Søg
Close this search box.

Kort hjælper beredskaber med at forebygge brand

29. marts 2016

Vi tænker ikke meget over det i vores hverdag. Men faktisk har langt størstedelen af alle offentlige data en geografisk tilknytning. Geografien bruges til at lave alt fra højdemodeller og byplanlægning til miljøovervågning og markstyring i landbruget.

Også i beredskabet er brugen af geografiske informationssystemer (GIS) blevet mere og mere udbredt. Tidligere var det typisk de kommunale GIS-medarbejdere, der udarbejdede datamateriale for beredskaberne til brug i arbejdet med at lave risikobaserede dimensioneringer. Men de senere år er interessen for GIS med især forebyggelse for øje blevet så stor, at flere beredskaber selv har uddannet medarbejdere til at varetage behandlingen af de geografiske data.

Et vigtigt forebyggelsesværktøjqgis-screenshot

Hos Nordsjællands Brandvæsen er arbejdet med GIS blevet så stor en del af dagligdagen, at det ikke længere udelukkende er et værktøj til at skabe overblik og hjælpe med håndteringen og planlægningen af beredskabsopgaver. Det bliver også brugt flittigt i det forebyggende arbejde.

Det fortæller forebyggelseschef i Nordsjællands Brandvæsen, Steffen Alstrup Haagensen.

”Vi kan eksempelvis kigge på, hvor den geografiske koncentration af containerbrande er i vores område. Har vi et område med særligt mange containerbrande, ved vi, at det er der, vi skal rette fokus mod. Ligger der en stor kommuneskole i lige det område, ja, så kunne jeg tage forbi hos dem og kigge på, hvor deres containere står placeret. På den måde bliver forebyggelsesindsatsen meget målrettet.”

Programmet, som blandt andet benyttes af Nordsjællands Brandvæsen, hedder QGIS. Det er et gratis værktøj, som naturligt har sine begrænsninger, men ikke i forhold til det, beredskaberne har brug for, fastslår Steffen Alstrup Haagensen.

Eksisterende data fra både Odin og Excel kan hentes ind i QGIS. Med programmet kan beredskaberne få overblik over køretider, risikoobjekter, slukningsområder og meget andet. I programmet er det desuden muligt at opdele alle hændelser i kategorier, som kan bruges aktivt i arbejdet med den risikobaserede dimensionering.

”Alle de alarmer, vi kører til, er geokodet. Vi kan se alle de hændelser, vi har haft i en given periode, og vi få vist alle brande som røde prikker, alle miljøuheld som grønne prikker, redningsopgaver som blå prikker og videre i den dur. Det giver os et godt overblik over vores hændelser, hvor de opstår, og hvor koncentrationen er størst,” siger Steffen Alstrup Haagensen.

Temadag om mulighederGis

Interessen for GIS og de muligheder, de geografiske data giver, er stor blandt medarbejderne i beredskaberne rundt i landet. Sidste år havde Steffen Alstrup Haagensen besøg af kolleger fra et par andre beredskaber for at vise dem, hvordan dataene bliver brugt i det nordsjællandske.

På torsdag får medarbejderne i det danske beredskab så igen chancen, når Danske Beredskaber og Nordsjællands Brandvæsen inviterer til temadag om brugen af GIS i beredskaberne.

Her vil blandt andre Steffen Alstrup Haagensen give deltagerne en grundlæggende indføring i brugen af QGIS og fortælle om både muligheder og faldgruber.

”Vi har efterhånden siddet med programmet længe og har brugt en del krudt på at sætte os ind i det. For os giver det mening at fortælle om de udfordringer, vi selv er stødt på, og på den måde forhindre, at andre ender samme sted og skal bruge lang tid på at få styr på det igen,” siger han og fortsætter:

”Så det, vi vil fortælle på temadagen er, hvordan man helt grundlæggende kommer i gang med at bruge programmet. Når man først er i gang, og hvis man er lidt IT-kyndig, så er det i virkeligheden et meget intuitivt system at bruge, og det minder en del om andre programmer, vi arbejder i allerede.”

Deltagerne skal selv medbringe en bærbar computer til temadagen, som foregår torsdag den 31. marts 2016 hos Nordsjællands Brandvæsen i Kokkedal.

Ønsker du at tilmelde dig temadagen, kan du gøre det her. Sidste frist for tilmelding er onsdag den 30. marts 2016.

Relaterede nyheder

Danske Beredskaber satte på Folkemødet 2024 i et planspil sammen med DMI fokus på fremtidens vejr, og de udfordringer et vildere vejr medfører for beredskabets arbejde. Rasmus Dahlberg fra Forsvarsakademiet faciliterede oplægget på skibet Hjortø i Allinge Havn imens vejret udviklede sig på planspilstavlen. I videoen her kan du følge debatten på marinehjemmeværnsskibet Hjortø fredag den […]

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen proklamerede lørdag på Folkemødet, at danskerne skal kunne klare sig selv i tre døgn i forbindelse med en krise. Hos Danske Beredskaber er man tilfredse med, at samfundet har konkrete anvisninger at rette sig efter. Lørdag eftermiddag på Folkemødet i Allinge meldte forsvarsminister Troels Lund Poulsen fra den store scene ud, […]

Den 18. juni skal en delegation fra Danske Beredskabers bestyrelse have foretræde for Folketingets forsvarsudvalg for sammen med udvalgets medlemmer at afklare, hvad konsekvenserne vil blive af afskaffe den danske deltidsmodel. Debatten omkring afgangstider – og omkring deltidsmodellen – er opstået efter løsgængeren Mike Fonseca i Folketingssalen har hentet opbakning til, at der politisk arbejdes […]

Få nyhedsbrev i indbakken