

Risikoen for brand i juletiden kan reduceres ved at følge et par enkle råd. I disse coronatider går et af rådene på at holde julelys og håndsprit langt fra hinanden.

– Vær ekstra opmærksom på brandfarer her i juletiden. Læg eksempelvis aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du tilbereder mad, og sluk levende lys, når du forlader et lokale. Håndsprit er stadig et element i vores hverdag, som vi skal være opmærksomme på. Håndsprit er en meget brændbar væske – så husk endelig at stille håndspritten langt fra de levende lys, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Det måske vigtigste element i en brandsikker bolig er at tjekke, at røgalarmerne virker. Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag. Dagen skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have røgalarmer.

– En fungerende røgalarm kan være med til at redde liv. Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og røgen er farlig at indånde. Hvis du har opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig. Men det kræver selvfølgelig, at røgalarmerne virker. Derfor opfordrer vi til, at du tjekker dine røgalarmer den 1. december. Sørg for, at batterierne stadig virker, og at udløbsdatoen ikke er overskredet, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.

I år markerer den fælles nordiske røgalarmdag også startskuddet til projektet ”Beredskabet banker på”. Projektet sætter blandt andet fokus på brandforebyggelse og vigtigheden af at have en røgalarm. Brandkadetter går rundt i boligområder som brandvæsenets ambassadører og tilbyder beboerne at opsætte en røgalarm samtidig med, at de giver råd om brandsikkerhed og –forebyggelse. ”Beredskabet banker på” er udviklet af Unge i Beredskabet med støtte fra TrygFonden.

For yderligere information kontakt venligst:

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, tlf. 31 37 88 05
Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, tlf. 20 89 84 71

 

Relaterede nyheder

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Den 12. og 13. juni afholder Danske Beredskaber netværksmøde omkring operative forhold. På førstedagen fortalte delegerede fra Hovedstadens Beredskab omkring kompleksiteten i nutidens byggerier og de udfordringer som Beredskabet møder i forbindelse med indsatser i bygninger, der ofte har helt sin egen risikoprofil. Oplægget følges torsdag op af et oplæg omkring fremtidens byggematerialer fra DTU. […]

Få nyhedsbrev i indbakken