• Rolig nytårsaften på Færøerne og i Grønland

  03. januar 2017
  Nytårsaften blev hverken travl for beredskaberne på Færøerne eller i Grønland. Et øget fokus på forebyggelse har gjort en forskel, mener flere beredskabschefer i Grønland.

  For beredskaberne på Færøerne og i Grønland var nytårsaften langt fra lige så hektisk, som de danske beredskaber oplevede det. På Færøerne havde beredskabet i Thorshavn en enkelt kørsel til brand, mens de grønlandske beredskaber i Qaasuitsup, Sermersooq, Kujalleq og Qeqqata kommuner kørte fem gange – heraf ingen i Qaasuitsup.

  Den rolige nytårsnat er resultatet af et godt forebyggende arbejde gennem hele året, fortæller Bjarne Gregersen, der er beredskabschef i Qaasuitsup Kommunale Redningsberedskab.  Beredskabet er ikke blevet alarmeret til brande som følge af stearinlys eller fyrværkeri i december.

  “Brandbilerne har ikke været ude af garagen i juledagene eller nytårsnat, og vore borgere har været forskånet for ødelæggende røg- og brandskader. Det er glædeligt og har været vores mål via forebyggende kampagner i 2016.”

  Bjarne Gregersen formoder, at der har været mindre brande, som er slukket uden behov for redningsberedskabet, og glæder sig over, at borgere og virksomheder i Qaasuitsup med brandforebyggende foranstaltninger har undgået store brandskader som følge af brande i juledekorationer eller vildfarende fyrværkeri.

  Informationskampagne om fyrværkeri har været en succes

  I november udsendte Qaasuitsup Kommunale Redningsberedskab informationsmateriale om opbevaring af fyrværkeri, og mellem jul og nytår foretog beredskabet brandsyn hos forhandlere af fyrværkeri.

  “Brandsynene har generelt været tilfredsstillende, og det tyder på, at fyrværkeriforhandlerne har taget Selvstyrets bekendtgørelse om fyrværkeri til efterretning. Det er yderst positivt at se, at forholdende er i orden, når vi kommer på tilsyn,” siger Bjarne Gregersen.

  Samme melding lyder fra Steen Boassen, der er formand for Danske Beredskabers søsterforening i Grønland og til daglig arbejder i beredskabet i Sermersooq.

  “De seneste års kampagner om håndtering af fyrværkeri har helt klart gjort en forskel. I år havde vi ingen alvorlige ulykker med fyrværkeri.”

  Også på Færøerne var man forskånet for travlhed nytårsaften. Det blev kun til en enkelt kørsel til brand i Thorshavn, hvor flammerne fra et efterladt bål havde fået fat i et skur på en legeplads.

  “Det er heldigvis sjældent, at vi oplever travlhed nytårsaften. Derimod har vi været hårdt spændt for under stormen, der ramte os i juledagene, hvor vi havde flere end 200 kørsler alene i Thorshavn,” siger Kartni Jacobsen, der er beredskabschef i Thorshavn.